KHN voorzichtig positief, noodplan horeca essentieel

6 mei 2020 | Redactie

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is voorzichtig positief. De vandaag aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet biedt voor het eerst concreet perspectief voor de horeca.

De gevolgen van de intelligente lockdown in Nederland hebben de branche keihard geraakt. Vandaag kondigde het kabinet voor de horeca aan dat als dat kan, vanaf 1 juni zowel op de terrassen maar ook ‘binnen’ weer gasten mogen worden ontvangen. Hierbij geldt wel voor binnen: op reservering, een gezondheidscheck en maximaal 30 personen tegelijkertijd binnen. Blijft de ontwikkeling van het covid-19 virus binnen de door het kabinet als aanvaardbaar geachte grenzen, dan is per 1 juli ook een versoepeling mogelijk naar 100 personen tegelijkertijd binnen.

De opening zal in fasen gaan en niet voor alle type horecabedrijven zal de versoepeling de verlichting geven die noodzakelijk is. Niet alle zaken zullen (volledig) open kunnen en 1,5 meter afstand betekent in veel gevallen nu eenmaal beperkingen. Een langere sluiting van deze zaken en een lage bezetting voor de zaken die wel open mogen, betekent nog steeds omzetverlies en een grotere kans op faillissementen en banenverlies voor de sector als geheel. Daarom is aanvullende steun nog steeds hard noodzakelijk!

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “We zijn blij met het signaal dat hiermee wordt afgegeven. Er wordt perspectief geboden, wat betekent dat wij als horecaondernemers weer kunnen nadenken over de toekomst en concreet invulling kunnen geven aan waar we het liefst mee bezig zijn: het leveren van een bijzondere gastvrije ervaring aan onze gasten met goed eten en drinken in de ‘huiskamer’ van de samenleving.”

Vanmorgen waren KHN-voorzitter Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts in Den Haag voor een spoedoverleg met minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer. Namens het kabinet spraken zij met KHN over de ontwikkelingen binnen de horeca. KHN kijkt tevreden terug op dit constructieve en positieve gesprek. Het deed recht aan de belangen van de horecasector, de nood bij de ondernemers en de lobbyinspanningen van KHN van de afgelopen weken. Robèr Willemsen: "De minister en staatssecretaris hebben echt laten zien dat ze oog hebben voor de situatie en dat zij hun best doen om ondernemers weer te laten ondernemen. Maar ook dat ze daarover met ons in gesprek willen blijven gaan. Dat is een goede ontwikkeling en stemt ons voorzichtig positief."

De bekendmakingen van vandaag zijn een eerste stap in de goede richting. De komende tijd moeten de versoepelingen gaan leiden tot steeds meer mogelijkheden voor de horeca. Maar met deze eerste stap zijn we er natuurlijk nog lang niet. De aangekondigde versoepeling per 1 juni is nog ver weg en zal voor veel horecaondernemers nog steeds weinig ruimte bieden. Voor de natte horeca en dan met name de gelegenheden waar normaal gesproken flink meer dan 30 mensen aanwezig zijn, blijven de mogelijkheden vooralsnog beperkt. En ook voor de gelegenheden die vanaf 1 juni weer open mogen, zullen de mogelijkheden beperkter zijn dan voorheen. KHN blijft dan ook in gesprek met het kabinet over de verschillende mogelijkheden om zo snel mogelijk weer volledig en veilig open te kunnen gaan.

Aanvullend steunpakket is nog steeds noodzakelijk

Het huidige steunpakket is onvoldoende en dekt niet alle kosten die voor veel horecaondernemers gewoon doorlopen. De drie kernpunten uit het bij het kabinet ingediende KHN-noodplan zijn: reparatie NOW-regeling met vanaf 1 juni vervolg-WW, gemakkelijkere kredietverstrekking door MKB-noodfonds en ingrijpen op doorlopende huurkosten door huurkorting of -compensatie.

Robèr Willemsen: "Hierover zijn we ook in gesprek met het kabinet. Ik heb de stellige indruk dat het kabinet inmiddels duidelijk voor ogen heeft met welke gigantische financiële uitdagingen horecaondernemers te maken hebben. Als het aan ons ligt, gaan we er gezamenlijk voor zorgen dat horecaondernemers gecompenseerd worden op een manier die recht doet aan het ondernemerschap en de branche waarin wij werken."

Protocol voor heropening

KHN heeft al eerder een concept-protocol voor heropening ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dit protocol wordt overigens door de overheid niet goedgekeurd of vastgesteld; er wordt alleen advies gegeven of het protocol past binnen de overheidsadviezen. KHN ziet verschillende mogelijkheden om op een veilige manier open te gaan en zal dan ook het concept-protocol naar aanleiding van de bekendmakingen van vandaag zo snel mogelijk aanpassen en voor advies naar het ministerie van EZK sturen

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Hotelketens
Egeria neemt meerderheidsbelang in Fletcher Hotels, vizier op internationale groei

Vandaag hebben de aandeelhouders van Fletcher Hotels een meerderheidsbelang verkocht aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Egeria. NIBC en Xead verkopen beide hun minderheidsbelang, het management van Fletcher blijft aan als aandeelhouder. Met de hands-on betrokkenheid en de ervaring met in ...

Inge van de Ven is trots op haar pas geopende hotel

Inge van de Ven, eigenaresse van het op 12 april geopende Hotel Flora Batava in Nieuwersluis, aan de rand van Breukelen, is trots op haar hotel. Alhoewel het uitdagende tijden zijn binnen onze branche, is ze optimistisch gestemd. “Zaterdag beleefden we onze eerste drukke dag, met 27 van de 45 ...

Interview Longread
Interview: moeders en dochters in familiehotels

Familiehotels. Je zou ze bijna vergeten tussen al het geweld van de aankondigingen die de grote hotelketens doen. De ene keten introduceert een nieuw merk, terwijl een andere keten zich gaat richten op ‘long stay’ of het aanbieden van werkplekken. Tegelijkertijd zijn familiehotels de dri ...

Corona
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt d ...

Drinks Corona
Grote bierbrouwers klaar voor herstart

Mocht vanavond bekend worden gemaakt dat de horeca de terrassen vanaf 28 april mag openen, zijn de grote bierleveranciers klaar om de horeca te voorzien van bier. Heineken laat tegenover persbureau ANP weten dat de brouwer ongeveer 8000 klanten heeft met een terras. Veel horecabedrijven spelen a ...

Columns
Leiderschap in onmogelijke tijden

Het is 05.30 uur. Ik zit te werken in een stil huis. Ik kan niet slapen, in mijn brein borrelt iets en dat moet eruit. Buiten is het nog donker, al zie ik de dag wel al voorzichtig duwen. Het zwart van de nacht wordt langzaam maar zeker donkerblauw en dat blauw wordt steeds lichter. Een merel fluit ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: