Participanten en personeel Accor boos

29 april 2013
Participanten en personeel Accor boos

Het rommelt bij Accor. Na het ontslag van CEO Denis Hennequin vorige week, was er veel ophef tijdens de jaarvergadering voor aandeelhouders en werknemers bij het Novotel Paris Tour Eifel. Er gingen
stemmen onder de participanten op dat het vertrek van Hennequin een staaltje machtsvertoon is geweest van Eurazeo en Colony Capital. De twee grootaandeelhouders zouden zich gedragen alsof ze het voor het zeggen hebben bij het hotelbedrijf. Leden van de personeelsraad van het hotelbedrijf noemden het ontslag van Hennequin een 'coup d'etat'.

*Baas weg, banen weg*
Buiten het hotel demonstreerden leden van de vakbond Confédération Française Démocratique du Travail tegen de nieuwe situatie in de top van de onderneming. De vakbond vreest ontslagen. Sinds 2010 zijn er drie CEO's gekomen en gegaan bij Accor. Tegelijkertijd nam het aantal banen af van 16.044 tot 14.474.

*Koers handhaven*
Sébastien Bazin, managing director Europe en CEO van het Europese dochterbedrijf van Colony Capital, en sinds vorige week vice-voorzitter bij de raad van bestuur bij Accor, bevestigde de wens om de asset light strategy versneld uit te voeren. Interim CEO van Accor, Yann Caillère, zei tijdens de aandeelhoudersvergadering dat het einddoel is om 40 procent onder management, 40 procent onder franchise, en 20 procent eigen en geleasede hotels te hebben.

Na de tegenvallende jaar- en kwartaalcijfers, en het ontslag van roerganger Hennequin daalde het aandeel van Accor met 4 procent op de Franse aandelenbeurs. De CAC 40-index steeg gelijktijdig met 5 procent.

~Frank Lindner~

Overig nieuws