Robocafé: nieuwe initiatieven in onderzoek naar hospitality robotics

Auteur: Redactie
23 mei 2022
Robocafé: nieuwe initiatieven in onderzoek naar hospitality robotics

Elke maand worden in het Robohouse Delft de nieuwste ontwikkelingen in robotica in verschillende vakgebieden gepresenteerd en besproken in het “Robocafé”. Op 17 mei jl. stond “The future of Hospitality” op de agenda, met sprekers Jeroen Oskam, Klaas Koerten (Hotelschool The Hague) en Tom Dalhuisen (Dalco Robotics).

Sinds vorig jaar werkt Hotelschool The Hague samen met de TU Delft en Robohouse in onderzoek naar nieuwe toepassingen van robotica in de gastvrijheidssector. Ook op de Amsterdamse campus van de Hotelschool vinden de eerste experimenten plaats met een service robot. Daarbij staat een aantal kernvragen voorop. In de eerste plaats, welke taken kunnen gerobotiseerd worden zonder dat dit een negatieve invloed heeft op de ervaring van de gast? In de tweede plaats, kan robotisering dienen, niet om menselijke werknemers te vervangen, maar juist om bestaand werk aantrekkelijker en minder zwaar te maken? Een oplossing van arbeidstekorten ligt, kortom, voor de onderzoekers, niet in het volledig gerobotiseerde hotel, maar in het aantrekkelijker maken van de sector als werkgever door innovatie.

Op dit moment zijn er drie soorten robots op de markt: transportrobots, receptierobots en voedselbereidingsrobots. De eerste bevindingen van het omderzoek van het afgelopen jaar laten zien waarom de vooruitgang nog zo langzaam gaat. Hospitality experts onderzoeken wel het effect van robots op werknemers en gasten, maar gaan daarbij uit van beschikbare technologie zoals die in andere sectoren is ontwikkeld. Met andere woorden, hotelrobotisering komt tot stand door willekeurige kruisbestuivingen. Omgekeerd kijken robotontwikkelaars met belangstelling naar onze sector, maar zonder precies te weten waar de grootste uitdagingen liggen.

Profiteren

De plannen zijn om het onderzoek in Delft en Den Haag flink uit te breiden. Aansluitend op vragen uit de sector, zullen prototypes in eerste instanties worden getest in een ‘Working Lab’ in het Robohouse, en vervolgens in praktijksituaties (‘Living Labs’) in de restaurants en Skotels van de Hotelschool. Er wordt naar gestreefd dat er rond de gecombineerde kennis van Delft en Den Haag een ecosystem ontstaat van innovatieve tech-bedrijven, waarvan de sector in Nederland, maar ook daarbuiten kan profiteren.

Een van de aangesloten bedrijven is Dalco, dat op het Robocafé werd vertegenwoordigd door Tom Dalhuisen. Tom gaf een demonstratie van een nieuwe transportrobot die Dalco in ontwikkeling heeft, die bijvoorbeeld beter dan vroegere serveerrobots ook in staat is dranken te vervoeren. Transportrobots van Dalco worden ook ingezet om bedden in de zorg te verplaatsen. Bij toekomste robotontwikkelingen verwachten de samenwerkende partijen overigens meer cross-overs met bijvoorbeeld de zorg of retail: juist omdat in onze sector de sociale interactie zo centraal staat, vormt het de ideale testcase voor de inzet van robots elders.

 

Overig nieuws