Een goede betaalervaring is essentieel voor u en uw gasten

25 juni 2019 | redactie

Pinbetalingen zijn al jaren in opmars. De ontwikkeling van contactloos betalen heeft dit nog verder versterkt. Ook de horecaondernemers profiteren meer en meer van de gemakken van digitaal afrekenen. Wij vragen ons af welke ontwikkelingen relevant zijn voor horecaondernemers. Hoe willen toekomstige horecabezoekers betalen? Waarom zien we zoveel mobiele betaalautomaten? En wat te doen met een internetstoring? We vragen het Matthijs Bunschoten, Salesmanager Hospitality bij Worldline.

Worldline is Europese marktleider in betaaloplossingen en ze bedienen een breed klantportfolio. “De wensen van horeca en retail op het gebied van betaaloplossingen zijn behoorlijk verschillend. Binnen de retail gaan mensen in de rij staan bij een kassa, terwijl er binnen de horeca veel meer vormen van betalen bestaan. Vaak wil een gast aan tafel bestellen en betalen, maar er zijn ook horecazaken die kiezen voor een kiosk-oplossing of een combinatie van beide.”

De mogelijkheden van betalen nemen de laatste jaren enorm toe. Hoe zien jullie die ontwikkeling? Matthijs: “In een sterrenzaak kies je niet voor een kiosk-oplossing, dat lijkt mij wel duidelijk. Wij faciliteren verschillende mogelijkheden, we kunnen heel veel, maar in de praktijk wordt doorgaans gekozen voor de oplossing die de mensen kennen en vertrouwen. Betalen met een selfie zou technisch gezien wel kunnen, maar is gewoon nog niet algemeen geaccepteerd. In de toekomst vermoed ik dat we wel vaker met de smartphone gaan betalen.”

De gouden match: de mobiele betaalautomaat voor de horeca

Inmiddels is het gebruik van mobiele betaalautomaten helemaal ingeburgerd binnen de horeca. Waarom zien we zoveel mobiele betaalautomaten? “De mobiele betaalautomaten bieden verschillende voordelen. Ze kunnen mee naar de tafel, wat extreem handig is, zeker wanneer je een groot terras hebt, en je kunt ze koppelen met de kassa. Het voordeel van dat laatste is, dat er geen verkeerde bedragen meer ingevoerd worden en dat alle gegevens direct worden teruggestuurd naar de kassa. Dat is helemaal handig, want je kunt dan aan het einde van de dag direct zien hoeveel er is afgerekend en door wie. Op die manier bespaar je natuurlijk veel tijd, want je hoeft niet alle bonnen na te kijken."

Het is verbazingwekkend dat nog niet heel veel horecaondernemers van deze mogelijkheid gebruikmaken, want de voordelen zijn behoorlijk groot

Koppelen met de kassa

Worldline heeft een unieke oplossing, door het mogelijk te maken dat meerdere mobiele betaalautomaten gekoppeld kunnen worden met één kassa. Nog niet heel veel horecaondernemers maken van deze mogelijkheid gebruik, ondanks dat de voordelen behoorlijk groot zijn. Je gasten hoeven namelijk niet te wachten totdat ze kunnen betalen en ook je personeel is er content mee. Het delen van pinapparaten kan voor ergernis zorgen en voor onnodig oponthoud. Als je de investering omzet in de tijdwinst, dan heb je het bedrag er zo uit; dat is althans de feedback die we terug krijgen van onze relaties. Vroeger werd door de horeca ook gedacht dat contant geld betalingen goedkoper waren dan pinnen, maar nu weten we wel beter. Het verwerken van kasgeld is veel duurder, bijvoorbeeld vanwege transport en gemaakte fouten. Op dat vlak was de horeca wat terughoudender dan de retail, maar inmiddels kun je overal wel pinnen. De koppeling met de kassa voegt waarde toe aan de betaaloplossingen die wij bieden.”

Het voordeel van het ontvangen van Aziaten en Amerikanen is, dat ze veel meer uitgeven dan Europeanen


Van alle markten thuis. Ook internationaal.

Voor horecaondernemers die veel buitenlandse gasten ontvangen, zijn er vrijwel geen betaaldrempels meer. “Natuurlijk kun je betalen met de bekende creditkaarten, maar ook de zogenaamde ‘extra betaalbrands’, zoals de Aziatische creditkaarten, kunnen we onderbrengen in één contract. Tegenwoordig komen Aziaten op de gekste plekken in Nederland. Een busrit van anderhalf uur is voor hen een peulenschil, want in China is men gewend om veel langer te moeten reizen. Het voordeel van het ontvangen van Aziaten en Amerikanen is, dat ze veel meer uitgeven dan Europeanen. Een Europese horecagast drinkt een kopje koffie en loopt dan weer verder, terwijl Aziaten in een korte tijd heel veel uitgeven. Zij hebben immers minder vakantiedagen dan wij en willen dan zoveel mogelijk ervaring en bestedingen in de korte tijd die ze hebben.”

Zelfs internetstoringen zijn geen probleem meer

Horecaondernemingen hebben te maken met piekbelasting. We kunnen ons voorstellen dat betrouwbaarheid enorm belangrijk is, hoe ziet jij dat? “Onze betaalautomaten zijn zeer betrouwbaar gebleken. Dit is erg belangrijk voor onze relaties. Als je een dag omzet mist vanwege technische problemen, dan ben je best ver van huis. In geval van een storing komt echt niemand terug voor een kopje koffie, dat is het nadeel van de horeca in dat opzicht.” Onlangs heeft Worldline een nieuwe dienst toegevoegd aan haar product assortiment. “Zelfs als er een internetstoring is, kun je je gasten laten betalen. We bieden een ‘Backup Mode’ waardoor de betaalautomaat gewoon transacties kan blijven uitvoeren, die dan later naar de bank worden doorgezet. Je kunt je gasten dus altijd met de kaart laten betalen wanneer je kiest voor onze betaaloplossingen. En als je voor ons kiest, dan is het goed om te weten dat we de verschillende oplossingen kunnen inrichten naar hoe jij het wenst. Je bent dus vrij in de keuze van producten en diensten die je wilt afnemen.

Wie opziet tegen de aanschaf van een mobiele betaalautomaat, doorgaans vanwege de kosten, moet zich realiseren dat de tijdwinst een factor is om mee te nemen, maar ook de gemiddelde levensduur van de automaat is vrij hoog. “We zagen bij de vorige generatie een levensduur van acht tot tien jaar”, vertelt Bunschoten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
Gevoelig punt: “Misschien moeten werknemers ook wat inleveren”

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit twaalfde hoofdstuk ...

Tech
Opnieuw grote hack bij Marriott

De Amerikaanse hotelketen Marriott is alweer slachtoffer geworden van een hack. Hackers hebben namelijk toegang gekregen tot de gegevens van 5,2 miljoen gasten, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend op haar website. In 2018 kregen hackers al toegang tot de gegevens van 500 miljoen Marriott-gasten....

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom eigenlijk?

Booking-topman Glenn Fogel reageert gepikeerd op de vraag of hij vanwege de crisis de commissies gaat verlagen. Hij heeft een ander idee: hotels moeten de kamerprijzen verlagen. Wees daar heel voorzichtig mee. Het verlagen van kamerprijzen is echt onwenselijk, ook al kan het helaas wel eens onvermij...

Coronacrisis
Hotellerie op slot: Vier hoteliers uiten hun zorgen (deel 1)

De hotellerie zit op slot. Boekingen worden massaal geannuleerd, nieuwe boekingen blijven uit en veel hotels zijn genoodzaakt de deuren te sluiten. In een digitaal rondetafelgesprek bespreken vier hoteliers wat de coronacrisis voor gevolgen heeft op hun onderneming. Hoe kijken zij aan tegen de rol ...

Interview Coronacrisis
Overlevingskansen voor je hotel: "Het glipt nu tussen je vingers door"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit elfde hoofdstuk bes...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: