“Ik wil niet het hotel van mijn ouders overnemen”

Auteur: robin bruggeman
“Ik wil niet het hotel van mijn ouders overnemen”

Liefde voor de hotellerie is bij Fleur Hüsken (25), als dochter van ondernemersechtpaar Rik Hüsken en Nicole Elbers van Hotel Kapellerput, vanaf jongs af aan al aanwezig. Inmiddels is Hüsken na winst van The NXT GM Challenge in 2022 bijna twee jaar general manager van Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer en hoopt zij in de toekomst haar eigen hotel te hebben.

“Als klein meisje kwam ik natuurlijk al in veel verschillende hotels. Ik speelde ook altijd restaurantje thuis, dus het zat er al vroeg in. Mijn ouders hebben me echter helemaal vrijgelaten. Tijdens de middelbare school heb ik erover nagedacht om iets anders te gaan doen, omdat ik juist niets wilde doen wat m’n ouders deden”, lacht Hüsken. “Uiteindelijk ben ik toch bij de hotelschool gaan kijken en vanaf het moment dat ik de Hotel Management School Maastricht binnenliep wilde ik niks anders meer. Er was geen plan B, geen andere hotelschool in Nederland, dit moest het worden.”

Vlak voordat zij daadwerkelijk aan haar opleiding begon, vertrok Hüsken voor vier maanden naar Engeland om bij het Wyboston Lakes Resort te werken: “Om mijn Engels te verbeteren, maar ook om ervaring op te doen in een buitenlands hotel. Dit was de eerste keer dat ik echt in een hotel werkte en ik merkte dat ik me thuis voelde dat dit is wat ik wilde doen. Tijdens mijn studie heb ik vervolgens stage gelopen bij W Kuala Lumpur in Maleisië. Ik wilde graag zo ver mogelijk van huis weg en was al eens op vakantie geweest in Azië, dat trok me enorm aan. De manier waarop hospitality daar wordt beleefd is compleet anders. Het serviceniveau ligt heel hoog en over elk detail wordt nagedacht, al is dat in Nederlandse vijfsterrenhotels natuurlijk eveneens het geval. De cultuur is ontzettend anders, Kuala Lumpur is een mooie mix van Westers en Aziatisch. Daarom vond ik het zo interessant om daar te wonen, werken en leven.”

Naam: Fleur Hüsken

Leeftijd: 25

Hotel: Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Plaats: Putten

Aantal kamers: 93

Functie: general manager

The NXT GM Challenge

Na terugkomst uit Maleisië meldde Hüsken zich aan voor The NXT GM Challenge. De winnaar van deze wedstrijd, georganiseerd door HotelloTOP en, toen nog, Postillion Hotels, krijgt de kans om een jaar lang ervaring op te doen als general manager van een hotel: “Als je de droom hebt om GM te worden, moet je alles aanpakken wat op je pad komt. Ik heb me niet ingeschreven met de gedachte om te gaan winnen, maar meer met de instelling dat ik general manager wilde worden en het dan in ieder geval via deze weg heb geprobeerd. Zo kon ik nergens spijt van hebben. Ik kwam echter elke keer een ronde verder en uiteindelijk heb ik gewonnen. Dat was een droom die uitkwam.” Zo kon het dat de net afgestudeerde Hüsken de sleutels in handen kreeg van Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer: “Natuurlijk was dat aan het begin af en toe pittig, dat zal ook zo blijven omdat er altijd onverwachte zaken op je pad komen. Ik moest bijvoorbeeld opeens verstand hebben van alle technische zaken in het hotel en ik kan je vertellen dat dat niet iets is wat je op de hotelschool leert”, blikt zij lachend terug.

“Er kwam van alles bij kijken, maar het heeft mij heel erg geholpen om er met weinig verwachtingen in te gaan en er gewoon het beste uit te halen. Ik heb vaak de vraag gekregen hoe het is om leiding te geven aan een team met oudere collega’s, maar dat hangt erg af van wat je er zelf van maakt en hoe je erin staat. Als je er zelf veel gewicht aan hangt, kan het lastig zijn. Maar zo heb ik het nooit gedaan, ik ben Fleur en ik doe wat ik doe. Dat doet de rest van het team ook en dan maakt het niet uit hoe oud je bent. Ik ben op 1 juni 2022 begonnen en doordat de challenge nu niet meer bij Postillion plaatsvindt (winnaars van The NXT GM Challenge gaan sinds 2023 aan de slag bij Minor Hotels, red.), heb ik geen opvolger gekregen.”

Ambities

Hüsken zit daardoor goed op haar plek: “Alles wat Postillion doet past bij mij als persoon, ik voel me ook echt thuis binnen deze club. Zolang ik hier elke dag met een glimlach aan kom lopen, weet ik dat ik doe wat ik leuk vind. Het is nu mijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat ‘de tent draait’ en de juiste keuzes worden gemaakt. Enerzijds is dat ervoor zorgen dat alles er strak uitziet, mensen alert zijn en de kaarsjes worden aangestoken, kortom dat het personeel de juiste dingen doet op de vloer. Anderzijds zijn er commerciële taken aan verbonden en wil ik de zichtbaarheid van het hotel in de buurt en op de zakelijke markt vergroten. En natuurlijk moeten de cijfers in orde zijn. Daar komen al mijn taken samen: de omzet, de kosten en een stukje commercieel inzicht. Als het kan om binnen Postillion een stap te maken zou ik dat supergaaf vinden. Ontwikkeling staat hier voorop, mensen krijgen de kans om door te groeien naar een plek die zij voor ogen hebben. Daar ben ik zelf ook een goed voorbeeld van: iemand die net afgestudeerd is op deze stoel neerzetten is niet iets wat iedereen aandurft, dat toont lef als organisatie.”

Concrete plannen om in de toekomst het hotel van haar ouders over te nemen zijn er niet: “Dat is niet mijn ambitie omdat ik mijn eigen pad wil bewandelen. Je weet natuurlijk nooit hoe het er over vijf of tien jaar uitziet, maar ik wil mijn eigen keuzes maken. Op dit moment heb ik nog veel te leren op mijn huidige plek en op een gegeven moment wil ik naar een grotere locatie met meer meetings en events. Dat vind ik interessant omdat je daar veel creativiteit in kwijt kan en het verschil maakt voor gasten. Er is meer dynamiek dan alleen het verhuren van hotelkamers en die combinatie vind ik interessant. Uiteindelijk is het mijn droom om een eigen hotel te hebben, zowel de stenen als alles wat erbij komt kijken. Maar dat is voor de verre toekomst.”

In de rubriek Jong & Ambitieus portretteert Hospitality Management de nieuwe generatie hotelondernemers.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws