RV Kassa!

12 december 2012
RV Kassa!

Obamacare, Medicare, fiscal cliff, dit land is er nog niet uit. Maar dat de zorgkosten in dit land eerlijker kunnen is ons wel duidelijk geworden. Dat hebben wij op onze eigen manier mogen ervaren.

*Een ware MacGyver*
Ongeveer zes maanden geleden pleegden wij een telefoontje wat ons totaal ruim 2.000 dollar had kunnen kosten. Vergeten op te hangen na met familie in Nederland te hebben gebeld? Nee hoor, dit telefoontje duurde minder dan 60 seconden. We belden 911 (de Amerikaanse 112) nadat onze bink (van nu 4 jaar) rond middernacht een acute Kroep-aanval kreeg en bijna leek te stikken. Hij kon echt nog amper ademhalen en in gedachten was ik al bezig met hoe ik met een scherp object mogelijk z’n luchtweg onder z’n adamsappel kon vrijmaken (ja echt, als een ware MacGyver).

*Allemaal echte brandweermannen*
Dus, snel 911 gebeld voor advies. Ze stuurden meteen de paramedics op pad. Die zijn hier onderdeel van de brandweer dus in enkele minuten stond onze straat vol met brandweerwagens plus een brandweer ambulance (en geloof me, de gemiddelde kerstboom haalt het niet bij de kleurrijke verlichting en al het glimmende chroom van een Amerikaanse brandweerwagen). De slaapkamer was snel gevuld met zeven brandweermannen in vol ornaat, allen klaar om assistentie te verlenen aan de uitvoerende paramedic die Kyan snel onderzocht. Kyan was inmiddels gekalmeerd (uhh, kunnen we nog afbellen?) en was enorm onder de indruk van het aanzicht op allemaal echte brandweermannen. Je zag hem denken: droom ik?

*Ambulancerit van 600 euro*
Op advies van de paramedic toch maar naar het kinderziekenhuis gegaan, dus papa en z’n bink achterin de ambulance naar het Arnold Palmer Hospital for Children, in downtown Orlando. Een rit van 45 minuten. Heb geen taximeter gezien maar wist dat dat geen goedkope rit kon zijn geweest (toen Monique in Nederland van onze bink ging bevallen kostte de ambulance rit tegen de 600 euro, geloof ik). Snel opgenomen en aan een grappig zuurstofmaskertje (de vorm van een blije kippenkop?) gelegd en wachten op de dokter. Die vertelde wat ik al hoopte; alles is goed en het bleek om een acute Kroep-aanval te zijn gegaan. Wel advies om tot de vroege ochtend te blijven om te monitoren of de steroïden die preventief werden toegediend hun werk zouden doen zonder eventuele complicaties.

*Strakke dame midden in de nacht*
Direct bij opname kwam er een charmante, strak in mantelpak geklede dame naar ons toe (nog steeds midden in de nacht) die in niets op een dokter of verpleegster leek, maar alles weg had van een bankier. Ik had het kunnen weten. Na overhandiging van m’n verzekeringspas stelde ze vast dat ik ter plekke 125 dollar met mijn credit card kon voldoen en dat de rest via de verzekering gedekt zou zijn. Weet u het zeker, want ik heb een redelijk hoog eigen risico? Ja meneer, uw kind is zo jong, dat is altijd gedekt. Oke, dank u vriendelijk.

*2.000 dollar? Dat was niet de afspraak*
Totdat drie maanden later de eerste factuur in de bus viel. Toen een tweede, toen een derde, en ga maar door. In dit land is het normaal om iedere afdeling in het ziekenhuis een afzonderlijke rekening te laten indienen bij de verzekeraar, om vervolgens ook zelf alsnog de patiënt te factureren indien ze daar bot hebben gevangen. De Intensive Care, de dokter, de apotheek, nog wat andere betrokkenen. Allemaal sturen ze hun eigen factuur. Totale balans? Een ruime 2.000 dollar... Wat?! Dat was niet de afspraak! Dus bellen, bellen, bellen en tot onze grote verbazing (en natuurlijk blijdschap) bleek dat ook de zorg in Amerika onderhandelbaar is. Al met al hebben we de rekeningen kunnen terugbrengen tot een totaal van nog geen 1.000 dollar, dus toch zeker 50 procent bespaard; kassa! Als je dan wijsneuzerig bent en ze vraagt hoe dat kan hoor je: we zetten hoog in want de verzekeraar keert nooit de volledige 100 procent uit... Oh ja, en waarom kreeg ik dan ook nog eens 30 procent korting op de factuur die uiteindelijk bij mij op de mat viel? "Tsja, niet iedereen kan het betalen en we hebben liever cash dan credit cards, dus dan is er meer ruimte voor korting, uw geluk meneer..." Wij vielen om van verbazing.

*Kassa!*
Maar, wij hebben duidelijk de juiste ziektepolis gekozen; een eigen risico van nu 7.500 dollar(!) per gezinslid met een totaal van 22.500 dollar (!) voor ons alle vier (klein voordeeltje noemen we dat). Let wel: wanneer we ons eigen risico tot veel lager zouden afkopen zouden we datzelfde verlagingsbedrag, gedeeld door 12 maanden, exact aan extra maandelijkse poliskosten bijbetalen. Inderdaad, dan ben je dat geld sowieso kwijt, ook wanneer je geen medische kosten hebt. Doe dan maar dat hoge eigen risico en laat me lekker onderhandelen, daar ben ik nooit te ziek voor. Kassa!

Rembert Vonk, "ExcellentVacationHomes.com":http://www.ExcellentVacationHomes.com

Overig nieuws