Gaia Green Awards uitgereikt op Gastvrij Rotterdam

20 september 2017 | Thijs Jacobs

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 19 september de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het duurzame Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen heeft Jos van Grunsven (vicevoorzitter Euro-Toques) in de categorieën Hotels, Restaurants en Strandpaviljoens de volgende winnaars bekend gemaakt:

Hotels – Stadshotel Woerden (Woerden)

Restaurants – Gys (Utrecht)

Strandpaviljoens – Timboektoe (IJmuiden Noordpier)

De Gaia Green Awards zijn awards voor horecabedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaam ondernemen. De winnaars van deze tweede editie ontvingen o.a. een dinercheque van Euro-Toques en een barista workshop van Santas Koffie. De fysieke award is ontworpen door hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen.

Vakjury


De onafhankelijke vakjury bestaat uit een zevental vertegenwoordigers uit de branche. Jurylid Christine Absil (Good Fish Foundation) laat weten dat het aanwijzen van de uiteindelijke winnaars een enorme uitdaging was voor de vakjury. ‘Voor de categorie restaurants hadden we bijvoorbeeld de keuze uit drie EKO gecertificeerde restaurants en bij de categorieën hotels en strandpaviljoens hadden bijna alle finalisten een gouden Green Key certificering. Het niveau van de finalisten was dit jaar daarmee bijzonder hoog. Uiteindelijk heeft de maatschappelijke impact van de locatie, in combinatie met de publieksstemmen en de uitkomsten van de mystery visits de doorslag gegeven’.

Trotse winnaars

Gijs Werschkull van Restaurant Gys geeft aan zeer trots te zijn op het winnen van de Gaia Green Award. ‘Wij willen biologisch eten betaalbaar maken voor onze gasten. Dat is ons gelukt; in onze 3 vestigingen bieden we 100% biologische gerechten aan voor een betaalbare prijs. Daarnaast kijken voortdurend naar nieuwe kansen om onze bedrijfsvoering nog verder te verduurzamen’.

Bij winnaar Stadshotel Woerden sprongen voor de jury met name de inkoop van lokale producten uit het Groene Hart, de verbouwing van een oud pand naar een energiezuinig hotel en de communicatie eruit. Winnaar strandpaviljoen Timboektoe steekt volgens de jury boven het deelnemers veld uit door de duurzame keuzes die er zijn gemaakt bij de samenstelling van de menukaart, het zonnedak van bijna 100 zonnepanelen en de klimaatfilms die ze tijdens diverse thema filmavonden uitzenden. 

FALCO ELEONORA AWARD 2017


Tijdens de uitreiking is een extra award uitgereikt aan een horecalocatie die uitblinkt op het gebied van eerlijke en verantwoorde voeding. De Falco Eleonora Award 2017 is gegaan naar Restaurant Natuurlijk (Egmond aan Zee).

Voorzitter van de jury van de Falco Eleonora Award Gregor Christiaans zegt hierover:  ‘Restaurant Natuurlijk is een voorbeeld voor de rest van de branche als het gaat om het verduurzamen van de menukaart. Op de kaart staan louter vegetarische-, biologische-, streekgebonden- en seizoensproducten, geserveerd in een prachtige natuurlijke ambiance’. 

Partners

De Gaia Green Awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. De partijen die de award dragen zijn Green Key Nederland, EKO Keurmerk, Biojournaal, Good Fish Foundation, Made Blue, BookDifferent, Olijfbedrijf, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer Green Leisure. De awards zijn mede mogelijk gemaakt door Gastvrij Rotterdam en Santas Koffie.

Editie 2018


Het grote aantal aanmeldingen van horecabedrijven aan de Gaia Green Awards en het grote aantal publiekstemmen toont wederom aan dat duurzaamheid niet meer weg te denken is uit de horecasector. De mystery visitis hebben er tevens voor gezorgd  dat de jury een nog beter oordeel kon vellen over de finalisten. Duurzame horecalocaties hebben vanaf januari 2018 de mogelijkheid om zich aan te melden voor de derde editie van de Gaia Green Awards. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Roberto Payer-editie Hospitality Management vaart nieuwe koers

De speciale Roberto Payer-editie die Hospitality Management in september uitgeeft, krijgt een nieuwe redactionele koers. Vanwege de coronacrisis zijn eerder bepaalde onderwerpen en thema's te komen vervallen. Vanochtend besprak Payer in het Waldorf Astoria de actualiteiten, thema's e...

Opening
Hotel De L'Europe Amsterdam heropent in nieuwe stijl

Na een volledige restyling van het interieur van de lobby, privé-eventkamers, restaurants en bar, opende De L'Europe Amsterdam het afgelopen weekend haar deuren voor gasten. Per 1 juni zijn ook alle restaurants van het hotel - Bord'Eau, Brasserie Marie, Freddy's Bar en de in &#...

Internationaal
CBS: passagiers nationale luchthavens 98% gedaald in april

In april 2020 reisden bijna 134 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde in deze periode met 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Vanweg...

Aannames, plannen en werkelijke reacties. Hoe we onze weg zoeken in de Covid-19 pandemie.

Sinds maart is Hotelschool The Hague een groot aantal onderzoeken gestart naar de Covid-crisis. Op welke termijn is een herstart van het toerisme te verwachten? Gaan we terug naar vroeger of zullen toeristen op dezelfde manier willen reizen? Gaan gasten hotels en andere accommodatie meer op criteria...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
"Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: