Kleine hotels investeren weer

15 mei 2015
Kleine hotels investeren weer

In de nieuwsbrief "Hotelbouwplannen":http://uitgeverijps.abostore.nl/Catalog is in de eerste vier maanden van 2015 een trendbreuk aan het licht gekomen. Het gemiddelde
aantal kamers per plan neemt niet langer toe. Stegen de aantallen sinds 2010 van bijna 50 naar ruim 70 kamers per bouw- of verbouwplan, tot nu toe komen de hotels tot gemiddeld 45 kamers per investering. De kleinere hotels investeren dus weer.

*Economische lente*
Als de huidige trend van de eerste maanden van 2015 zich voortzet dan heeft de hotellerie een licht stijgende lijn te pakken. Het huidige gemiddelde aantal kamers per plan betekent dat bij de kleine hotels de economische lente doorbreekt. Ze investeren weer. Dat is ook wat er te lezen is in de berichten van de afgelopen vier maanden. De statistieken blijken prima te interpreteren.

*Nieuwe levendigheid*
Veel kleine hotels komen weer toe aan uitbreidingsplannen en diverse nieuwe, kleinschalige initiatieven hebben het licht gezien. Waren het de voorbije jaren vooral de grote kantoren die werden omgebouwd tot hotels, nu zijn diverse kleinere leegstaande panden in steden en dorpen aan de beurt. En de gemeenten zijn blij met weer nieuwe levendigheid in de stads- en dorpscentra.

"Klik hier voor een abonnement op Hotelbouwplannen!":http://uitgeverijps.abostore.nl/Catalog

*74 (ver)bouwplannen*
In de eerste twee edities van Hotelbouwplannen in 2015 registreerden we:

• 74 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 46 nieuwbouw en 28 verbouw;

• 3.338 kamers worden gerenoveerd, verbouwd, of nieuwgebouwd;

• bij 18 plannen is niet duidelijk om hoeveel kamers het gaat, of speelt het aantal kamers geen rol;

• in 11 plannen zijn (ook) congres- en/of vergaderzalen betrokken;

• bij 6 plannen gaat het (mede) om de aanleg van wellness- en/of fitnessfaciliteiten.

Overig nieuws