Landgoed Huize Bergen bouwt hotelvleugel

22 februari 2016
Landgoed Huize Bergen bouwt hotelvleugel

Landgoed Huize Bergen in Vught start in het voorjaar van 2016 met de bouw van een nieuwe hotelvleugel. In de geplande nieuwbouw worden
39 luxe tweepersoons hotelkamers gerealiseerd verdeeld over 3 bouwlagen. Het ontwerp is onderdeel van het door Jeanne Dekkers Architectuur ontworpen masterplan, dat opgedeeld is in drie fasen. Daaropvolgend wordt er een masterplan ontwikkeld voor het monumentale park, zodat ook deze voor toekomstige generaties gewaarborgd kan worden.

*Visie*
Naar aanleiding van de door de Joannes Bosco Stichting, eigenaar van Landgoed Huize Bergen, uitgeschreven aanbesteding heeft Jeanne Dekkers een visie gegeven op de nieuwbouw en totale situering van het landgoed. Met deze visie, die zintuigelijke beleving en natuurlijke elementen samenbrengt, heeft Jeanne Dekkers Architectuur de aanbesteding verworven.

Landgoed Huize Bergen ligt aan de rand van Vught en staat bekend om haar monumentale landhuis en eeuwenoude park. Hoewel het park dateert van ver vóór 1916 staat het huidige landhuis dit jaar precies 100 jaar op het landgoed. Ook het Koetshuis, de Bloembinderij en het bedrijfswoning de Eekhoorn dateren uit deze periode. In de jaren 80 zijn hier nog vier paviljoens aan toegevoegd.

*Masterplan*
Het landhuis en de nieuwbouw zullen door de realisatie van het nieuwe masterplan een tweespraak gaan vormen. “Het landhuis draagt nu voor een groot deel bij aan de sfeer die gasten ervaren tijdens hen verblijf. De nieuwbouw legt verbinding met het authentieke van het landhuis maar wordt in beleving wezenlijk anders. Bij het ontwerp ligt de nadruk op het versterken van de bestaande sfeer van de plek en om in samenwerking met de natuur een duurzamer gebouw creëren,” aldus Dekkers.

Na de realisatie van de eerste 39 hotelkamers op 4 sterren niveau volgt fase 2, waarin enkele van de historische gebouwen verbonden worden met de nieuwbouw. In deze fase komt een nieuwe entree en worden 6 zalen gerealiseerd. Tot slot volgt fase 3 met een tweede hotelvleugel. Voor het monumentale park wordt een masterplan ontwikkeld zodat ook de kracht van het park behouden blijft.

*Energiezuinig*
De nieuwe vleugel van Landgoed Huize Bergen wordt gebouwd volgens de duurzame principes van passief bouwen. De uitbreiding krijgt goed geïsoleerde gevels, daken en vloeren, waardoor de installaties voor het verwarmen en ventileren beperkt kunnen worden. Hiermee wordt vier keer minder energie verbruikt dan bij standaard bouwen en zal de CO2 uitstoot ca. 50% minder zijn.

*Vormgeving & materialisatie*
Naast het programma van eisen ontwikkelde Jeanne Dekkers Architectuur een programma van beleving. Hierin kwam naar voren dat het nieuwe gebouw een warme sfeer moet gaan dragen die zowel tijdloos als modern is. Geïnspireerd door de bosrijke omgeving van het landgoed wordt in het ontwerp gebruik gemaakt van veel natuurlijke materialen. Deze materialisatie met moderne vormgeving wordt samengebracht in de gevel die bestaat uit een bekleding van houten lamellen.

*100 jaar Landgoed Huize Bergen*
In 1916 werd het landhuis Huize Bergen gebouwd in opdracht van de familie Fentener van Vlissingen – Roosenburg naar ontwerp van architect Johan Wilhelm Hanrath. In 2016 wordt het 100-jarige bestaan van Landgoed Huize Bergen uitgebreid gevierd. “Wij staan dit jaar stil bij 100 jaar geschiedenis maar met de bouw van een nieuwe hotelvleugel kijken wij gelijktijdig vooruit naar de volgende 100 jaar. Met het masterplan werken aan het behoud van deze prachtige plek voor toekomstige generaties,” aldus Marc van den Broek, directeur van Landgoed Huize Bergen en EIGENTIJDSERF.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws