Hogere accijns bier kost Nederland geld

6 maart 2014 |
Hogere accijns bier kost Nederland geld<

Het ministerie van Financiën heeft de ramingen van de opbrengsten uit accijnzen naar de Tweede Kamer gestuurd. De berekeningen laten zien dat door de 10% accijnsverhoging op bier in 2013, naar
verwachting 24 miljoen euro meer aan accijns is opgehaald dan in 2012.

Mislopen
Door verlies aan BTW-inkomsten door grensoverschrijdende aankopen loopt de overheid 28 miljoen euro mis. Per saldo is er een verlies van 4 miljoen. Het pakt feitelijk nog slechter uit als ook verlies in werkgelegenheid door bieraankopen over de grens wordt meegewogen

Op verlies
De overheid ging in het Begrotingsakkoord 2013 uit van een extra accijnsopbrengst van 39 miljoen euro. Daarbij maakte zij de kanttekening dat door grenseffecten de opbrengsten lager zouden kunnen uitvallen. De 15 miljoen euro aan lagere opbrengsten impliceren een daling in de Nederlandse biermarkt van ruim 3%. Daardoor is het verlies aan BTW-inkomsten hoger dan de extra accijnsinkomsten.

Onderzocht
Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: "In opdracht van Nederlandse Brouwers, berekende Onderzoeksbureau Regioplan begin 2013 dat de 10% bieraccijnsverhoging niet 39 maar 26 miljoen extra aan bieraccijns zou opleveren. Deze voorspelling lijkt helaas uit te komen. Sterker nog: de opbrengsten blijken met 24 miljoen euro zelfs nog iets lager te zijn. Regioplan voorspelde ook dat lagere bieraccijnsopbrengsten samengaan met een marktdaling van ruim 3%. Dit toont aan dat accijnsverhogingen direct leiden tot een blijvend lagere bierafzet en een toename van het grensverkeer."

Effect
De ruim 3% marktdaling heeft tot gevolg dat de BTW-inkomsten voor de overheid door de productie en verkoop van bier, met 28 miljoen euro dalen (van 798 naar 770 miljoen euro). Regioplan bevestigt dit. De bieraccijnsverhoging levert naar verwachting 24 miljoen euro op. De daling in BTW-inkomsten zullen dus hoger zijn dan extra accijnsopbrengsten.

Daadwerkelijke kosten
De daadwerkelijke kosten van de bieraccijnsverhoging zullen zelfs nog hoger zijn, aangezien een marktdaling leidt tot verlies aan directe en indirecte werkgelegenheid. Onderzoek van de Brewers of Europe (2013)[3] laat zien dat de directe en indirecte werkgelegenheid van 2008 tot 2012 - na de 30% bieraccijnsverhoging in 2009 - met 14,7% is gedaald. Ook de accijnsverhoging in 2013 zal naar verwachting zorgen voor substantieel banenverlies. Regioplan heeft berekent dat een 3% marktdaling leidt tot verlies van ruim 300 banen direct bij brouwerijen. Door dit banenverlies loopt de overheid onder meer sociale premies en inkomstenbelasting mis.

Slecht voorteken
Cees-Jan Adema: "Deze cijfers over 2013 zijn natuurlijk een slechte voorbode voor de effecten van de aanvullende bieraccijnsverhoging met 5.75% per januari 2014. De grenzen van het accijnsbeleid op bier zijn duidelijk bereikt en alles en iedereen - de Nederlandse brouwers, horeca, supermarkten, grensstreek, maar ook de Nederlandse schatkist en werkgelegenheid - zou er bij gebaat zijn als deze verhoging wordt teruggedraaid. Ik hoop dat de politiek en de nieuwe staatssecretaris de komende weken op basis van de feiten en cijfers tot dezelfde conclusie komen."

Door Frank Lindner:mailto:redactie@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Longread
Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo over gastvrijheid in coronatijd

Als horecaondernemer verkoop je gastvrijheid, maar juist het bieden van gastvrijheid stelt de branche voor grote uitdagingen vanwege de regels met betrekking tot het coronavirus. Anne-Marie van Leggelo, etiquette- en imago-expert, ziet dat ook: “Er heerst verdeeldheid in het land over hoe erme...

Interview Longread
Las Hotellas: "Kwaliteit zal nu boven komen drijven"

Githa van Vilsteren Githa van Vilsteren is sinds 2011 directeur van Landgoed De Wilmersberg in het Twentse De Lutte. Ze werkte voor haar carrière als hotelier onder andere als Manager Relatiebeheer voor War Child.  ...

Interview Branded Content
“We kunnen linnen gegarandeerd virusvrij maken”

Ook in wasserijen wordt er volledig volgens de richtlijnen gewerkt. Niets wordt aan het toeval overgelaten om zodoende het linnen volledig coronavrij in uw hotel te krijgen. Kimman is Director Corporate Accounts bij Blycolin, en als geen ander op de hoogte van de hoge eisen die hotels stellen aan li...

Longread
Wat te doen als jouw locatie kampt met ruimtegebrek

Het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ gaat ongetwijfeld de Van Dale halen. Sterker nog, het zou zomaar eens het woord van 2020 kunnen worden. Gevoed door experts en de overheid realiseren we ons inmiddels dat onze maatschappij (voorlopig althans) ingericht moet worden als een anderhalve...

Accor Internationaal
Komen zakenreizen binnen 6 maanden weer op gang?

Uit nieuw onderzoek van Accor blijkt dat een derde van de zakenreismanagers in Noord-Europa van mening is dat hun zakenreisprogramma's binnen zes maanden zullen herstellen. Voornamelijk als gevolg van binnenlandse reizen. Internationale reizen zullen naar verwachting iets langer op zich wachten....

KHN Coronacrisis
KHN wil de Nederlandse Staat dagvaarden vanwege coronaregelgeving

KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca, zo lezen we op de website van de werkgeversorganisatie. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafe...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: