Crowdfunding in de horeca (5/6)

18 maart 2013
Crowdfunding in de horeca (5/6)

Indien u overweegt om crowdfunding in te zetten voor het aantrekken van kapitaal, dan dient u uiteraard ook aan uw verplichtingen te kunnen voldoen. Hoe kunt u zelf berekenen wat een dergelijke actie u kost?

*Rekenvoorbeeld*
Stel u wilt 50.000 euro aantrekken via crowdfunding. U kiest voor een vorm waarbij de investeerders u een lening verstrekken tegen een rente van 8% met een looptijd van 5 jaar. De rente wordt uitgekeerd over het gemiddelde saldo achteraf en u lost ook af aan het einde van het jaar.

*De lening*
De jaarlijkse aflossing bedraagt 10.000 per jaar (50.000 euro/5 jaar). Uw financieringsverplichtingen zien er dan als volgt uit:



__Let op:__ omdat u op jaarbasis aflost dient u aan het einde van het jaar voldoende kapitaal te hebben opgebouwd om aan uw aflossings- en renteverplichtingen te kunnen voldoen. __Tip:__ zet maandelijks een bedrag opzij zodat u aan het einde van het jaar niet voor verrassingen komt te staan. Doe dit op een spaarrekening zodat u nog een deel van de te betalen rente gecompenseerd krijgt.

*Controleren*
Bij georganiseerde platforms wordt het totale leningbedrag inclusief de rente veelal omgezet in een maandelijkse 'annuïteit'. Deze annuïteit bestaat uit een rente -en aflossingscomponent. Dit zijn ingewikkelde berekeningen. __Tip:__ laat uw financieel adviseur deze annuïteit controleren.

*'Secundaire voorwaarden'*
Naast de lening wilt u graag uw investeerders een extraatje bieden om ze te stimuleren ook uw zaak te bezoeken (extra omzet...). U biedt investeerders jaarlijkse een éénmalige 25% korting op de rekening. Als u honderd investeerders heeft gevonden die jaarlijks gebruik maken van deze aanbieding, en die dan een gemiddelde rekening van €100 hebben, dan kunt u deze kosten ook in beeld brengen.



Het verschil in brutowinst per bezoek bedraagt €23. Op jaarbasis bij 100 investeerders is dat dus gemiddeld €2.300 per jaar. Indien u investeerders heeft gevonden die normaliter niet uw horecabedrijf bezoeken, dan levert dit bezoek uiteraard extra brutowinst op. Stel dat alle 100 investeerders onbekend zijn met uw bedrijf maar wel gebruik maken van de kortingsactie, dan is er sprake van een extra gerealiseerde brutowinst van €4.100 per jaar (€41 x 100)!

"Mark Tamsma":mailto:m.tamsma@horeca-advies.nl
"Horeca-advies.nl":http://horeca-advies.nl/
(079) 368 07 80

Overig nieuws