Horeca ondanks omzetgroei nog ver verwijderd van normale niveaus, optimisme gloort echter

Auteur: Ron Duijkers
Economie 4 maart 2022
Horeca ondanks omzetgroei nog ver verwijderd van normale niveaus, optimisme gloort echter

De omzet van de horeca is in 2021 met 13,5 procent gestegen. Ondanks deze forse groei bleef de omzet nog ruim een kwart onder het niveau van het laatste “normale” niet-coronajaar: 2019. Opvallend is dat het achterblijven van de horecaomzet tijdens twee moeilijke coronajaren, een verdere groei van het aantal bedrijven niet in de weg heeft gestaan.

Integendeel het aantal horecabedrijven is tussen begin 2020 en begin 2022 met 11 procent toegenomen. Overigens zijn horecaondernemers door de recente coronaversoepelingen optimistisch in hun verwachtingen voor 2022. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-gegevens door onze redactie.

Omzet vierde kwartaal gestegen, restaurants koploper 2021

De sterke groei van de horecaomzet in 2021 kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Het jaar ging vals van start met bijna een halvering van de omzet in het eerste kwartaal (-46,7 procent). De drie overige kwartalen verliepen vergeleken met 2020 positief, met een glansrol voor het vierde kwartaal waarin de omzet met liefst 67,4 procent toenam.

Alle horecabranches realiseerden hogere omzetten in 2021. De grootste groei was voor rekening van de restaurants (+16,2 procent) met als uitblinker de fastfood-restaurants (+18,0 procent). De kleinste omzetstijging boekten cafés in 2021 (+3,3 procent).

Fastfood-restaurants zijn de enige horecabedrijven die in 2021 een omzet wisten te realiseren, die hoger was dan de omzet in het normale 2019 (+1,6 procent). De overige restaurants leverden in 2021 flink in ten opzichte van 2019 (-25,7 procent). Hotels (-48,2 procent) en  cafés (-40,2 procent) bleven veruit het meest verwijderd van hun omzetniveau in 2019.

Meer horecabedrijven, alleen minder cafés

De ontwikkeling van het aantal horecabedrijven lijkt zich nauwelijks iets aan te trekken van de coronapandemie. Integendeel, tijdens de periode 2020-2022 is het aantal bedrijven in de  door de coronacrisis zwaar geraakte horeca met 6805 gestegen van 61790 naar in totaal 68595 bedrijven (+11 procent). Het meest steeg in deze periode het aantal cateringbedrijven (+24 procent).

Onder de hotels namen vooral de hotels zonder restaurant in aantal toe (+20 procent). Het aantal hotels met restaurant groeide minder (+ 6 procent). Van de pure restaurants (+9 procent), steeg vooral het aantal fastfoodrestaurants (+11 procent). Cafés stonden net als bij de omzetontwikkeling ook bij de ontwikkeling van het aantal bedrijven op de laatste plaats. Als enige horecabranche daalde hier het aantal bedrijven (-5 procent).

De diverse financiële ondersteuningsmaatregelen hebben tijdens corona hun werk gedaan. Het aantal faillissementen in de horeca is tijdens de coronaperiode sterk gedaald vergeleken met het aantal faillissementen in het normale 2019. In 2021 gingen er 111 horecabedrijven failliet tegenover 254 in 2019 (-56,3 procent). Restaurants (77) en cafés (17) waren in 2021 de horecabranches met het hoogste aantal faillissementen.

Horeca positiever

De versoepelingen die de regering vanaf begin dit jaar heeft aangekondigd, hebben hun uitwerking op de horeca niet gemist. De stemming onder horecaondernemers bereikte een tijdens de coronaperiode nog nauwelijks bereikt positief niveau. Uit een begin februari dit jaar gehouden peiling onder horecaondernemers blijkt dat bijna 70 procent een omzetstijging verwacht in de periode februari t/m april 2022, slechts 4,4 procent houdt rekening met daling van de omzet.

De stemming m.b.t. de omzet onder logiesverstrekkers, restaurants en cafés is nagenoeg even positief. Verder verwacht ruim 35 procent van de horecaondernemers  hogere prijzen in de periode februari t/m april, terwijl per saldo bijna 40 procent van de ondernemers groei van werkgelegenheid voor hun bedrijf verwacht in deze periode.

Overig nieuws