Column Sander Allegro: Cadeautjes

Auteur: Redactie
Columns Sander Allegro 29 juni 2011
Column Sander Allegro: Cadeautjes

Negenduizend kamers erbij; dat was het besluit van de gemeente Amsterdam op het moment dat de donkere wolken van de crisis zich ook boven de stad aan het vormen waren. De meningen waren zoals altijd verdeeld. 'Eindelijk visie!' riep het ene deel van hotel-ondernemend Amsterdam, terwijl het andere deel het realiteitsgehalte van de plannen in twijfel trok. Maar het besluit werd genomen en de uitvoering werd gestart. Compleet met flankerende maatregelen, zoals een speciale hotelloods die zijn nut inmiddels bewezen heeft.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en is de uitbreiding van de hotelcapaciteit in volle gang. De lijst van hotels die recent openden of dat binnenkort doen, is indrukwekkend, maar de aandacht ervoor is nog beperkt. Toen Joop en Jeanine van den Ende hun Nieuwe DelaMar Theater openden, sprak iedereen van een cadeau aan de stad. Mecenas Joop van den Ende kreeg zelfs een hoge Amsterdamse onderscheiding, en iedereen was in jubelstemming.  Toch zijn de hotels die de stad Amsterdam erbij heeft gekregen ook échte cadeautjes. Vorig jaar kregen de Amsterdammers onder meer het bruisende CASA400 aangeboden; dit jaar is er het Mint Hotel. In het aan dakterrasarmoede lijdende Amsterdam mag de spectaculaire skylounge en terras op de 11e verdieping van het Mint Hotel met recht een cadeau worden genoemd. Maar er ligt nog meer op de cadeautafel die zich uitstrekt over de hele stad: in het centrum ging Notting Hill open, in Amsterdam Oost opent Eden Hotels nog deze maand het Eden Amsterdam Manor, in volksbuurt de Pijp wordt ondertussen stevig doorgebouwd aan het eerste Amsterdamse Easyhotel en in Amsterdam Zuid Oost staat een Fletcher hotel op stapel.

Zonder de andere hotelprojecten tekort te willen doen, lijkt het Conservatorium hotel de apotheose van 2011 te gaan worden. (Opening einde van de zomer.) Met een begroting van meer dan 100 miljoen voor 129 kamers zal het op veel terreinen de overtreffende trap van luxe neerzetten. Het zal nog een hele klus worden zo'n grote investering terug te verdienen, en dus mag je dit voorlopig met recht een cadeautje noemen…

HM302011

Overig nieuws