Interview: Art Hotel Rotterdam

1 mei 2013
Interview: Art Hotel Rotterdam

Rotterdam is qua infrastructuur en bewegwijzering een... ietwat 'autistische' stad. Als je de borden mag geloven, die met louter havennummers zijn volgeschreven (behoudens de naam van een enkele lokale brug of tunnel), bestaan andere steden en snelwegen niet. Menig automobilist zal slechts lelijke woorden overhebben voor deze metropool met zijn gekmakende kluwen van wegen. Dat ligt geheel anders bij het Art Hotel.

Het Art Hotel zit niet in een mooi gebouw; laat dat meteen gezegd zijn. En om het nog ingewikkelder te maken, boven de deur staat 'Woonhotel'. Dat behoeft uitleg. "Deze betonnen kolos staat hier sinds 1995", vertelt general manager Anita Boezaard. "In eerste instantie wilde de eigenaar er enkel een woonhotel van maken, maar dat was in financieel opzicht niet haalbaar. Uiteindelijk is gekozen voor half woonhotel en half gewoon hotel."
Velen zullen zich nu afvragen wat een woonhotel is. We hebben er immers maar twee van in Nederland: één in Eindhoven en één in Rotterdam; beide van dezelfde eigenaar, genaamd Roel Rol. In zo'n woonhotel verblijven, voor maximaal een half jaar, mensen die om welke reden dan ook geen eigen woning meer hebben. Roel Rol bezit ook twee huizen voor dakloze en kansarme jongeren; die jongens en meiden worden binnen stichtingen begeleid, zodat zij vervolgens normaal in de maatschappij kunnen functioneren. Boezaard: "Een aantal van hen werkt in dit bedrijf, vooral achter de schermen, zoals in de keuken of de housekeeping." Om verwarring te voorkomen: de mensen die door een sociale instantie naar het woonhotel verwezen zijn, omdat zij geen eigen woonruimte meer hebben, werken niet in het hotel. Dat zijn gewoon gasten.

"Lees het volledige interview in dit nummer van Hospitality Management":http://www.hospitality-management.nl/blad/90/

Overig nieuws