Interview: Meininger Hotel Berlin Mitte (video)

Video 17 december 2015
Interview: Meininger Hotel Berlin Mitte (video)

Meininger Hotel Berlin Mitte is gevestigd in het voormalige huis van Alexander Von Humboldt. Hij was de broer van de bekende filosoof
Wilhelm von Humboldt. In tegenstelling tot zijn broer richtte Alexander, die leefde van 1769 tot 1859, zich op de geografie. Zo maakte hij vele reizen door Latijns-Amerika en gaf hij zijn naam aan de Humboldtpinguïn. Wij spraken met art director Markus Möritz en marketing communications manager Anja Kühnel over hoe het design van het hotel het leven van Von Humboldt weerspiegelt.

*Cartoons*
Op alle verdiepingen vind je in het Meininger Hotel Berlin Mitte cartoons van de Cubaanse kunstenaar Maikel Garcia. In totaal hangen er in het hotel 118 wallpapers met cartoons waarin het leven van Alexander von Humboldt centraal staat. De teksten zijn in het Spaans. Markus: “We wilden het Spaans graag bewaren om zo de connectie van Von Humboldt met Latijns-Amerika weer te geven. Bovendien hebben we veel internationale gasten, waarvan velen het Spaans machtig zijn.”

*Kleurrijke ontbijtruimte met een boodschap*
De meest opvallende ruimte in het hotel is de ontbijtruimte. Deze is bijzonder kleurrijk en bevat veel verwijzingen naar Von Humboldt. “De ruimte waar gasten ontbijten is voor mij dé plaats om ze nog meer kennis te laten maken met het thema. Op de tafels staan bordjes met uitleg van wat er op de muren te zien is. Op deze manier kunnen we de hotelgasten direct bij het design betrekken”, aldus art director Markus.

*Een apart themadesign voor elk hotel*
Volgens Anja is het voor Meininger belangrijk dat elk hotel een andere uitstraling heeft. “Elk hotel heeft een eigen thema en een eigen kleurenpalet. We willen niet dat gasten in één van onze hotels wakker worden en niet weten in welke plaats ze zijn.” Daarnaast vindt de hotelketen het belangrijk dat het design bij het gebouw past. “We hebben hotels in oude en nieuwe gebouwen, in grote en in kleine ruimtes. In elk hotel willen we een unieke en gezellige sfeer creëren waarbij het gebouw en de mogelijkheden die het biedt het uitgangspunt vormen. Dit dwingt ons ook om steeds flexibel te zijn wat betreft design.”

*Van vast stramien naar verschillende thema’s*
Meininger, opgericht in 1999 en vernoemd naar de Meininger Straße in Berlijn, werkte eerst met een vast design voor de verschillende hotels. Vanaf 2009 begon de hotelketen elk hotel een eigen thema te geven. Het eerste themahotel was het Meininger Hotel Berlin Hauptbahnhof, waarvan het design in handen was van de Duitse designer Steven Williams. In Amsterdam is het thema ‘Oude Meesters’. Anja: “Door het hele hotel vinden gasten interpretaties en reproducties van beroemde schilderijen, in allerlei vormen. De kamernummers zijn bijvoorbeeld een combinatie van kindertekeningen en beroemde schilderijen, om zo de link naar het nu te leggen. Het Brussels City Center is op zijn beurt gevestigd in een oude bierbrouwerij. Voordat we er gingen verbouwen, vonden we allerlei tags en graffiti op de muren in en rond het gebouw. In combinatie met de wereldwijde reputatie die de Belgische hoofdstad heeft op gebied van illustratieve kunst, heeft dat ons geïnspireerd om straatkunst als thema te hanteren.” In Wenen heeft de keten ten slotte twee hotels. Eén draagt de naam Franz. De Oostenrijkse keizer Franz Joseph I was zelf een sober man en dit komt terug in het strakke design. De tegenhanger Sissi heeft in tegenstelling tot Franz meer kleurrijke, vrouwelijke details en zachtere kleuren.

De hotelketen heeft grote plannen voor de toekomst. Anja: “We willen uitbreiden in Parijs, Rome en nieuwe hotels openen in Berlijn en München. Ook het themadesign willen we verder uitbreiden en het proces hiervan verbeteren. Uitgangspunt blijft hierbij dat de locatie het design bepaalt.” Markus beaamt dit. “Voor we het thema bepalen onderzoeken we eerst de locatie. Wat is er vroeger gebeurd? Wat gebeurt er nu en mogelijk in de toekomst? Wat is er uniek aan de stad en aan de locatie? De antwoorden op deze vragen laten we dan terugkomen in één thema dat doorgetrokken wordt in het design.”

*Video*


~Tekst: Christel Tuin, foto's: Bob van Deurzen, video: Hjalmar Ilmer~

HM302015

Overig nieuws