Interview nieuwe directeur KHN: ''Meer zichtbaarheid in politiek Den Haag''

22 januari 2019 | David Bakker

Afschaffing van de pariteitsclausules, minder macht voor de OTA’s, een eerlijk speelveld creëren en de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken. Dirk Beljaarts is per 1 februari de nieuwe algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is ambitieus. “Met bijna 450.000 werknemers mogen we ons zeker laten horen in politiek Den Haag, daar kunnen we het verschil maken voor onze leden.”

De koers die KHN een aantal jaar geleden heeft ingezet, wordt door Beljaarts voortgezet. “Het zou vreemd zijn als de koers met mijn komst ineens drastisch zou veranderen. Het grote voordeel is dat ik al ruim vier jaar in het landelijk bestuur van de KHN heb gezeten, de organisatie en de koers ken en dus weet waar we naartoe willen.” Als we vragen naar de grote uitdagingen komt Beljaarts op de volgende punten uit: macht van de OTA’s aanpakken, problemen op de arbeidsmarkt aanpakken en meer lobbyen in Den Haag.

Gelijk speelveld

De pariteitsclausule houdt in dat hotels via de eigen kanalen geen lagere prijs mogen aanbieden dan op de boekingssites staat, en dat is volgens Beljaarts oneerlijke concurrentie. “Feit blijft dat veel hotels baat hebben bij de koppeling met de verschillende OTA’s, maar wij vinden het oneerlijk dat een eigen lagere prijs door de hotelier niet aangeboden mag worden." Daarnaast ziet de nieuwe directeur liever dat data in beheer komt van de hotelier. De OTA's houden nu voornamelijk de gewonnen data in eigen beheer. "Als hotelier wil je je gasten bedanken voor hun verblijf, het zijn tenslotte jouw gasten. Als er geen contactgegevens zijn, is dat niet mogelijk. Met een groot bestand aan e-mailadressen kan een hotelier een mooie e-mailmarketingcampagne op touw zetten. De hotelier mag aan de gasten vragen of zij hun e-mailadres achter willen laten, maar in de praktijk gebeurt dat niet vaak.”

Ook voor de restaurateur wil KHN de macht van de OTA's beperken. "We hebben BookDinners ontwikkeld als KHN. Een goedkopere variant dan bijvoorbeeld IENS. Het grote voordeel ten opzichte van IENS is dat wij ten eerste goedkoper zijn en ten tweede krijgt de ondernemer toegang tot de data. Daarin onderscheiden we ons."

Millennial

Beljaarts, die aan zijn laatste weken als General Manager van Novotel Amsterdam City bezig is, ziet een stukje bewustwording bij een nieuwe generatie. “De millennial is zich bewust van de macht van de OTA’s en gebruikt bijvoorbeeld Booking.com als een soort Google om hotels te zoeken. Vervolgens benadert hij of zij het hotel zelf om op die manier een kamer te boeken, Het zijn kleine tekenen dat het sentiment aan het veranderen is, maar stapje voor stapje wel in de goede richting. Hoteliers proberen dat gedrag ook te belonen door gratis diensten aan te bieden. Ons doel voor de komende periode is die pariteitsclausule te verbieden, zoals je in veel omringende landen al ziet. Feit is dat de raderen in Europa soms langzaam gaan, waardoor we minder snel kunnen handelen dan we zouden willen."

De huiskamer van Nederland

Om dat proces te versnellen gaat KHN de al actieve lobby in Den Haag nog meer aandacht geven. “We zien dat het werkt. Vorig jaar besloot de rechter dat alle rookruimtes in de horeca per direct gesloten moesten worden. Daar zijn we mee aan de slag gegaan en het heeft geresulteerd in het feit dat de rookruimtes nu tot halverwege 2022 open mogen blijven. Op dat resultaat mogen we trots zijn. We noemen de horeca ook wel ‘de huiskamer van Nederland’. We hebben als sector een verbindende functie op sociaal vlak en een economische verantwoordelijkheid op het gebied van werkgelegenheid. We zijn vaak bescheiden en werken keihard. We mogen onze stem misschien wel iets vaker laten horen in Den Haag.”

Een andere pijler van KHN is het aanpakken van het personeelstekort. Tijdens de traditionele persconferentie op de vorige Horecava presenteerde KHN-voorzitter Robèr Willemsen confronterende cijfers. Medio 2018 zijn er 23.000 openstaande vacatures in de horeca. Het grootste tekort is bij koks. De verwachting is dat er in 2025 een tekort is van 60.100 tot 67.400 medewerkers in de bediening en 16.000 tot 17.800 koks. “De sector groeit hard, dat is positief. Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het personeelstekort is er daar een van. We moeten de sector aantrekkelijker maken voor (potentiële) werknemers. Dat gebeurt al door het bieden van hogere lonen en bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een vrije dag in het weekend. Daarnaast vinden wij het een goed idee als werkgevers personeel aan zich weten te binden door een opleidingstraject aan te bieden binnen het bedrijf. Zo stuwen we de kwaliteit van de hele sector omhoog Als brancheorganisatie bieden wij ook trainingen en cursussen aan om het niveau van de werknemers omhoog te krijgen”, aldus Beljaarts

Samen met voorzitter Robèr Willemsen gaat Beljaarts aan de slag om de belangen van de KHN-leden, en de horeca in het algemeen, te behartigen. Sinds zijn aanstelling is Willemsen het boegbeeld van KHN. "Dat blijft zo", zegt Beljaarts. “Robèr (Willemsen, red.) doet dat ontzettend goed. Hij is nog altijd horecaondernemer en daar kunnen onze leden zich heel goed mee identificeren. Ik vergelijk onze samenwerking graag het liefst als volgt: we zitten samen op een tandem en moeten samen trappen en sturen in dezelfde richting om vooruitgang te boeken, daar gaan we ons stinkende best voor doen.”

Wie is Dirk Beljaarts?

Dirk Beljaarts laat een rijke (internationale) carrière in de hotellerie (voorlopig) achter zich om zich volledig te richten op zijn nieuwe baan als algemeen directeur van de KHN. De afgelopen 4,5 jaar was hij General Manager van het Hotel Novotel City Amsterdam. Met pijn in zijn hart verlaat hij die functie. “We hebben hier met het hele team de afgelopen jaren prachtige dingen laten zien, zwarte cijfers gedraaid en een cultuurverandering weten te bewerkstelligen. We zijn door de afdelingen heen gaan kijken, hebben werknemers weten te verbinden en hebben een bottom-up-cultuur weten te creëren. Daar ben ik ontzettend trots op.” Beljaarts doorliep de Hoge Hotelschool in Maastricht en maakte carrière binnen Golden Tulip, zowel in Nederland als Duitsland. Vervolgens was hij General Manager van het vijfsterrenhotel Art’otel in Amsterdam en het Hotel Novotel City te Amsterdam.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Columns
Column Jantiene Berg: Mijn hele hebben en houwen op tafel

Het is nu vijf maanden geleden dat mijn compagnon en ik de sleutel van ons urban boutique hotel in Rotterdam inleverden bij de curator. Per direct geen zeggenschap meer, maar nog wel een hoop verplichtingen richting de curator. Een eenzaam proces zonder echt afscheid van je gasten en medewerkers te ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitma ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: