Innovatieve horecaondernemers sta op!

22 september 2012 |
Innovatieve horecaondernemers sta op!<

De derde dinsdag van deze maand werd de Miljoenennota gepresenteerd. Algemene boodschap: Iedereen moet inleveren. Maar wat betekent dat voor u als horecaondernemer? KHN geeft antwoord.

Ondernemersklimaat onder druk
De economische omstandigheden blijven het komende jaar onveranderd. KHN verwacht dat 2013 voor horecaondernemers moeilijk blijft. De stapeling van verhogingen van accijnzen en BTW, energie- en waterheffingen in combinatie met afname van de koopkracht, is van zeer grote invloed op het ondernemersklimaat in Nederland.

Eigen risico WW
KHN maakt zich ook zorgen over het eigen risico in de WW van maximaal zes maanden. Dat is vooral voor het midden- en kleinbedrijf moeilijk te dragen. De details rondom de vereenvoudiging van het ontslagrecht zijn nog niet uitgewerkt. Maar met wat nu al bekend is van de plannen, vreest KHN vooral het hoge eigen risico, waar voor de werkgevers geen directe lastenverlichting tegenover staat.

Wees innovatief
KHN roept horecaondernemers op om goed op de kosten te blijven letten en vooral innovatief te zijn. We moeten als ondernemers leren leven met de crisis en alle mogelijkheden om gastvrijheid te kunnen leveren aangrijpen. Gastbehoeften veranderen tijdens de crisis en dat vraagt om creativiteit en aanpassingsvermogen.

De belangrijkste maatregelen voor de horeca

BTW en accijnzen
Het lage BTW-tarief (6 procent) blijft voor restauratieve diensten (en alcoholvrije dranken), logies en attracties. Maar voor alcoholhoudende dranken geldt het hoge BTW-tarief. Dit wordt per 1 oktober 2012 verhoogd van 19 procent naar 21 procent. Horecaondernemers zijn bezig de voorbereidingen te treffen om prijsaanpassingen op kaarten en prijslijsten door te voeren en vooral ook de operationele zaken rond het aanpassen van kassasystemen op te pakken. Daarnaast zal een fors hogere accijns op alcohol én frisdrank doorgevoerd worden, waarschijnlijk per 1 januari 2013. De heffingen op energie en water stijgen. De hogere BTW op podiumkunsten wordt teruggedraaid.

WW en ontslag
De WW-uitkering komt de eerste zes maanden voor rekening van de laatste werkgever. De regels voor onder meer de ontslagvergoedingen worden versoberd.

Koopkracht
De koopkracht van Nederlanders loopt terug, gemiddeld met 0,75 procent in 2013. Dat is voelbaar in de horeca. Het consumentenvertrouwen is al tijden laag. Het nieuwe kabinet moet het vertrouwen herstellen door hervormingen door te voeren, maar vooral ook door keuzes te maken wat de overheid niet meer gaat doen. Steeds het grootste deel van de lastenverzwaring bij burgers en bedrijfsleven neerleggen is niet de juiste weg.

Myrtille Vromans


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Booking.com Coronacrisis
Booking.com ontving een megabedrag van 61 miljoen euro vanuit de NOW-regeling

KLM is met afstand de grootste ontvanger van steun uit de NOW-regeling. De regeling voorziet in het dorbetalen van een deel van het loon door het rijk. De luchtvaartmaatschappij ontving in totaal 301 miljoen euro, zo bleek uit gegevens van het UWV. Binnen onze branche is Booking.com een zeer grote o...

Hotelbouwplannen Opening
Stayokay Maastricht heropent deuren na grondige renovatie

Vandaag heropent Stayokay Maastricht officieel de deuren na een complete renovatie. Het vernieuwde hostel biedt plaats aan gezinnen, individuele reizigers, groepen en zakelijke gasten. Daarnaast wil Stayokay met bar-restaurant The 5th een fijne hotspot aan de Maas bieden om te eten, drinken, relaxen...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Blog
Blog Gijs Hendrikx: opgedroogde tranen

En dan vermindert de sneltreinvaart en staan de voertuigen plots stokstijf stil. Corona heeft toegeslagen en dat heeft tot op de dag van vandaag een enorme impact op de totale horecabranche. We kenden in ons Theaterhotel in Venlo vóór het coronatijdperk alleen maar groei en dat stopt v...

Branded Content Coronacrisis
In jouw hotel voelen gasten en medewerkers zich veilig, toch?

Bij binnenkomst in een hotel bepaalt de gast of hij zich comfortabel en op zijn gemak voelt. Dat gaat allemaal vanzelf en is een gevoelskwestie. Natuurlijk speelt hierbij de receptioniste een belangrijke rol. Een glimlach, een luisterend oor, zakelijk maar toch vriendelijk, het helpt allemaal mee. ...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: