Crowdfunding

24 september 2015
Crowdfunding

De Telegraaf liet onlangs weten dat vorig jaar 51,1 miljard is opgehaald met crowdfunding. Overal op nieuwssites is te lezen dat dit
de toekomst van financieren is. Zelfs banken zien het in. Een nieuw businessmodel van de banken is ‘het bij elkaar brengen van investeerders en ondernemers’.

Een onderbelicht risico van crowdfunding is het feit dat het in Nederland verboden is om bedrijfsmatig buiten een besloten kring opvorderbare gelden van anderen dan professionele marktpartijen aan te trekken, ter beschikking te verkrijgen of te hebben. Als u dit wel doet, dient u te beschikken over een door De Nederlandsche Bank verleende vergunning. ‘Rendementen behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’ en ‘Let op: de risico’s van dit product zijn erg groot’. Dit zijn voor u wellicht bekende zinnen bij radio- en TV- commercials. Deze zijn bedoeld om de consument te beschermen tegen risicovolle investeringen. De Nederlandse Bank verleent vergunningen aan instellingen die betrokken zijn bij financieringen en de AFM houdt hier toezicht op.

Diverse crowdfundingplatforms beschikken over een dergelijke vergunning. Hierdoor wordt voldaan aan de voorwaarden en tevens zorgen zij vaak voor juiste contracten. Hiervoor vragen zij wel een vergoeding. Indien u besluit om zelf een crowdfundingproject te lanceren zonder tussenkomst van een platform met een vergunning, loopt u het risico dat als het project mislukt en de consument vindt dat hij niet goed is voorgelicht u wellicht als bestuurder aansprakelijk bent. In de definitie wordt gesproken over ‘buiten besloten kring’. U kunt zich voorstellen dat indien u de actie aankondigt op uw website of Facebookpagina u al snel het bereik heeft van buiten deze besloten kring.

Dat crowdfunding (of het financieren buiten de bank om) de toekomst is, staat als een paal boven water. Ook gezien het grote aantal platforms wat de laatste jaren uit de grond is geschoten.

Roland van Gessel Mazars Paardekooper Hoofman N.V.
"Roland.vangessel@mazars.nl":mailto:Roland.vangessel@mazars.nl
06 – 28125480
"www.mazars.nl":http://www.mazars.nl/

Overig nieuws