Raspberry Group neemt De Zoete Inval over: “Product moet exact hetzelfde blijven”

Auteur: robin bruggeman
Overname Hotelketens 10 mei 2024
Raspberry Group neemt De Zoete Inval over: “Product moet exact hetzelfde blijven” Akin Alan, managing director van Raspberry Group

Raspberry Group is de nieuwe eigenaar van De Zoete Inval in Haarlemmerliede. De groep neemt het hotel over van de familie Wempe, sinds de oprichting in 1930 de uitbaters van de onder de rook van Haarlem gelegen accommodatie. De Zoete Inval is het negende hotel in het portfolio van Raspberry Group.

De nieuwe eigenaars kwamen De Zoete Inval toevallig via een tussenpersoon op het spoor, zo vertelt Akin Alan, managing director van Raspberry Group: “Wij vernamen via-via dat de familie er na zoveel jaar afstand van wilde doen. We waren bij ons eerste bezoek direct onder indruk van het hotel en de mensen die daar werkten. Het hotel heeft echt een ziel, dat is erg belangrijk voor ons. Remco Hellingman, eigenaar van de Raspberry Group, heeft nog vlak voordat we de onderhandelingen met de familie Wempe ingingen, stiekem een kamer geboekt met zijn gezin. Na een avondje dineren en een goede nachtrust, was hij direct om. Op 18 april hebben wij formeel de aandelen verkregen, maar we zijn nu pas begonnen met onze eerste stappen om dit bijzondere bedrijf te ontdekken.”

Raspberry Group neemt zowel het vastgoed als de exploitatie van De Zoete Inval over van de familie Wempe. Het hotel telt momenteel 59 kamers, al is er in de toekomst mogelijk ruimte voor uitbreiding: “Dat is op dit moment geen prioriteit, maar het zou wel goed zijn om 16 tot 20 kamers erbij te bouwen. Daar is in het verleden al een vergunning voor afgegeven. Voor nu willen we echter eerst kijken hoe alles loopt en willen we onze nieuwe collega’s leren kennen”, zegt Alan daarover.

De rond de tachtig medewerkers van het familiehotel hoeven zich zodoende geen zorgen te maken dat er grote veranderingen plaats gaan vinden: “Het product moet exact hetzelfde blijven. De Zoete Inval is een begrip in de regio Haarlem en vervult ook een belangrijke maatschappelijke functie, dat willen we graag zo houden. Het hotel heeft ook een hele mooie F&B-formule, dat hebben ze daar gewoon goed geregeld en mogen ze best trots op zijn. Wij gaan daar in ieder geval geen verandering in aanbrengen. Bij het due diligence-onderzoek viel het ons al op dat sommige mensen hier al 20 of 25 jaar op de payroll staan. Het is echt een familie en wij zijn er dan ook trots op om hen te verwelkomen in Raspberry Group, dat eigenlijk een verzameling is van verschillende families.”

Raspberry Group heeft momenteel een aantal hotels onder het merk Best Western in de portefeuille. Plannen om De Zoete Inval op korte termijn eveneens tot een Best Western om te dopen zijn er echter niet: “Voorlopig gaat het hotel door in de huidige vorm. Mochten we in de toekomst dit hotel onder een Best Western-label hangen dan zal dat alleen maar om een White Label kunnen gaan. Dit is ook wat we met Hotel Spaander in Volendam doen. Historische hotels moeten qua ‘look and feel’ gewoon hetzelfde blijven, anders is het in onze ogen geen historisch hotel meer. Voor ons is het belangrijk om alles in stand te houden zoals het nu is. Dat geldt ook voor het management: het is de bedoeling dat de laag onder de verkopende aandeelhouders de managementposities van de familie Wempe in gaat nemen. De twee zoons blijven gelukkig voorlopig nog aan, dus er komt een geleidelijke transitie.”

Fotografie: De Zoete Inval

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws