Nederlandse reiziger kiest voor avontuur

10 maart 2016
Nederlandse reiziger kiest voor avontuur

Bijna de helft (46 procent) van de Nederlandse reizigers typeert zichzelf als ‘ontdekker’ en zoekt graag het avontuur op tijdens
een reis. Maar een kwart van hen boekt al zijn reizen ruim van tevoren. Dat doen Nederlanders vergeleken met andere Europeanen het vaakst via een tablet. Dit blijkt uit onderzoek van dealsite Groupon onder Europese reizigers*. Nederlanders onderscheiden zich van andere Europeanen. Zo blijkt dat Fransen risicomijdend zijn: zij bezoeken vooral aanbevolen plekken uit reisgidsen (50 procent).Spanjaarden geven de voorkeur aan een strak geplande reis (57 procent). Duitsers typeren zichzelf als ‘go with the flow’ (62 procent).

*Verre bestemmingen populair*
Er ‘even tussenuit’ blijkt populair onder Europeanen. Zo gaat bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) zo’n drie tot zes keer per jaar een nachtje weg. De Franse toerist neemt het wat ruimer; van hen gaat 18 procent minimaal 15 keer per jaar er tussenuit. Verre bestemmingen zijn populair onder Nederlanders. 63 procent koos de afgelopen drie jaar voor een vakantie naar Zuid-Europa en 45 procent bezocht Centraal-Europa. Ook Zuid-Oost Azië blijkt een populaire bestemming te zijn. Met 14 procent gingen de afgelopen jaren veel meer Nederlanders die kant op dan andere Europeanen (5 procent gemiddeld). Het avontuurlijke karakter van de Nederlanders blijkt ook uit het boekgedrag. Maar een kwart boekt al zijn reizen lang van tevoren vergeleken met ruim de helft van de Spanjaarden (53 procent). Het Europese gemiddelde ligt op 34 procent.

*Politieke en economische ontwikkelingen*
Op basis van de onderzoeksresultaten is het aannemelijk dat Nederlanders hun vakantieplannen laten beïnvloeden door politieke ontwikkelingen en de daarbij komende veiligheidsrisico’s. De afgelopen drie jaar bezocht 12 procent van de Nederlandse respondenten Noord-Afrika, slechts 2 procent is dit jaar van plan die kant op te gaan voor vakantiedoeleinden. Ditzelfde geldt voor het Midden-Oosten, waarbij een daling is te zien van 8 naar 4 procent voor het jaar 2016. Toch blijven minder vakantiegangers dit jaar in eigen land, dat is ‘slechts’ 52 procent, wat de aantrekkende economie als oorzaak kan hebben.

*Boeken via tablet*
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders en Britten voorop lopen met zoeken en boeken via een tablet. 47 procent van de Nederlanders en 44 procent van de Britten zoekt reizen via een mobiele website. Voor het boeken van reizen is dit respectievelijk 29 en 31 procent. Voor de andere onderzochte landen liggen de percentages voor zoeken onder de 25 procent en voor boeken onder de 17 procent. Echter, het zoeken en boeken van reizen wordt door alle Europeanen nog altijd door minimaal driekwart van de mensen gedaan via laptop of desktop. De Nederlandse percentages voor zoek- en boekgedrag zijn als volgt:

*Boeken*
1. Laptop of desktop 84 procent
2. Tablet – website 29 procent
3. Tablet – app 17 procent
4. Mobiel – app 12 procent
5. Mobiel – website 10 procent 5

*Zoeken*
1. Laptop of desktop 81 procent
2. Tablet - website 47 procent
3. Tablet - app 31 procent
4. Mobiel - app & website 24 procent
5. Mobiel - app & website 24 procent

*Apps*
Frederik van der Veen, managing director van Groupon licht toe: "Wij zien een enorme stijging in bezoeken op onze Hotels & Reizen-pagina via onze apps voor mobiel en tablet, meer dan 200 procent vergeleken met vorig jaar."

~Christel Tuin~

Overig nieuws