Minder faillissementen in hotellerie

23 oktober 2012
Minder faillissementen in hotellerie

Terwijl het totale aantal faillissementen blijft stijgen, is het aantal horecabedrijven dat bankroet gaat in de eerste drie kwartalen van dit jaar relatief sterk gedaald. Vooral in de hotellerie.

*Daling van 28 procent*
Dit blijkt uit cijfers die Faillissementsdossier.nl vandaag bekend heeft gemaakt. In totaal telde de horeca in de periode januari tot en met september 412 faillissementen. Dat is 14 procent minder dan in de overeenkomstige periode in 2011. In dat jaar bereikte het aantal failliete horecabedrijven een recordhoogte. Het aantal cafés en hotels dat het loodje legde, daalde met 28 procent. Het aantal restaurants en cafetaria’s dat zijn deuren moest sluiten slonk iets minder.

*Gunstig signaal*
De oorzaak van de daling is nog onduidelijk. Koninklijke Horeca Nederland kan hier ook nog geen antwoord op geven. "Dit is op zich natuurlijk een gunstig signaal, maar voor een verklaring is het nog te vroeg. In deze sector kunnen er tal van oorzaken zijn. Dat vereist eerst een nadere analyse", aldus woordvoerder Joris Prinssen.

*Stijging binnenlandse boekingen*
Restaurants en hotels noteerden een duidelijke omzetgroei. Hotels zagen vooral het aantal binnenlandse boekingen in de eerste helft van 2012 toenemen. Ten opzichte van de eerste zes maanden van 2011 boekten Nederlanders 10 procent meer hotelovernachtingen in eigen land. Van die boekingen liep 15 procent via veiling- en boekingsites.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws