Gaia Green Awards uitgereikt op Gastvrij Rotterdam

20 september 2017 | Thijs Jacobs

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 19 september de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het duurzame Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen heeft Jos van Grunsven (vicevoorzitter Euro-Toques) in de categorieën Hotels, Restaurants en Strandpaviljoens de volgende winnaars bekend gemaakt:

Hotels – Stadshotel Woerden (Woerden)

Restaurants – Gys (Utrecht)

Strandpaviljoens – Timboektoe (IJmuiden Noordpier)

De Gaia Green Awards zijn awards voor horecabedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaam ondernemen. De winnaars van deze tweede editie ontvingen o.a. een dinercheque van Euro-Toques en een barista workshop van Santas Koffie. De fysieke award is ontworpen door hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen.

Vakjury


De onafhankelijke vakjury bestaat uit een zevental vertegenwoordigers uit de branche. Jurylid Christine Absil (Good Fish Foundation) laat weten dat het aanwijzen van de uiteindelijke winnaars een enorme uitdaging was voor de vakjury. ‘Voor de categorie restaurants hadden we bijvoorbeeld de keuze uit drie EKO gecertificeerde restaurants en bij de categorieën hotels en strandpaviljoens hadden bijna alle finalisten een gouden Green Key certificering. Het niveau van de finalisten was dit jaar daarmee bijzonder hoog. Uiteindelijk heeft de maatschappelijke impact van de locatie, in combinatie met de publieksstemmen en de uitkomsten van de mystery visits de doorslag gegeven’.

Trotse winnaars

Gijs Werschkull van Restaurant Gys geeft aan zeer trots te zijn op het winnen van de Gaia Green Award. ‘Wij willen biologisch eten betaalbaar maken voor onze gasten. Dat is ons gelukt; in onze 3 vestigingen bieden we 100% biologische gerechten aan voor een betaalbare prijs. Daarnaast kijken voortdurend naar nieuwe kansen om onze bedrijfsvoering nog verder te verduurzamen’.

Bij winnaar Stadshotel Woerden sprongen voor de jury met name de inkoop van lokale producten uit het Groene Hart, de verbouwing van een oud pand naar een energiezuinig hotel en de communicatie eruit. Winnaar strandpaviljoen Timboektoe steekt volgens de jury boven het deelnemers veld uit door de duurzame keuzes die er zijn gemaakt bij de samenstelling van de menukaart, het zonnedak van bijna 100 zonnepanelen en de klimaatfilms die ze tijdens diverse thema filmavonden uitzenden. 

FALCO ELEONORA AWARD 2017


Tijdens de uitreiking is een extra award uitgereikt aan een horecalocatie die uitblinkt op het gebied van eerlijke en verantwoorde voeding. De Falco Eleonora Award 2017 is gegaan naar Restaurant Natuurlijk (Egmond aan Zee).

Voorzitter van de jury van de Falco Eleonora Award Gregor Christiaans zegt hierover:  ‘Restaurant Natuurlijk is een voorbeeld voor de rest van de branche als het gaat om het verduurzamen van de menukaart. Op de kaart staan louter vegetarische-, biologische-, streekgebonden- en seizoensproducten, geserveerd in een prachtige natuurlijke ambiance’. 

Partners

De Gaia Green Awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. De partijen die de award dragen zijn Green Key Nederland, EKO Keurmerk, Biojournaal, Good Fish Foundation, Made Blue, BookDifferent, Olijfbedrijf, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer Green Leisure. De awards zijn mede mogelijk gemaakt door Gastvrij Rotterdam en Santas Koffie.

Editie 2018


Het grote aantal aanmeldingen van horecabedrijven aan de Gaia Green Awards en het grote aantal publiekstemmen toont wederom aan dat duurzaamheid niet meer weg te denken is uit de horecasector. De mystery visitis hebben er tevens voor gezorgd  dat de jury een nog beter oordeel kon vellen over de finalisten. Duurzame horecalocaties hebben vanaf januari 2018 de mogelijkheid om zich aan te melden voor de derde editie van de Gaia Green Awards. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Hotelketens Coronacrisis
citizenM lanceert nieuwe subscriptions als antwoord op veranderd consumentengedrag

citizenM zet twee subscriptions in de markt die zich richten op de digital nomads, de thuiswerkers en de bedrijven die op zoek zijn naar invulling van het nieuwe hybride werken. Dit aanbod wordt wereldwijd beschikbaar. Vanaf vandaag kunnen remote workers en digital nomads werken én ontspannen ...

Toerisme
46 procent meer herfstboekingen in Nederlandse vakantieparken 

Vakantieparken in Nederland zien deze herfstvakantie een boekingenstijging van 46 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van BungalowSpecials, waar grote parken van onder andere Landal, Roompot en Center Parcs bij zijn aangesloten. Het aantal boekingen voor de herfstvakantie ...

Hotelbouwplannen Hotelketens
Nieuwbouw Van der Valk Hotel Venlo bereikt hoogste punt

Het is alweer ruim een jaar geleden dat er werd gestart met de sloop, maar nu heeft de nieuwbouw van het Van der Valk Hotel in Venlo het hoogste punt bereikt. De bestaande toren bleef staan en heeft zestig kamers, maar daarnaast wordt een compleet nieuwe hotelvleugel gebouwd. In de nieuwe vleugel ...

Awards Duurzaamheid
Bucuti haalt als eerste resort wereldwijd een perfecte score bij Green Globe

Bucuti & Tara Beach Resort heeft ’s werelds eerste perfecte score van 100 punten gehaald bij Green Globe, het wereldwijd erkende duurzaamheidslabel. Daarnaast heeft Bucuti & Tara wederom de certificering verkregen als CO2-neutraal resort en blijft het het eerste en enige energie-neutra ...

Hotelbouwplannen Internationaal
Louvre Hotels Group blijft uitbreiden: 10 nieuwe hotels

Ondanks de impact van COVID-19 op de internationale hotelindustrie, blijft Louvre Hotels Group (LHG) - de op één na grootste hotelgroep van Europa en een dochteronderneming van Jin Jiang International - haar netwerk in Europa ontwikkelen door tien '7 Days Premium’ hotels over ...

Columns
Column Tanja Seegers: Ik pas me aan

Ik fiets door prachtige groene wijngaarden en verlaten Franse dorpen. De wind waait door mijn haren. Heel even voel ik me zo vrij als een vogel. Een moment van geluk. Vrijheid; de mogelijkheid om naar eigen wil te handelen. In maatschappelijke zin behelst het de mogelijkheid van groepen en individue ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: