Hotelclassificatiesysteem World Tourism Organization

Auteur: Redactie
KHN 10 april 1998
Hotelclassificatiesysteem World Tourism Organization

De World Tourism Organization (WTO) heeft een modelschema opgesteld met daarin de 'Rating General Characteristics'. Dit schema is bedoeld als basis voor een minimum standaard die in de meeste landen ter wereld gehanteerd kan worden.

Het modelschema geeft de karakteristieken van één, twee, drie, vier of vijf sterren. Die karakteristieken kunnen als basis dienen voor een (inter)nationaal systeem voor hotels met ten minste tien kamers. Het is dus niet de bedoeling dat de WTO zelf inspecties uitvoert en classificaties toekent.

Er zijn zeven verschillende categorieën waarop een hotel beoordeeld wordt: fysieke eisen; slaapkamer; badkamer; publieke ruimtes; food & beverage; ontspanningsfaciliteiten en recreatieve faciliteiten; services en algemene condities. Deze zijn onderverdeeld in 53 kenmerken. Zo wordt bijvoorbeeld aangegeven dat hotels met één of met twee sterren één stoel per persoon moeten bieden; de hotels met meer sterren dienen minstens één leunstoel per persoon te bieden.

Voor bijvoorbeeld de receptieruimte geldt - voor ieder bedrijf - dat de zitplaatsen en het meubilair in lijn moeten zijn met de capaciteit van het hotel, en dat het allemaal goed verlicht moet zijn. Drie of meer sterren brengen uitgebreidere verplichtingen met zich mee: koffietafels en/of schrijftafels; planten; muziek; tapijt of kleden.

De algemene voorwaarden houden in dat de gebouwen, de omgeving en de materialen in een goede, veilige en schone staat verkeren. Het bedrijf moet zich uiteraard houden aan de wettelijke voorschriften m.b.t. (brand)beveiliging, hygiëne, werkplaatsen, verzekeringen en andere zaken die van toepassing zijn.

Aangezien dit allemaal richtlijnen zijn, is er geen sprake van een controlesysteem, lidmaatschap, of iets dergelijks.

HM30JAAR HM301998

Overig nieuws