Column Gabriella Esselbrugge: Wat zijn de topsectoren zonder gastvrijheid?

10 januari 2018 | Gabriella Esselbrugge

Over het belang van gastvrijheid is eigenlijk iedereen het wel eens. Maar als je kijkt waarmee we in Nederlands ons geld verdienen en in welke sectoren we uitblinken, kun je maar één conclusie trekken: zonder gastvrijheid zijn we nergens.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN HOSPITALITY MANAGEMENT

Met het Nederlandse bedrijfsleven en onze onderzoekscentra blinken we wereldwijd uit in de zogenoemde negen topsectoren. We staan aan de top in vele takken van sport: agri & food, energie, life sciences & health, chemie, high tech-systemen & -materialen, tuinbouw & uitgangsmaterialen, creatieve industrie, logistiek en water & maritiem. Volgens mij hoort daar een tiende topsector bij: hospitality, als verbinder van alle topsectoren. Zonder gastvrijheidssector blinken topsectoren ook niet uit. En is Nederlandse gastvrijheid niet ook een prachtig exportproduct? Hoeveel hotello’s werken internationaal? En wat is onze positie op de internationale hospitalitymarkt?

Gastvrijheid is volgens mij van belang voor het slagen van de topsectoren en het positioneren van Nederland. Ga je zaken doen, dan bouw je aan een relatie en daar horen overleggen, diners en ontmoetingen bij die regelmatig plaatsvinden in hotels. Wanneer vestig je een bedrijf en je medewerkers in een stad of land? Inderdaad, als daar een goede gastvrijheid is geborgd.

Zijn we wel concurrerend genoeg? Past Nederlandse hospitality wel in de top 5 van concurrerende economieën? Wel als we als branche zelf met een gastvrijheid-topteam komen om de komende jaren verder in te zetten op de maatschappelijke en economische impact van gastvrijheid. We zullen moeten inzetten op een sterke samenwerking, een gemeenschappelijke agenda, we moeten opschalen en nog meer internationaal laten zien dat we in die top staan. Het hospitality-onderwijs in de top, de bestemming Nederland in de top en van Nederlandse gastvrijheid een wereldmerk maken.

We kunnen starten met het benoemen van mooie cross-overs met de huidige topsectoren en ondertussen onze campagne starten: ‘Gastvrijheid, een topsector’. Wij brengen als sector culturen samen, wij zorgen voor het slagen van de handel, innovaties worden beklonken bij ons en wij zijn het die het echte Nederlandse thuisgevoel ‘branden’ zodat er aan relaties gebouwd kan worden. Wij denken zonder grenzen, onze exportwaarde is waanzinnig hoog. Uiteraard is de sociaal-maatschappelijke status het meest relevant. Nederlandse hospitality aan de internationale top. Gewoon doen!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
"De reddingsboeien zijn er wel, maar te weinig"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit dertiende hoofdstuk...

Food Amsterdam
Paascreaties van Hotel Jakarta verkocht in Bakkerij Westers

Pastry chef Ramona Rütti van Hotel Jakarta Amsterdam maakt bijzondere paascreaties om te paastafel op te fleuren. Dit jaar zal de tafel voor minder mensen gedekt worden, maar daardoor is er des te meer aandacht voor wat er op tafel staat. Er zijn verschillende creaties te verkrijgen in Bakke...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? (Deel 2)

Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? Volgens Arne Sorenson, CEO van Marriott, zijn de effecten van de coronacrisis op de korte termijn al groter dan die van 9/11 en de bankencrisis tezamen. Bezettingsgraden zijn gedaald tot 90% in de sterk getroffen gebieden en tot 75% in mi...

Columns
Column: Het post-corona tijdperk

Hoe ziet de wereld eruit in een post-corona tijdperk? Dat is een vraag die mij de laatste tijd erg bezighoudt. Vliegen we nog net zoveel als twee maanden geleden? Blijven er maatregelen bij evenementen boven de 100 personen? Hoe gaan mensen om met fysiek contact? Draagt een hostess achter de recepti...

Coronacrisis
Hotellerie op slot: Vier hoteliers uiten hun zorgen (deel 1)

De hotellerie zit op slot. Boekingen worden massaal geannuleerd, nieuwe boekingen blijven uit en veel hotels zijn genoodzaakt de deuren te sluiten. In een digitaal rondetafelgesprek bespreken vier hoteliers wat de coronacrisis voor gevolgen heeft op hun onderneming. Hoe kijken zij aan tegen de rol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: