Meesterproef Ekkebus op 10 km hoogte

26 juni 2013
Meesterproef Ekkebus op 10 km hoogte

Passagiers van KLM aan boord van de KL0889 naar Hongkong werden op meer dan 10 kilometer hoogte verrast op een speciaal menu van de Nederlandse chef-kok Richard Ekkebus, culinary director
van het tweesterrenrestaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental in Hongkong. Het diner maakte onderdeel uit van het afleggen van zijn Meesterproef voor de titel SVH Meesterkok.

*Take-off*
Als onderdeel van zijn proef heeft Richard voor 42 passagiers aan boord een speciaal menu gekookt en doorgeven. Nooit eerder heeft een chef aan boord van een vliegtuig een Meesterproef afgelegd. Richard was hiervoor speciaal uit Hongkong overgevlogen om in Nederland de voorbereidingen te doen.

*Noordzeekrab in de lucht*
Het menu dat geserveerd werd bestond uit signature dishes van Richard. Passagiers genoten onder andere van witte asperges met kreeft geserveerd met sinaasappel, wortel en mosterddressing en een gerecht van Nederlandse tongfilet gevuld met Noordzee krab opgediend met bloemkool-confit en Opperdoes aardappels. De Nederlandse wijnfamilie De Bruijn uit Nijmegen verzorgde voor deze bijzondere vlucht de begeleidende wijnen, waaronder de beroemde Domaine Leflaive.

*Eerste deel geslaagd*
Na afloop van de vlucht maakte de Commissie Meesterproef van SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) bekend dat Richard het eerste deel van zijn examen succesvol had afgelegd. De commissie bestond uit SVH Meesterkoks Jonnie Boer en Onno Kokmeijer, en Carsten Klint, secretaris SVH Meestertitels.

*Tweede deel in thuishaven*
Het tweede onderdeel van de Meesterproef wordt afgelegd in Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong, waar Richard op meer dan honderd onderdelen een beoordeling krijgt voor zijn vakmanschap. Richard is de eerste Nederlander die in het buitenland werkzaam is en daar de Meesterproef aflegt.

~Frank Lindner~

Overig nieuws