Kritisch debat over hotelinvesteringen

10 januari 2012
Kritisch debat over hotelinvesteringen

Op dinsdag 10 januari organiseerde de HotelloTOP in samenwerking met Hospitality Management de paneldiscussie 'Dutch Hotel Investment'. In de 'hotel lounge' op de Horecava 2012 verzamelde een groot publiek om te luisteren naar de discussie tussen
Bastiaan Driessen (Invast Hotels), Maik Willems (Bastion Hotel Groep), Jan Roersma (Hospitality Support Group) en Allard van Spaandonk (Bouwinvest). De kritische noot over de Nederlandse vastgoed in investeringen was ongetwijfeld aanwezig.


~Maik Willems~

*Economische uitdagingen*
Frank Lindner, hoofdredacteur van het vakblad Hospitality Management, leidde de discussie. Zijn openingsvraag, geïnspireerd op de woorden van Vincent Bijlo, was of de panelleden dit tijdperk een crisis vinden of een periode met interessante economische uitdagingen?


~Moderator Frank Lindner~


~De Hotellounge was haast 'overboekt', hoge opkomst~

De panelleden waren het eensgezind dat het crisis is. Doch dat met de juiste inzet en transparantie er toch mooie deals gemaakt kunnen worden.


~Allard van Spaandonk~

*Stad versus platteland*
Op dit moment is er een gedachte gaande dat de hotels in de grote steden het economisch beter doen dan de verblijfplaatsen in de kleine steden. Maik Willems was het hier niet helemaal mee eens. Ook Allard van Spaandonk sprak dit tegen door aan te geven juist Bouwinvest op den duur gaat investeren in hotels in het buitenland.


~Er werd druk gediscussieerd~

*Chinese markt*
Jan Roersma vertelde in de discussie dat de Chinezen steeds meer aanwezig zijn op de Nederlandse hotelmarkt. Roersma gaf de afgeketste deal met NH Hoteles als voorbeeld. In de discussie sprak hij ook over kantoorpanden die leeg staan. Gevolg is dat deze panden vaak worden gebruikt om een nieuw hotel in te vestigen. Bastiaan Driessen reageerde erop door te stellen dat je hier als toerist niet wil verblijven.


~Bastiaan Driessen~

Bijvoorbeeld vanwege de beleving, het thema van de Horecava 2012. Roersma gaf aan dat door de komst van meer hotelkamers het kan betekenen dat de grote congressen wel weer terug naar Nederland kunnen komen. "En dan telt Amsterdam weer helemaal mee", aldus het panellid.


~Jan Roersma~

*Inzichten vanuit vier invalshoeken*
Kortom een discussie met een interessant, gewaagd gezelschap die het aanwezige publiek een inzicht heeft gegeven over de investeringen in de Nederlandse markt.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws