Komst hotel Rai op losse schroeven

18 december 2014
Komst hotel Rai op losse schroeven

De uitbreiding van de RAI met een hotel van 650 kamers en een nieuwe parkeergarage annex beurshal, staat op de tocht. Gisteravond stemde
de gemeenteraad onverwachts tegen de plannen, maar daarover is een knetterende politieke rel ontstaan.

*Tegenstemmers*
De gemeenteraad zette gisteravond op voorspraak van de Partij voor de Dieren een streep door de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. Volgens een meerderheid in de raad moet een grasveldje tussen de Rai en de A10 groen blijven.
Ook coalitiepartij SP stemde onverwacht tegen.

*Opnieuw stemmen*
Coalitiepartijen D66, VVD en SP willen nu vandaag nog opnieuw over de benodigde bestemmingsplanwijziging gaan stemmen.Daartoe komt VVD-wethouder Eric van der Burg (Ruimtelijke ordening) met een brief en een ordevoorstel. Het is nog onduidelijk of het procedureel mogelijk is dat een stemming wordt overgedaan.

*Tweede keer*
Het is al de tweede keer dat de gemeente hotelplannen van het congresgebouw torpedeert. Kant-en-klare plannen voor de bouw van een achthonderd kamers tellend hotel aan de westzijde van het complex - tegen het Beatrixpark - werden eerder door het college afgeblazen na protesten uit de buurt.

*Hotel om te strijden met concurrenten*
De RAI wil al jaren een eigen hotel om de strijd aan te kunnen met andere congrescentra in Europa en met congreshotels in Noord (Maritim) en Sloterdijk (Park Inn) die onlangs wél ruim baan kregen van de gemeente.
Het bedrijf klaagt al jaren dat congressen en beurzen aan de stad voorbij gaan doordat er met name in het hoogseizoen te weinig hotelkamers in en om Amsterdam beschikbaar zijn.

~Christel Tuin~

Overig nieuws