Kabinet negeert advies OMT: KHN pleit opnieuw voor slimme maatregelen.

14 oktober 2020 | redactie

Gisteren maakten premier Rutte en minister De Jonge bekend dat alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland vanaf woensdagavond 14 oktober 22:00 uur opnieuw voor vier weken moeten sluiten. Vanmorgen heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het OMT-advies gelezen waarin staat dat volgens de experts van het Outbreak Management Team (OMT) restaurants wellicht open hadden kunnen blijven – met vier mensen per tafel- , mits de gezondheidscheck, registratie en plaatsing van gasten in de zaak en 1,5 meter afstand goed geregeld zijn en personeel een mondkapje draagt.

KHN heeft hier vol onbegrip kennis van genomen. Blijkbaar legt het kabinet het milder gestemde advies van het OMT met betrekking tot de horeca naast zich neer en is toch overgegaan tot een sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden. De horecabranche verkeert op dit moment in zwaar weer en met deze maatregelen wordt de sector nodeloos onderuit gehaald, terwijl er volgens het OMT dus blijkbaar andere scenario’s mogelijk waren.

De horeca is veilig

De horeca heeft de afgelopen maanden enorm hard haar best gedaan om gasten een veilige omgeving te bieden en besmettingen te voorkomen én met resultaat; het aantal besmettingen dat te herleiden is tot de horeca is volgens cijfers van het RIVM de laatste week slechts 1,8 procent. Het is dan ook opvallend dat de horeca telkens de hardste klappen krijgt; voor de horecaondernemers voelt deze sluiting dan ook als een straf. Een gedegen wetenschappelijk onderbouwing vanuit het Kabinet van deze én de vorige maatregelen ontbreekt nog steeds. Het onbegrip is toegenomen nu blijkt dat het kabinet het milder gestemde advies van het OMT m.b.t. de horeca naast zich neerlegt en toch is overgegaan tot sluiting. Dat is het nodeloos onderuit halen van een sector die al in zwaar weer zit en dat is niet uit te leggen aan (horeca)ondernemers.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het is onbegrijpelijk dat het kabinet het OMT advies in de wind heeft geslagen. Als sector geven wij al langere tijd aan dat er slimmere maatregelen mogelijk zijn, waarbij er gekeken wordt naar wat er binnen aanvaardbare gezondheidsrisico’s op zeer korte termijn wel kan, zonder hiermee onnodig schade toe te brengen aan de economie en de maatschappij. Het OMT ziet deze opening duidelijk ook, dus KHN wil deze week nog met het kabinet om tafel om te kijken hoe we zo snel mogelijk op een slimme manier horecaondernemers weer de ruimte kunnen geven om te ondernemen.”

Slimme maatregelen als onderdeel van de oplossing

Het OMT advies geeft des te meer aan hoe urgent het is om direct naar gerichte oplossingen te kijken en niet de twee of zelfs vier weken af te wachten. Daarom dienden KHN, MKB-Nederland en VNO-NCW afgelopen week al een plan in bij het Ministerie van Economische zaken. Dat plan stelt alternatieve, slimme maatregelen voor, waarbij er kritisch wordt gekeken naar functies/activiteiten per type bedrijf. Hierbij is een coronamaatregelentool - waarbij horecaondernemers hun activiteit invullen, wat resulteert in specifieke maatregelen voor zijn individuele bedrijf - een wenselijke en zeer welkome oplossing. De individuele bedrijfsmaatregelen kunnen ‘mee ademen’ met de huidige situatie in het land zoals die nu met de routekaart is gepresenteerd. KHN roept het kabinet op de gepresenteerde routekaart aan te vullen met sectorspecifieke slimme maatregelen per bedrijf die effect sorteren. Zo hoeft er niet onnodig ingegrepen te worden in bedrijven waar geen besmettingsproblemen zijn.  

De gevolgen van de horecasluiting zijn enorm; vier weken sluiten betekent een omzetverlies voor de horeca van 2 miljard. Naast sectorspecifieke slimme maatregelen roept KHN het kabinet dan ook dringend op om ondernemers financieel tegemoet te komen en per direct met aanvullingen te komen op het huidige steunpakket 3.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

21 jaar geleden in Hospitality Management: Sander Allegro

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Deze week een column van Sander Allegro uit het jaar 2000. Met de titel 'Groen' duidt Al ...

Hotelketens Interview Longread
"De langetermijnverwachtingen zijn onverminderd goed"

Erwin van der Graaf is directeur van Accor Hotels Services Nederland en als Vice President Operations verantwoordelijk voor de door Accor gemanagede hotels in Nederland. In het oog van de orkaan - het jaar 2020 - kreeg hij veel interviewaanvragen. Hij hield ze merendeels af; voelde geen behoeft ...

Interview
"Sales is oprecht nieuwsgierig zijn"

De essentie van sales. In het jaar dat de hotellerie ondersteboven werd gekegeld, zijn veel hotels anders naar hun salesprocessen gaan kijken. Van zwaar afhankelijk van OTA’s, naar op de juiste momenten de klant persoonlijk benaderen. Een ding is zeker: de kennis over en verbinding mét ...

Horeca naar de stembus deel twee: PvdA

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonder ...

Personeel Hotelketens
Marriott International benoemt nieuwe CEO en President

De Raad van Bestuur van Marriott International heeft aangekondigd dat Anthony 'Tony' Capuano is benoemd tot Chief Executive Officer en is toegetreden tot de Raad van Bestuur van het bedrijf, met onmiddellijke ingang. Voorheen was hij Group President, Global Development, Design and Operation ...

Economie Hotelketens Internationaal
Accor verkoopt een belang van 1,5 procent in Huazhu voor 239 miljoen

Accor maakt bekend dat het de verkoop van een belang van 1,5% in Huazhu Group Limited (HTHT) heeft afgerond voor 239 miljoen euro. Deze transactie stelt Accor in staat om verdere waardecreatie van de initiële investering te ontwikkelen en tegelijkertijd haar balans te vereenvoudigen. Na deze tr ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: