Recordbedrag voor Nederlandse hotels

10 februari 2014
Recordbedrag voor Nederlandse hotels

Vorig jaar is er in Nederland voor €510 miljoen aan hotelvastgoed verhandeld. Dat is een nieuw record en een stijging van 254% ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit de nieuwste uitgave
van het Hotel Investment Outlook report van de Hotel & Hospitality Group van Jones Lang LaSalle. Het bedrijf analyseerde de hotelvastgoedmarkten in de EMEA-regio en Nederland.

*Spannend jaar*
“In Nederland zien we sinds 2010 een toenemende beleggingsdynamiek binnen de hotelsector. Van het totale beleggingsvolume had 85 procent betrekking op hotels in Amsterdam. De grootste hoteltransactie in 2013 was de verkoop van het NH Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. NH Hoteles verkocht dit hotel voor €157 miljoen aan AXA Real Estate. Ook voor 2014 verwachten we dat de interesse in hotelvastgoed doorzet. Hierdoor zal 2014 een afwisselend en spannend jaar voor de branche worden”, concludeert Iris van de Beek, Senior Hotel Consultant bij Jones Lang LaSalle.

*Europa*
In 2013 stegen de transactievolumes op de hotelbeleggingsmarkt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) met 17% tot €9,7 miljard. In 2014 neemt de groei naar verwachting toe met meer dan 20%.
“Nu het vertrouwen in herstel en groei binnen heel EMEA stijgt, verwachten we dat het hotelbeleggingsvolume in de regio in 2014 met meer dan 20 procent toeneemt tot circa €11,8 miljard. Hoewel markten zich in verschillende fasen van de herstelcurve bevinden, is het onderliggende sentiment veel positiever. Dat leidt tot toenemende belangstelling voor hotelbeleggingen”, aldus Van de Beek.

*Kansen*
Er dienen zich mogelijkheden aan vanwege de aanhoudende verkoop van te zwaar gefinancierde beleggingsobjecten die in handen zijn van kredietverleners. Daarnaast is er een aantal private equity-fondsen dat het einde van hun levensloop nadert. Verder verwacht JLL H&H dat hotelketens hun ‘asset light/asset right’-strategie voortzetten. Dit kan leiden tot een toename van beleggingsobjecten die worden afgestoten, waarbij eigenaren kunnen profiteren van de positieve stemming bij beleggers.

*Internationaal spel*
“In 2013 hebben we al meer grensoverschrijdende beleggingen waargenomen van met name in de Verenigde Staten gevestigde private equity-fondsen die zich voornamelijk richten op de grote markten in Europa. Ze doen dit omdat de situatie op hun thuismarkten weer in de buurt komt van de vorige beleggingspiek. Ook beleggers uit Azië willen graag profiteren van de situatie op de Europese vastgoedmarkt nu deze regio - vergeleken met hun thuismarkten - zeer aantrekkelijke rendementen en groeivooruitzichten voor de middellange termijn biedt. De afgelopen twaalf maanden hebben meer Chinese beleggers voet op Europese bodem gezet. We verwachten dat deze ontwikkeling zich voortzet, aangezien het aantal bezoekers en toeristen vanuit China toeneemt”, volgens Van de Beek.

*Groot-Brittannië koploper*
In 2013 was het Verenigd Koninkrijk de meest liquide markt met een aandeel van 37% en een beleggingsvolume van €3,5 miljard. Dit resultaat was grotendeels afkomstig van drie grote portfoliotransacties in het eerste kwartaal. Vooruitkijkend zet deze positieve ontwikkeling zich naar verwachting voort met een voor 2014 verwachte stijging van de RevPAR in Londen van 4%.

*Frankrijk nummer twee*
Met 18%, ofwel €1,7 miljard, was Frankrijk goed voor het op een na hoogste aandeel in het totale transactievolume binnen de regio EMEA. Van belang waren de verkoop van een aantal grote beleggingsobjecten en enkele opmerkelijke portefeuilletransacties – waaronder Groupe du Louvre en Mandarin Oriental Paris. Vanwege de omvang van sommige van deze transacties in 2013 zien we voor 2014 geen sterke groei in de Franse hotelmarkt.

*Ook Duitse hotels in trek*
De Duitse hotelsector blijft een van de meest gewilde Europese bestemmingen voor exploitanten en beleggers, omdat de sector zal blijven profiteren van de sterke marktomstandigheden in deze regio. Op dit moment wordt de branche nog gedomineerd door institutionele beleggers. Voor 2014 verwachten we dat de belangstelling ook bij andersoortige beleggers groot zal zijn. Dat blijkt ook uit het feit dat Duitsland binnen Europa de op twee na meest liquide markt is wat betreft hoteltransactievolumes.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws