Luxe-hotels in Parijs in mineur

15 juni 2015
Luxe-hotels in Parijs in mineur

De luxe-hotels in Parijs hebben het zwaar, heel zwaar. Clement Kwok, CEO van Hongkong en Shanghai Hotels is daar open over "In januari, februari en
maart was de markt zeer zwak." Didier Le Calvez, general manager van Le Bristol, is zelfs nog duidelijker in zijn bewoordingen tegenover The Guardian: “Het eerste kwartaal was catastrofaal.”

*Terroristen*
Natuurlijk, Parijs heeft enorme klappen gekregen na de terroristische aanslagen van begin januari. Met name buitenlandse gasten, die 80 tot 90 procent van de clientèle vertegenwoordigen in de luxe-hotels, lieten het afweten. De angst regeert. Toch zijn de aanslagen slechts een onderdeel van een groter probleem. Al sinds oktober 2014 verloopt het stroef binnen het topsegment en de prijzen zijn dramatisch gekelderd om de bezettingsgraad enigszins op peil te houden.

*Veel kamers*
Bovenop dit slechte nieuws is er het feit dat er veel luxe hotelkamers bijkomen in Parijs. In 2007 waren dat er 1150, in 2017 zijn dat er 1850. Het grootste probleem is een gebrek aan reizigers vanuit het Midden-Oosten; zij boeken vaak suites, en dat zijn de 'money makers'. Een suite in de Peninsula kost bijvoorbeeld 25.000 euro. Een ander probleem voor de luxe-hotels is de opkomst van de boutique hotels, die goedkoper zijn, maar evenwel een luxe overnachting bieden. Het goede nieuws? De zomer kan voor een omslag zorgen.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws