Gastvrijheidssector zoekt weg uit crisis

25 september 2013 |
Gastvrijheidssector zoekt weg uit crisis<

Het ziet er slecht uit voor de Nederlandse gastvrijheidssector. Cijfers over de eerste jaarhelft van 2013 tonen een krimpende vakantiemarkt. Een meerderheid van de Nederlanders
bezuinigt en bespaart op vakantie en etentjes. Zo brachten Nederlanders van oktober 2012 tot maart 2013 zes procent minder vakanties door dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit het 32e Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd van NRIT Media, het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) en NBTC Holland Marketing. De gastvrijheidssector staat voor een grote uitdaging om een weg te vinden uit de crisis.

Onverwachte groei in 2012
Tegen de verwachting de van de onderzoekers in groeide de Nederlandse vakantiemarkt in 2012 nog met ruim één procent tot 36,7 miljoen vakanties. Men bleef echter gemiddeld iets dichter bij huis, ging korter op vakantie en ook de reissom was lager. In navolging van het wereldwijde toerisme deed het inkomend toerisme naar Nederland het beter. Nederland mocht in 2012 een recordaantal van 11,7 miljoen buitenlandse gasten ontvangen. Vooral de hotel- en bungalowsector profiteerden daarvan. Ook in de horecasector was volumegroei zichtbaar, met name voor de hotels, maar ook voor restaurants. Dit dankzij het feit dat de prijzen laag werden gehouden. Consumenten besteden minder en maken vaker gebruik van korting- en veilingsites.

Sociale netwerksamenleving
Er lijkt in algemene zin een omslag plaats te vinden naar een meer sociale netwerksamenleving. Consumenten gaan elkaar, geholpen door technische mogelijkheden, opzoeken en zonder bedrijven of instanties hun zaken regelen. De gastvrijheidssector kiest daarnaast voor een topsectorbenadering om haar veerkracht te tonen en innovatie te stimuleren. Meer lezen over deze topsector?
Mariska van Gorp

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Interview Longread
Michael Struck, Ruby Hotels: "Rotterdam staat op ons lijstje"

Ruby Hotels fonkelt aan het firmament van het Duitse hotellandschap en zal binnen niet al te lange tijd wereldwijd bekend zijn. Als we de drukke openingsagenda bekijken, zien we openingen in Londen, Frankfurt, Düsseldorf, Keulen, Helsinki, Zürich en enkele locaties in China op de planning....

Achtergronden Tech
Overname Winner Hotel Software door Mews

Mews, het snelst groeiende SaaS Property Management Systeem (PMS) voor hotels en hostels, heeft de grootste Belgische software-leverancier, Winner Hotel Software, overgenomen. De strategische samenwerking tussen de twee toonaangevende Property Management Systems draagt bij aan de uitbreiding van ...

Achtergronden Internationaal
Deze items worden door hotelgasten het vaakst gestolen uit het hotel

Het stelen van zeep of pennen lijkt voor veel hotelgasten onschuldig, maar sommige zijn zo brutaal dat ze tv's, piano's, matrassen of zelfs opgezette dieren uit het hotel dragen. Wellness Heaven heeft 1.157 hoteliers gevraagd welke items het meest worden gestolen. In het bijzonder zien we ee...

Advertorial
Travel Suit Collection by NCF

Na een succesvolle entree van de Corporate Identity Concept Collectie hebben wij met de introductie van de Corporate Travel Suit Collectie het programma-aanbod bij Nieuwenhuis Corporate Fashion aanzienlijk uitgebreid. Met behoud van uniek ontwikkelde pasvormen vanuit onze bestaande concepten kara...

Economie Achtergronden
Horeca ziet personeelstekort oplopen: 23.000 openstaande vacatures

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent. Omzet logiesver...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: