Michelinsterren: Topchef Margo Reuten wrijft over haar glazen bol

8 december 2017 | Thijs Jacobs

Op maandag 11 december worden de Michelinsterren weer uitgedeeld in Nederland, maar ongetwijfeld zullen er ook enkele chefs met een beteuterd gezicht de hoofdstad verlaten na de bekendmaking. Topchef Margo Reuten van tweesterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft al veel uitreikingen meegemaakt en maakt zich niet zo druk: "Michelin kan uit een gekke hoek komen, uiteindelijk bepalen zij en niet wij." Een realistische uitspraak van de sympathieke chef .

Er is vast hoop op, of een stiekem verlangen naar, een derde ster? "Wie twee sterren heeft, kan er drie krijgen. Toch durf ik niet zomaar wat te roepen, want het kan heel zwaar zijn wanneer je een ster niet krijgt."

De glazen bol

Goed, we trekken de glazen bol uit de kast. Zijn er restaurants die absoluut een (extra) ster verdienen? Margo: "Hier in Limburg dicht ik Hotel Het Arresthuis absoluut kansen toe, zij verdienen wat mij betreft een ster. Datzelfde wordt al jaren geroepen over l'Atelier in Gulpen, en daar ben ik het mee eens. Die ster moet toch een keer vallen zou je denken?"

Wie verdient een derde ster?

Een derde ster is uniek, heel speciaal. Volgens Margo kan iedereen die twee sterren heeft, er drie krijgen. Toch maakt de één meer kans dan de ander. Wie is binnen Nederland de grootste kanshebber op die derde ster? "Jannis Brevet", zegt de gepassioneerde chef resoluut. "Ik gun het hem echt en meerdere collega's denken er net zo over. Hij heeft zo'n gedegen keuken, zulke unieke signature dishes en een enorme professionaliteit. Ik verwacht dat Inter Scaldes de grootste kanshebber is voor die derde ster."

Sterren behouden is lastig

Sterren behouden is lastig volgens Reuten: "Je pakt dat stukje vis ineens toch anders vast als je een ster hebt." Nu maar hopen dat de nieuwkomers dat stukje vis correct beetgepakt hebben het afgelopen jaar. De inspecteurs van Michelin nemen hun werk immers zeer serieus. "Toen je hier de laatste keer was, vertelde ik je over een inspecteur die net was langsgeweest. Daarna heb ik nog enkele keren een inspecteur op bezoek gehad. Hoe ik dat weet? Je merkt het aan de gerechten die ze bestellen, aan hun houding... Aan zoveel dingen eigenlijk, na al die jaren heb ik er een neus voor gekregen." Nu maar hopen dat die verfijnde neus dit jaar een derde ster ontvangt, het zou een kroon op het harde werken zijn. 

Lees hier het uitgebreide interview met Margo Reuten uit De Restaurantkrant, september 2017. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Accor
Halfjaarcijfers Accor: 1,5 miljard verlies en 1000 banen weg

Accor draaide over het eerste halfjaar van 2020 een verlies van 1,5 miljard euro. Daarnaast vreest het Franse concern afscheid te moeten nemen van 1000 banen. Bij Accor werken ongeveer 18.000 mensen. De coronapandemie hakt er flink in bij het Franse bedrijf, waar hotelketens Novotel, Mercure en Ibis...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download: corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Column David Bakker
Column: Het onzichtbare leed

Er zijn weinig hoteliers die geen mening over Booking.com hebben. Aan het begin van deze coronacrisis verweet menig hotelier dat de boekingsgigant zich niet als partner van de hotellerie opstelde. Alle boekingen konden kosteloos worden geannuleerd, de hotels bleven leeg en van enige correspondentie ...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: