Gast mag niet uit hotel kunnen springen

6 augustus 2013
Gast mag niet uit hotel kunnen springen

De politie van Amsterdam wil onderzoeken wat hotels moeten ondernemen om te voorkomen dat gasten uit het raam kunnen springen. Samen met de gemeente wil de politie voorkomen dat hotelgasten die drugs
hebben gebruikt naar beneden springen en zo zichzelf en anderen verwonden.

*Lekker veel aandacht*
De incidenten waarbij hotelgasten onder invloed van drugs en/of teveel alcohol capriolen uithalen door bijvoorbeeld uit het raam te springen worden altijd breed uitgemeten in de media. Natuurlijk is het uiterst schrijnend als een hotelspringer of omstander daarbij overlijd, maar het aantal incidenten op jaarbasis is volgens de politie Amsterdam niet meer dan 'een handje vol'.

*Recente gevallen*
Recent raakte een Zwitser zwaargewond toen hij onder de drugs zat en uit het Stayokay Stadsdoelen sprong. Een hotelgast uit Brabant zette onder invloed van verdovende middelen zijn kamer in het Park Hotel Amsterdam onder water. Een handvol belendende kamers liep waterschade op. De schadepost voor het hotel is meer dan 10.000 euro.
Eerder viel er een gast uit een hotel op de Marnixstraat, een Spanjaard sprong uit het Damrak Inn, en in 2010 sprong een trippende Australiër vanuit zijn hotel een nietsvermoedende student richting een dwarslaesie.

*In kaart*
Het is nog niet duidelijk wat voor mogelijke maatregelen, regels, aanpassingen en verordeningen hotels straks opgelegd zullen gaan krijgen. Nader onderzoek door politie en gemeente moet dit in kaart gaan brengen. En wordt dit uiteindelijk landelijk overgenomen en toegepast?

*0,00002 procent springt*
Met grote verbazing kijk ik naar de Nederlandse gang van zaken. Er is een probleem: merendeels buitenlandse toeristen die in ons land voor het eerst van hun leven of ineens teveel drugs gebruiken en daardoor uit het raam móéten springen. De oplossing wordt straks vast dat hoteliers verplicht hun ramen moeten gaan dichtspijkeren. Hoe groot is het percentage hotelgasten in Amsterdam dat onder invloed van drugs levensgevaarlijke capriolen uithaalt? Op 5,34 miljoen hotelgasten in 2012 is dat bij een aantal springincidenten van 12 per jaar (dat aantal is hoger dan werkelijk geschat): 0,00002 procent.

*Opdraaien*
Als ik een voorstel voor de vergaderagenda mag doen? Pak het probleem bij de bron aan. Drugs hoort (helaas) bij Nederland en Amsterdam, maar hotelondernemers zouden toch niet hoeven moeten opdraaien voor het handjevol buitenlandse toeristen dat de voorpagina's van Nederlandse kranten weet te halen en het voor hoteliers en de overige hotelgasten weet te verzieken.

Nog een tip. Kijk bij de te nemen maatregelen ook meteen naar het hang en (af)sluitwerk van de ramen van alle aan buitenlandse toeristen verhuurde appartementen, b&b's, couchsurf-adressen. Em ja, kijk ook naar alle andere plekken hoger dan twee verdiepingen in de hoofdstad waar men op kan klimmen.

"~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl ~hoofdredacteur Hospitality Management~

Overig nieuws