GiveMe5 bood in 2023 hoop met 5.690 hotelovernachtingen voor economisch daklozen

Auteur: redactie
Inclusiviteit 7 maart 2024
GiveMe5 bood in 2023 hoop met 5.690 hotelovernachtingen voor economisch daklozen

Afgelopen jaar hebben hotels via het GiveMe5-programma opgeteld 5.690 hotelovernachtingen beschikbaar gesteld voor economisch dak- en thuisloze mensen. Dat zijn urgent woningzoekenden die door een combinatie van baanverlies, scheiding en/of ziekte bij vrienden op de bank en soms letterlijk op straat zijn beland. Het GiveMe5-programma van stichting The Present Movement heeft in 2023 53 mensen en in totaal 141 mensenlevens kunnen veranderen door hen tijdelijk onder te brengen in hotels en van daaruit te begeleiden naar een vaste woning.

Het GiveMe5-programma is momenteel actief in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven en werft hotels die kamers beschikbaar stellen voor een periode van drie tot zes maanden. Hierdoor kunnen mensen tot rust komen in afwachting van (semi-)permanente huisvesting. “Ik geloof dat het belangrijk is dat hotels een bijdrage leveren aan een betere wereld en die mogelijkheid is er ook gewoon. Er zijn steeds meer hotels met steeds meer kamers. Als iedereen een steentje bijdraagt kunnen we als industrie een ‘source for good’ worden en het leven van veel mensen positief beïnvloeden”, aldus Floris Licht, general manager van DoubleTree by Hilton.

Onzichtbare dakloosheid

Economisch dak- en thuislozen zijn mensen zonder vaste woon- of verblijfplek, maar ook in eerste instantie zonder bijkomende psychische of verslavingsproblemen. Regelmatig hebben zij nog een baan. Deze groep is bijvoorbeeld door een scheiding, ziekte en/of baanverlies hun huis verloren en daardoor bij vrienden op de bank, in een auto of letterlijk op straat beland. Onzichtbare dakloosheid wordt dit ook wel genoemd. Dankzij samenwerkingen met tien hotels, steun van Start Foundation en lokale partners zoals De Regenboog Groep, heeft GiveMe5 deze mensen in nood onderdak kunnen bieden. Sinds de start namen vijftien hotels aan het programma deel. Door de inzet van alle deelnemende hotels in de afgelopen 3 jaar heeft het programma in totaal 141 mensen geholpen aan een overbruggingsperiode waardoor ze konden doorstromen naar een woning en sommigen ook weer naar werk.

Meer hotels voor meer impact

GiveMe5 won in 2022 in Amsterdam al de Omarmprijs voor het succesvol bestrijden van armoede in de stad. Afgelopen jaar kwam daar de landelijke Sustainable Development Goals (SDG) Award bij, die wordt uitgereikt aan initiatieven die grote impact maken op een of meerdere van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Ondanks deze waardering benadrukt GiveMe5 de urgentie van bredere betrokkenheid van hotels. “Momenteel bundelen we onze krachten met een select aantal hotels in vier steden die van essentiële waarde zijn om deze impact te maken,” zegt Roos Meijer, programmamanager van GiveMe5. “Echter, gezien de groeiende groep economisch dakloze mensen en de ambitie vanuit de politiek om dit probleem tegen 2030 op te lossen, zetten wij dit jaar onze zinnen op verdere uitbreiding en is het cruciaal dat veel meer hotels zich aansluiten.”

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws