Inflatie loopt terug naar 8 procent

10 mei 2016
Inflatie loopt terug naar 8 procent

De Nederlandse inflatie is vorige maand gedaald naar exact nul procent. Dat heeft het CBS vandaag bekendgemaakt. In maart lagen
de prijzen voor consumenten nog 0,6 procent hoger dan een jaar eerder.

*Prijsdalingen*
De inflatie lag in januari vorig jaar ook al even op 0,0 procent, wat destijds het laagste niveau in bijna dertig jaar betekende. In april had onder meer de prijsontwikkeling van mobiele telefoons een verlagend effect: mobiele telefoons waren bijna vijftien procent goedkoper dan vorig jaar. Diensten van banken daalden tien procent in prijs.

*Feestdagen*
Verder werd de inflatie gedrukt door de prijzen van accommodaties en vliegtickets. Die liepen terug omdat Pasen in tegenstelling tot vorig jaar niet in april, maar in maart viel. Rond de feestdagen en vakantieperioden liggen de prijzen van zulke diensten volgens het CBS hoger.

*Eurozone*
De inflatie in ons land is inmiddels gelijk aan het gemiddelde in de eurozone. Volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) lag de inflatie in Nederland op min 0,2 procent, tegenover een half procent in maart. De inflatie in de eurozone lag in april eveneens op min 0,2 procent.

~Christel Tuin~

Overig nieuws