Radisson Blu Palace Hotel en KNRM lanceren fonds

19 februari 2016
Radisson Blu Palace Hotel en KNRM lanceren fonds

Wat in 2011 begon als een spontaan initiatief van het Radisson Blu Palace Hotel in Noordwijk breidt uit tot een
landelijke formule
voor Nederlandse kusthotels. Steeds meer hotels langs de kust zamelen geld in voor het reddingwezen langs de Nederlandse kust. Speciaal daarvoor werd vandaag een speciaal fonds in het leven geroepen: het Fonds Palace Noordwijk, vernoemd naar de initiator. Tegelijkertijd zijn opnieuw een aantal kusthotels bij het initiatief aangesloten, waaronder het gerenommeerde Grand Hotel Huis ter Duin.

~Foto: Jos Stierhout, Notaris Buijsman, André Aaij, fotografie: Buro Binnen~

*1 euro*
"De formule is heel simpel", vertelt André Aaij, general manager van het Radisson Blu Palace Hotel en bedenker van de actie. "Wij vragen bij het uitchecken één euro aan de gast voor de KNRM. Nagenoeg alle leisure gasten geven die graag. Niet in de laatste plaats omdat je de KNRM in ons hotel overal tegenkomt." Daarmee zegt Aaij niets te veel. Waar je in het hotel ook kijkt, overal zie je grote foto’s van reddingboten en redders.

*Navolging*
"Bij ons is dat niet anders", onderstreept Kees Kruyt van Hotel Noordzee uit Katwijk aan Zee, het eerste hotel dat navolging gaf aan de Noordwijker actie. Vorig jaar doneerde het familiehotel 7.500 euro aan de KNRM. "En de gasten vinden het prachtig", aldus Kruyt. "Ze zijn aan de kust en vinden het logisch dat je daar gevraagd wordt iets voor het reddingwezen te doen." Alle deelnemende hotels hebben op alle hotelkamers boeken liggen over de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. "Het moet geen platte collecte zijn", stelt Aaij. "Het moet klóppen. Het totaalplaatje van uitingen in het hotel, het boek op de kamer en de euro bij vertrek voelt heel natuurlijk voor de gast. En dus doneren ze graag."

*Fonds*
In het bijzijn van een notaris richtte de KNRM vrijdag het Fonds Palace Noordwijk op. Aaij overhandigde een cheque aan de directeur van de KNRM, Jos Stierhout, van 1000 euro. Dit is de eerste storting in het Fonds Palace Noordwijk. "Alle donaties vanuit al die hotels gaan in dat fonds. En vanuit dat fonds bekostigt de KNRM, die als ongesubsidieerde organisatie geheel afhankelijk is van goede gevers, onderhoud, verbouwingen en inrichting van boothuizen. Zo zorgt de ene accommodatie voor de andere: het hotel onderhoudt het lokale boothuis", aldus Edward Zwitser van de KNRM. "We hopen dat nog heel veel kusthotels zich bij dit initiatief zullen aansluiten."

~Christel Tuin~

Overig nieuws