Michelinsterren: Topchef Margo Reuten wrijft over haar glazen bol

8 december 2017 | Thijs Jacobs

Op maandag 11 december worden de Michelinsterren weer uitgedeeld in Nederland, maar ongetwijfeld zullen er ook enkele chefs met een beteuterd gezicht de hoofdstad verlaten na de bekendmaking. Topchef Margo Reuten van tweesterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft al veel uitreikingen meegemaakt en maakt zich niet zo druk: "Michelin kan uit een gekke hoek komen, uiteindelijk bepalen zij en niet wij." Een realistische uitspraak van de sympathieke chef .

Er is vast hoop op, of een stiekem verlangen naar, een derde ster? "Wie twee sterren heeft, kan er drie krijgen. Toch durf ik niet zomaar wat te roepen, want het kan heel zwaar zijn wanneer je een ster niet krijgt."

De glazen bol

Goed, we trekken de glazen bol uit de kast. Zijn er restaurants die absoluut een (extra) ster verdienen? Margo: "Hier in Limburg dicht ik Hotel Het Arresthuis absoluut kansen toe, zij verdienen wat mij betreft een ster. Datzelfde wordt al jaren geroepen over l'Atelier in Gulpen, en daar ben ik het mee eens. Die ster moet toch een keer vallen zou je denken?"

Wie verdient een derde ster?

Een derde ster is uniek, heel speciaal. Volgens Margo kan iedereen die twee sterren heeft, er drie krijgen. Toch maakt de één meer kans dan de ander. Wie is binnen Nederland de grootste kanshebber op die derde ster? "Jannis Brevet", zegt de gepassioneerde chef resoluut. "Ik gun het hem echt en meerdere collega's denken er net zo over. Hij heeft zo'n gedegen keuken, zulke unieke signature dishes en een enorme professionaliteit. Ik verwacht dat Inter Scaldes de grootste kanshebber is voor die derde ster."

Sterren behouden is lastig

Sterren behouden is lastig volgens Reuten: "Je pakt dat stukje vis ineens toch anders vast als je een ster hebt." Nu maar hopen dat de nieuwkomers dat stukje vis correct beetgepakt hebben het afgelopen jaar. De inspecteurs van Michelin nemen hun werk immers zeer serieus. "Toen je hier de laatste keer was, vertelde ik je over een inspecteur die net was langsgeweest. Daarna heb ik nog enkele keren een inspecteur op bezoek gehad. Hoe ik dat weet? Je merkt het aan de gerechten die ze bestellen, aan hun houding... Aan zoveel dingen eigenlijk, na al die jaren heb ik er een neus voor gekregen." Nu maar hopen dat die verfijnde neus dit jaar een derde ster ontvangt, het zou een kroon op het harde werken zijn. 

Lees hier het uitgebreide interview met Margo Reuten uit De Restaurantkrant, september 2017. 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Amsterdam de duurste, Zwolle het goedkoopst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in onze hoofdstad is € 25,10, dit is 3,5% hoger dan vorig jaar. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5% dit jaar naar € 22,64. Zwolle is, net als vorig jaar, de goedk...

Video NHTV
Blog: Let’s talk sustainability…again??

Duurzaamheid, een containerbegrip, een begrip dat we al beu zijn, sceptisch over zijn of waar we mee aan de slag willen? Wie in de laatste jaren trends en ontwikkelingen in de horeca heeft gevolgd zal in elk geval hebben gemerkt dat duurzaamheid bewust of onbewust invloed heeft gehad. Ook op deze...

Amsterdam Interview Longread
Interview Arjen van den Hof, eigenaar Vondel Hotels

Arjen van den Hof, eigenaar van Vondel Hotels, is een trots man, bevlogen ook. Dit komt niet alleen tot uiting in de prachtige hotels die hij ontwikkelt, maar ook in de omgang en binding met zijn personeel. De komende twee, drie maanden staan er twee openingen van nieuwe hotels in Amsterdam gepland....

Hotelketens
Rotterdam Marriot Hotel opent restaurant The Millèn

Wim Severein, bekend van voormalig sterrenrestaurant Wereldmuseum, opent op 24 juli de deuren van zijn eigen high-end restaurant The Millèn. Op de eerste etage van het Rotterdam Marriott Hotel kookt de chef-kok met zijn bekende signatuur: pure gerechten van het seizoen met eerlijke ingredi&eu...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Controles Inspectie SZW bij fastfoodketens en hotels

De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad. Bij een groot deel van de fastfoodvestigi...

Booking.com OTA's
Booking.com stapt in taxibranche

Booking Holdings, het moederbedrijf van Booking.com, investeert ongeveer 430 miljoen dollar in de Chinese taxidienst Didi, zo lezen we op taxipro.nl. De bedrijven gaan intensief samenwerken, zodat de diensten goed op elkaar aansluiten. Een geboekte reis kan gecompleteerd worden met een aanvullende t...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: