Hoe zit het met de horeca? Aantal lunchrooms neemt toe

8 juli 2016 | Thijs Jacobs

In Nederland stijgt het aantal bezorgservices, lunchrooms, strandpaviljoens en eetcafés. Daarentegen neemt het aantal selfservicerestaurants en cafetaria’s af. Na forse tegenvallers in het aantal restaurants en pizzeria’s, laten deze locaties inmiddels weer herstel zien. Het aantal ijssalons, fastfoodrestaurants en foodkiosken lijkt in Nederland na jaren van groei over het hoogtepunt heen te zijn. Dit blijkt uit gegevens van databureau Datlinq. 

In het laatste jaar groeit met name de full service branche hard ten opzichte van quick service. Vooral het aantal restaurants met nationale keuken op de menukaart neemt toe. Het aantal van 4764 restaurants in 2016 betekent ten opzichte van 2015 in aantal een groei van 5%. Ook het aantal pizzeria’s in Nederland neemt toe. In Nederland zijn er 668 pizzeria’s; een groei van 3% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal restaurants met buitenlandse keuken nam met 3% toe, het aantal eetcafés met 4% en het aantal strandpaviljoens met 3%.

Zeer succesvol zijn de lunchrooms en tearooms in Nederland. Ten opzichte van 2015 is het aantal met 12% gegroeid en ten opzichte van 2010 zelfs met 74%. Het aantal ondernemingen dat zich richt op afhaal of bezorging groeide met 3% ten opzichte van 2015. Het aantal broodjeszaken is ten opzichte van 2015 met 2% gegroeid. Het aantal mobiele verkooppunten voor voeding (foodtrucks) is met 5% gedaald ten opzichte van 2015. Volgens Datlinq telt Nederland momenteel 1538 mobiele verkooppunten voor voeding. In shoarma-, grillroom- en kebabzaken is er een daling van 5%. Dit geldt ook voor het aantal internationale fastfoodketens in Nederland. Met 339 fastfoodrestaurants is dat aantal stabiel. Ook het aantal ijssalons in Nederland is stabiel en bedraagt 875. Nederland telt 5602 cafetaria’s en snackbars. Dat aantal is afgenomen ten opzichte van 2015.

Bron: Datlinq


 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Blog
Column Tanja Seegers: Ongedierte (en hoe Booking.com haar in de steek liet)

De telefoon rinkelt… Ik kijk op mijn horloge: 7.50 uur. Wie belt er in godsnaam tijdens de ontbijtservice. Ik haal snel de eitjes uit de pan en neem op. Een man begint een lang verhaal af te steken maar het enige wat ik opvang is bedwantsen. Bedwantsen??? Wat?? Omdat de ontbijtzaal nog vol...

Achtergronden Rotterdam
Roots en Rotterdam Pride organiseren uitbundige zondagbrunch

Van 22 tot en met 29 september 2019 vindt Rotterdam Pride plaats. Door middel van cultuur, kennis en entertainment wordt seksuele, sekse, culturele en genderdiversiteit op een positieve manier bespreekbaar en zichtbaar gemaakt. De stad bruist gedurende deze week van de evenementen en samen met Ro...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

OTA's Marriott
Marriott kiest voor Expedia als 'optimized distributor'

Met ingang van 15 oktober worden Marriott International’s b2b-tarieven, beschikbaarheid en content voor meerdere reisaanbieders exclusief gedistribueerd door Expedia Group, zo lezen we op zakenreisnieuws.nl. De partijen zijn in april dit jaar deze exclusieve overeenkomst overeengekomen. Fri...

Toerisme Opening
Landal Kaatsheuvel verwelkomt op 4 oktober de eerste gasten

Vanaf 4 oktober 2019 zijn de eerste gasten welkom op het gloednieuwe luxe vakantiepark Landal Kaatsheuvel, waar de eerste 24 vakantiewoningen gereed zijn. Voordat het zover is, kunnen huiseigenaren en relaties komen proefslapen in het weekend van 27 september. In datzelfde weekend vinden op 28 en 29...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: