Nederlands team eindigt als elfde bij Bocuse d'Or

Auteur: Thijs Jacobs
Gastronomie 26 januari 2017
Nederlands team eindigt als elfde bij Bocuse d'Or

De 11e plek voor team Bocuse d’Or Nederland betekent voor het team onder leiding van Jan Smink een einde aan een intensief traject van twee jaar. Als winnaar van de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam in 2015 en de 7e plek in Boedapest op de Europese finale is deze plaats een bevestiging van de stabiele plek in de culinaire wereldtop van het Nederlands team.

Het niveau was dit jaar erg hoog. De verschillen in de top 3 zijn groot. De Verenigde Staten is de duidelijke winnaar. Nummer 2 is Noorwegen, IJsland de verrassende nummer 3.De winnaar eindigde op 1644 punten. De nummer 2 op 1600 punten en de nummer 3 volgt op 63 punten van de winnaar met 1581. Het beste vegetarische gerecht is van het Franse team. Het best vleesgerecht is van Hongarije. Beste commis viel eveneens ten deel aan het Franse team. Team Nederland behaalde 1391, op 1 punt van de top 10.

Klein budget, grote prestatie

President en jurylid van Bocuse d’ Or Nederland, Jonnie Boer (Librije) is trots. ‘Als je als land met ongeveer het kleinste budget van alle deelnemende landen, opnieuw 11e van de wereld kunt worden, dan ben je groot!’

Aan de grootse wereldfinale van Bocuse d’Or in het Franse Lyon, doen 24 landen uit de hele wereld mee. Ieder continent heeft zijn eigen finale. Het team bestaat uit chef Jan Smink (Librije), commis Sander Verhaaf (Lauswolt / De Heeren van Harinxma) en coach Lars Aukema (De Librije). 

Voor het team van Bocuse d’Or Nederland breekt nu een periode van bezinning aan. Gaat dit team nóg een keer deelnemen aan de Nederlandse finale en in welke samenstelling?

Smink: ‘Deelname aan Bocuse d’ Or is waanzinnig gaaf. Maar je moet er ontzettend veel tijd en energie in stoppen. In hoeverre is dat te combineren met het reguliere werk en het gezin thuis?’.

De Road to Lyon 2019 start met de Nederlandse voorronde bij Friesland Campina Innovation Centre op 12 en/of 13 juni in Wageningen. De besten uit de voorrondes plaatsen zich voor de Nederlandse finale van Bocuse d’Or op 18 september tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam. De Nederlandse winnaar plaatst zich voor de Europese finale in Turijn, 10-12 juni 2018. Voor de (voorrondes van de) Nederlandse finale geïnteresseerde chefs kunnen zich melden bij info@bocusedornederland.nl.

Overig nieuws