Column Gabriella Esselbrugge: Ranking the stars

27 september 2017 | Roy Spijker

Ben je onderweg in de auto na een afspraak, hoor je ineens onbekende sterren op de radio. Radar besteedde afgelopen week op Radio 1 aandacht aan hotelsterren. "Wat zegt de hoeveelheid sterren over een hotel?",  vroegen ze zich af. 

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN HOSPITALITY MANAGEMENT

Dat onderwerp is koren op mijn molen. Maar de uitzending deed mij bijna van de snelweg geraken. Niet alleen toen het over het leed van de consumenten ging, maar vooral vanwege de manier waarop hotels (met sterren) in de uitzending werden weggezet. Hoe waardevol zijn de sterren? Volgens de sprekers zou een eenduidig stelsel in Europa niet bestaan. Nou, in mijn beleving is er wel degelijk iets opgezet vanuit onze branche waar het oordeel van professionals tot een sterrenstelstelsel heeft geleid. De sterren worden Europees breed gelijk gewaardeerd om voor consumenten één niveau te schetsen. Dit is de Hotel Stars Union (HSU). Heb je als hotelier nog een oud schildje hangen? Dan voer je wat in je schild en informeer je de consument niet meer juist. Volgens het HSU-systeem, waarin inmiddels achttien landen samen optrekken voor meer uniformiteit, creëren we wel degelijk duidelijkheid naar de consument. De criteria zijn objectief en transparant. Kijk maar eens op www.hotelsterren.nl.

Als dit systeem echt Europees breed is aangenomen, kunnen we gaan praten met andere werelddelen die systemen hanteren om zo een werelddekkend systeem te maken voor gasten. Wellicht kan er in Brussel worden gezorgd dat we deze uitdaging waar gaan maken. Eerst moeten consumenten de huidige sterren serieus nemen. Zullen we daar samen campagne voor voeren door middel van sterreclame op onze eigen sites? Gasten kunnen volgens het panel bij Radar het hotel alleen maar beoordelen op basis van de reisomschrijving en dan ter plekke controleren of we die beloftes wel nakomen. Waarom zijn er dan filters voor gasten met reviews en sterren? Hebben we als hoteliers baat bij het benadelen van onze gasten? Waar staat gastvrijheid dan voor? Als er sterren zijn, dan moet je gasten ook sterren laten zien. Laten we onze sterren correct opgeven. Krijg geen sterallures, waardoor je de gast zult teleurstellen. Vervolgens kunnen consumenten ons vertrouwen en kunnen panels problemen oplossen die échte gastvrijheid ondermijnen.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Faillissement Coronacrisis
Hotel Stroom Rotterdam failliet

Hotel Stroom in Rotterdam is failliet ten gevolge van de coronacrisis. De hoge vaste lasten en het wegvallen van inkomsten hebben ertoe geleid dat het hotelbedrijf van Edwin van der Meijde en Jantiene Berg een faillissement heeft moeten aanvragen. Van der Meijde is eveneens eigenaar van het Rotte...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Blog Coronacrisis
"Op een feestdag de horeca weer open, wie bedenkt zoiets?"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: