Hoteliers pessimistisch over tweede halfjaar

30 augustus 2012
Hoteliers pessimistisch over tweede halfjaar

De vooruitzichten die hoteliers hebben voor de tweede helft van 2012 zijn niet goed. 47 procent houdt rekening met een daling van de bezetting.

*Daling kamerprijs*
Toch verwacht nog 19 procent van de hoteliers dat de gemiddelde bezetting van de hotelmarkt in het tweede halfjaar zal stijgen ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Een ruime meerderheid (61 procent) is het erover eens dat de gemiddelde kamerprijs zal dalen, wat volgens 55 procent ook zal leiden tot een omzetdaling. Een stijging van de kamerprijzen of omzetten wordt slechts door respectievelijk 14 procent en 17 procent van de hoteliers voorzien.

*Daling Nederlandse hotelsentiment*
De index voor het Nederlandse hotelsentiment, dat op basis van de verwachte resultaten kan worden berekend, is gedaald van +19 in het begin van 2012 naar -26 nu. In februari 2011, toen de hotelmarkt midden in het herstel zat, was het sentiment nog +51.

*Collega's Nederland niet pessimistisch*
De Nederlandse hoteliers zijn aanzienlijk pessimistischer dan de meeste Europese collega’s. Gemiddeld is het sentiment in Europa ook negatief, maar met een score van -8 valt het pessimisme relatief mee. Het meest positief zijn de verwachtingen in Ierland (+28), Duitsland (+20) en Oostenrijk (+20). De hoteliers in deze landen verwachten in de tweede helft van 2012 beter te presteren dan in 2011. Het meest negatief zijn de verwachtingen in Italië, met een score van -63. Ook in Zwitserland, Portugal en Bulgarije zijn de prognoses slechter dan in Nederland.

*Plus voor Afrika/Midden Oosten en Amerika*
Wereldwijde is het optimisme over de komende maanden het grootst in Afrika/Midden Oosten (+29) en Amerika (+28). Ook Azië is nog redelijk positief, met een score van +10. Oceanië is, net als Europa, overwegend pessimistisch. Per saldo is het wereldwijde hotelsentiment hierdoor bijna exact neutraal, met een score van +1.

*Het onderzoek*
Bovenstaande cijfers komen voort uit de Horwath HTL Global Hotel Market Sentiment Survey, dat elke zes maanden door hoteladviseur Horwath HTL wordt gehouden. Het rapport geeft een up-to-date beeld van de wereldwijde marktverwachtingen onder hoteliers.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws