Hotelprijzen terug op niveau 2006

10 september 2013
Hotelprijzen terug op niveau 2006

De gemiddelde hotelkamerprijzen zijn nu bijna terug op het niveau van 2006, het jaar voorafgaand aan de start van de wereldwijde financiële crisis. Dat blijkt uit cijfers van de laatste Hotels.com
Hotel Price Index (HPI).

*De trend*
Tijdens de eerste helft van 2013 is de gemiddelde prijs van een hotelkamer wereldwijd gestegen met 2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De relatief kleine stijging volgt de trend van geleidelijk oplopende tarieven sinds begin 2010 op.

*Beste resultaat*
De regio Latijns-Amerika behaalde met een stijging van 7 procent het beste resultaat sinds twee jaar. Geholpen door de aanwakkerende economie in de VS presteerden ook Noord-Amerika en de Cariben beter dan het wereldwijde gemiddelde, met stijgingen van respectievelijk 3 procent en 5 procent.

*Zwakke groei Australië*
In de Pacific zorgde een terugval van de Australische delfstoffenindustrie voor een daling van het aantal zakelijke reizigers, met name in West-Australië, en voor een zwakkere groei van de hotelprijs van 1 procent. Met een eurozone die officieel maar net uit de recessie is, blijven ook Europa en het Midden-Oosten achter, met een stijging van 1 procent.

*Europese hotelprijzen*
David Roche, President Hotels.com, zegt: "Het lijdt geen twijfel dat de Europese hotelprijzen tot de zwaarst getroffene behoren sinds de economische teruggang in 2008/2009. Het feit dat de eurozone groei heeft gekend tijdens de eerste twee kwartalen van 2013 bewijst dat de economische crisis afzwakt, maar nog niet helemaal voorbij is. In veel van de bestemmingen die het hardst werden geraakt, zijn de hotelprijzen gestabiliseerd en enkele van deze bestemmingen laten weer gezonde stijgingen zien.”

*Daling voor Azië*
Azië was met een daling van 2 procent de enige regio waarin de prijzen omlaag gingen tijdens de eerste helft van 2013. Hoewel afzonderlijke steden in deze regio goed presteerden, droegen de waardedalingen van de yen en de roepie in combinatie met een daling van het aantal inkomende bezoekers in China bij aan dit resultaat. Het uitgaande reisverkeer vanuit China werd echter nog niet beïnvloed door de afzwakking van de Chinese economie en bleef toenemen.

*Chinese internationale reizigers*
“Een ander fenomeen dat van invloed is op de wereldwijde hotelprijzen is de grote en snelle toename van het aantal Chinese internationale reizigers", zegt David Roche. "Volgens het China Tourism Academy rapport 2013 is China officieel ’s werelds grootste uitgaande toeristenmarkt geworden, met een geschatte 83 miljoen overzeese reizen gemaakt door Chinese burgers. De Wereld Toerisme Organisatie van de Verenigde Naties maakte tevens bekend dat Chinese reizigers 102 miljard dollar spendeerden aan internationaal toerisme in 2012, 40 procent meer dan in 2011, waarmee zij de meer gevestigde toeristenmarkten van Duitsland en de VS overtreffen. Internationaal reizen blijft een ambitie van met name veel jongere reizigers, die beschikken over het besteedbaar inkomen om naar het buitenland te reizen."

*Prijzen in Nederland*
In Nederland betaalden reizigers van over de hele wereld gemiddeld 121 euro per hotelovernachting in de eerste helft van 2013, 4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar (127 euro). Amsterdam bleef met een gemiddelde kamerprijs van 135 euro per overnachting, ondanks een prijsdaling van 2 procent, de bestemming in Nederland waar reizigers het meest betaalden, gevolgd door Maastricht (113 euro) en Den Haag (106 euro).

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws