Designers en gastvrijheid

Auteur: Redactie
Columns Hans van Spronsen 30 oktober 2015
Designers en gastvrijheid

Sinds enige tijd behoor ik toch echt tot de oudere doelgroep van de hotellerie. Uiteraard meestal nog steeds met veel plezier. Ik bezoek ook graag mooie designhotels en hotspots. Dit ondanks mijn leeftijd. Maar indien hip en design de gastvrijheid bedreigen, haak ik toch af.

Zo was ik recent in een mooi designhotel met geweldige voorzieningen. We werden gastvrij ontvangen door aardige mensen. Het beloofde dus een mooie week te worden. Tot ik de prachtig gelegen ‘infinity edge pool’ indook. Nou ja, het zwemmen ging nog goed, evenals het genieten van het uitzicht over de rand. Maar je moet er ook weer eens uit. Geen trapje te vinden. Dus heb ik mijzelf uit het bad geworsteld. Gelukkig niemand die een videootje maakte voor op Facebook! Als snel zag ik al mijn leeftijdsgenoten met hetzelfde probleem worstelen en besefte ik hoe iedereen ook om mij had gegniffeld! Let wel, ik spreek nu nog niet over echte ouderen, die gingen gewoon minder zwemmen. Het ontbrak er nog aan dat deze groep wachtte tot het donker was om dan te gaan zwemmen en hun lijf het bad uit te worstelen. Op zo’n moment wordt design een bedreiging van de gastvrijheid.

Een ander designelement, lage bedden, is nog steeds erg populair. Voor ouderen kan lekker op je bed ploffen dan best gevaarlijk zijn! Ik vraag mij af waarom de bedden niet hoger worden afgesteld. Veel gasten van met name de duurdere hotels zijn nu eenmaal wat ouder en met de groeiende groep 50-plussers, zijn dit soort aanpassingen essentieel. Daarnaast is het gastvrij om daar rekening mee te houden en doet het weinig af aan het design en het comfort voor de jongere doelgroep.

Hetzelfde geldt voor de hoogte van de toiletpot, de douche in het bad en het ontbreken van verlichting die je na het toiletbezoek in de nacht naar je bed loodst. Dit zonder je partner met fel licht wakker hoeven te maken. Allemaal designelementen die de gastvrijheid kunnen verhogen of verlagen. Als u hier in de toekomst rekening mee houdt, dan maakt u de oudere gasten erg gelukkig. En dat willen wij toch allemaal, gelukkige gasten?! En het design hoeft hier niet onder te lijden.

HM302015

Overig nieuws