Minder faillissementen in hotellerie

23 oktober 2012 |
Minder faillissementen in hotellerie<

Terwijl het totale aantal faillissementen blijft stijgen, is het aantal horecabedrijven dat bankroet gaat in de eerste drie kwartalen van dit jaar relatief sterk gedaald. Vooral in de hotellerie.

Daling van 28 procent
Dit blijkt uit cijfers die Faillissementsdossier.nl vandaag bekend heeft gemaakt. In totaal telde de horeca in de periode januari tot en met september 412 faillissementen. Dat is 14 procent minder dan in de overeenkomstige periode in 2011. In dat jaar bereikte het aantal failliete horecabedrijven een recordhoogte. Het aantal cafés en hotels dat het loodje legde, daalde met 28 procent. Het aantal restaurants en cafetaria’s dat zijn deuren moest sluiten slonk iets minder.

Gunstig signaal
De oorzaak van de daling is nog onduidelijk. Koninklijke Horeca Nederland kan hier ook nog geen antwoord op geven. "Dit is op zich natuurlijk een gunstig signaal, maar voor een verklaring is het nog te vroeg. In deze sector kunnen er tal van oorzaken zijn. Dat vereist eerst een nadere analyse", aldus woordvoerder Joris Prinssen.

Stijging binnenlandse boekingen
Restaurants en hotels noteerden een duidelijke omzetgroei. Hotels zagen vooral het aantal binnenlandse boekingen in de eerste helft van 2012 toenemen. Ten opzichte van de eerste zes maanden van 2011 boekten Nederlanders 10 procent meer hotelovernachtingen in eigen land. Van die boekingen liep 15 procent via veiling- en boekingsites.

Myrtille Vromans

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Faillissement Coronacrisis
Hotel Stroom Rotterdam failliet

Hotel Stroom in Rotterdam is failliet ten gevolge van de coronacrisis. De hoge vaste lasten en het wegvallen van inkomsten hebben ertoe geleid dat het hotelbedrijf van Edwin van der Meijde en Jantiene Berg een faillissement heeft moeten aanvragen. Van der Meijde is eveneens eigenaar van het Rotte...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Blog Coronacrisis
"Op een feestdag de horeca weer open, wie bedenkt zoiets?"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: