Hotel van de toekomst?

12 november 2012 |
Hotel van de toekomst?

Rustig in het najaarszonnetje zittend, vloog een gedachte bij mij naar binnen. Ik probeerde deze 'ingeving' van mij af te schudden, maar hij bleef hardnekkig hangen. Hoe zou het hotel in de toekomst eruit zien?
Basel 2 of Basel 3; welke richtlijnen zijn er nu? Welke hangen de financiële instellingen nog meer boven het hoofd? Niet dat ik veel medelijden heb met de financiële instellingen, maar het wordt wat anders als de hotellerie hier ook mee te maken krijgt.
In principe bestaat de kans dat alle horecaobjecten opnieuw getaxeerd moeten worden. En raad eens voor hoeveel de hotelpanden in de afgelopen periode zijn getaxeerd? Deze zijn in ieder geval niet meer waard geworden. Er is sprake van een behoorlijke daling in de getaxeerde waarde van het onroerend goed. Dat is niet zo erg, want een taxatie is slechts een papieren waardering, zal menigeen zeggen.
Maar wat zijn nou de effecten van die lagere waarderingen? U begrijpt het al: de financiering komt hier mogelijk onder druk te staan. En dat betekent dat uitbreiden van de financiering vaak zelfs onmogelijk wordt. Dit zal effect hebben op de hotels van de toekomst. De kans is groot dat het uiterst moeilijk zal worden om 'even' een lening aan te vragen om het onderhoud op niveau te brengen, teneinde de exploitatie te verbeteren. Met als effect dat de exploitatie verder achteruit zal hobbelen. Met als effect...
Maar ook de financiering van renovaties, verbouwingen en uitbreidingen zal wezenlijk moeizamer gaan. De bouw van nieuwe hotels zal wellicht stagneren. We zullen moeten gaan nadenken over een nieuwe financieringsstructuur, anders zullen alleen de grote bedrijven met voldoende eigen vermogen op de langere termijn overleven. Misschien is het een idee om de oude coöperatie weer van stal te halen, als een financieringsvorm met zo'n honderd of misschien wel duizend leden. Of de moderne versie hiervan: 'crowdfunding'.
We zullen er wel uitkomen, want het is eigenlijk ondenkbaar dat al die schitterende kleine hotels en familiehotels zouden verdwijnen. Het schrikbeeld van velen is een uniform hotellandschap, vergelijkbaar met de supermarktsector. Stel je voor: alleen eenheidsworst.
Gelukkig, die nare gedachte is uit mijn systeem. Ik kan weer lekker verder mijmeren in het zonnetje.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Columns
Column Jantiene Berg: Mijn hele hebben en houwen op tafel

Het is nu vijf maanden geleden dat mijn compagnon en ik de sleutel van ons urban boutique hotel in Rotterdam inleverden bij de curator. Per direct geen zeggenschap meer, maar nog wel een hoop verplichtingen richting de curator. Een eenzaam proces zonder echt afscheid van je gasten en medewerkers te ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: