Eigenaar herstelt De Zon in Oosterwolde in oude functie en zoekt exploitant

Auteur: redactie
Economie Ondernemen 22 september 2023
Eigenaar herstelt De Zon in Oosterwolde in oude functie en zoekt exploitant

Het voormalige hotel De Zon in Oosterwolde wordt in oude luister hersteld en krijgt binnenkort zijn oude functie terug. Eigenaar Kloosterveste renoveert het pand uit 1870 voor ruim 1 miljoen euro. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder gebruikt de komende tijd om een exploitant te vinden voor een van de meest gezichtsbepalende gebouwen van Oosterwolde.

Vastgoedeigenaar Kloosterveste heeft het pand van de binnenkant in zijn geheel laten strippen en vervolgens volledig vernieuwd. Dat was mede nodig omdat het gebouw onder de vorige eigenaar uiteindelijk werd afgekeurd door de brandweer. Intussen hebben de gemeente Ooststellingwerf en de brandweer het gerenoveerde pand geïnspecteerd, waarbij het met een dikke pluim door de keuring is gekomen. Kloosterveste-directeur Klaas Hoekstra: “We hebben dan ook voor zo’n beetje elk bouwmateriaal dat we hebben gebruikt brandveiligheidscertificaten aangeleverd. Tot de kitranden aan toe. Dit moet nu haast wel het meest brandveilige gebouw van Noord-Nederland worden.”

Belangrijke plaats in dorpsgemeenschap

Hoekstra is opgetogen dat het pand in ere is hersteld en opnieuw zijn functie als hotel kan vervullen. Zo neemt De Zon zijn belangrijke plaats in de dorpsgemeenschap van weleer weer in. “Wij willen bij Kloosterveste het liefste dat het weer een mooi driesterrenhotel wordt zoals vroeger. De ruimte en voorzieningen voor een restauratie zijn er, er komen veertig slaapkamers voor gasten, en bovendien een grand café met lounge, ontbijtzaal en theaterzaal. Aangezien mensen graag naar de Stellingwerven komen voor rust en recreatie in de natuur, is de locatie ook uitstekend voor een hotel.”

De renovatie van Hotel De Zon past naadloos in de filosofie van Kloosterveste, dat meerdere gezichtsbepalende gebouwen in Noord- en Oost-Nederland in zijn oude staat heeft hersteld. “Zulke gebouwen hebben vaak een belangrijke plaats in een dorpsgemeenschap en daarom vinden we dat die moeten worden behouden, het liefste ook in hun oude functie. Zeker in de Stellingwerven, waar vanwege de armoede in de geschiedenis weinig historische architectuur is overgebleven, is het belangrijk dat er goed voor oude gebouwen wordt gezorgd. Wij worden er dan ook blij van dat De Zon in Oosterwolde weer mag gaan schijnen.”

Verduurzamingen

Het pand, waarvan de rechtervleugel stamt uit 1870 en de linkervleugel uit de jaren twintig van de vorige eeuw, werd in 2022 aangekocht door Kloosterveste voor een bedrag van 1,5 miljoen euro. Kloosterveste is in april 2023 gestart met de renovatiewerkzaamheden en verwacht dat het pand begin 2024 helemaal af is. Het perceel beslaat 1600 vierkante meter en het pand telt twee verdiepingen en in totaal 2118 vierkante meter. Bij de renovatie zijn de nodige verduurzamingen aangebracht waaronder gevel- en dakisolatie, hr++ glas en een waterpomp.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws