Column Sander Allegro: De jeugd van tegenwoordig

9 november 2010 | Sander Allegro

De van een strenge scheiding voorziene haren zijn kort opgeknipt, de van keurig geknoopte dassen voorziene boorden zijn hooggesloten, terwijl de ogen recht de lens inkijken. Ze lijken allemaal op elkaar, op de zwart-witfoto’s van de vroegste lichtingen hotelschoolstudenten. Die foto’s doen vermoeden dat er weinig te lachen viel in hun dagelijks bestaan. Wie een soortgelijke foto nu maakt, krijgt een geheel ander beeld te zien: korte haren, lange haren, zelfverzekerde, vrolijke gezichten, dasloze boorden... Hier en daar zelfs een kleine piercing. De tijden zijn veranderd.

In het uitstekende Elements restaurant van ROC Amsterdam werd ik zeer vakkundig geadviseerd door een piepjonge sommelier-in-wording die op zijn hoofd een kunstige hanenkam had geconstrueerd. In dezelfde week werd ik, in het nieuwe kasteelrestaurant van de dit jaar jubilerende Hotelschool Maastricht, vakkundig en met flair bediend door studenten in praktijkuniformen. Het uniform voor de jongens kent daar geen das. 'Schande!' mompelden behoudende ondernemers. 'Hulde!' zei ik, want het gaat om gastvrijheid.

Natuurlijk wil het oog ook wat en is een zekere mate van herkenbaarheid van het personeel van belang. Maar de generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt, vindt het ongelooflijk belangrijk om zichzelf te kunnen zijn en om een zekere mate van vrijheid te hebben. Conventies als het dragen van een das, die geen ander doel lijken te dienen dan het behouden van een traditie, komen daarmee onder druk te staan. Dat is natuurlijk altijd al zo geweest, maar tegenwoordig heeft de werkzoekende meer te zeggen op de arbeidsmarkt dan vroeger. Dan wordt het buigen of barsten. Beter: meebewegen.

Er is veel onderzoek gedaan naar wat de jonge arbeidsmarkttoetreder van vandaag werkelijk zoekt. Zulke onderzoeken brachten naar voren dat de jongere van nu zichzelf verantwoordelijk voelt voor zijn of haar carrière. Bij het zoeken naar een baan is men in de eerste plaats op zoek naar een goede sociale sfeer, direct gevolgd door interessante carrièremogelijkheden en een boeiende functie. Zaken als geld  en zekerheid blijven belangrijk, maar halen de top drie dus niet.

De hotelsector heeft alles in huis om de jonge generatie in te kunnen lijven, maar moet op een aantal punten veranderen om die kansen ook daadwerkelijk te pakken. Het kan best nog wat worden met die jeugd van tegenwoordig…

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Internationaal
CBS: passagiers nationale luchthavens 98% gedaald in april

In april 2020 reisden bijna 134 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde in deze periode met 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Vanwege he...

Aannames, plannen en werkelijke reacties. Hoe we onze weg zoeken in de Covid-19 pandemie.

Sinds maart is Hotelschool The Hague een groot aantal onderzoeken gestart naar de Covid-crisis. Op welke termijn is een herstart van het toerisme te verwachten? Gaan we terug naar vroeger of zullen toeristen op dezelfde manier willen reizen? Gaan gasten hotels en andere accommodatie meer op criteria...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
"Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: