Opperste concentratie tijdens halve finale

24 maart 2011 |
Opperste concentratie tijdens halve finale<

De inspanning en concentratie is van de gezichten van de leerling-gastheren, -vrouwen en leerling-koks af te lezen tijdens de halve finale van het SVH Nationaal Kampioenschap Horeca op 24 maart bij de Skills Masters in Ahoy Rotterdam. De twintig deelnemers die als beste uit de voorrondes zijn gekomen vertonen hun kunsten in de dynamische omgeving van de Skills Masters waar diverse beroepen zich manifesteren.



Visitekaartje op tafel
Van tevoren hebben de leerling gastheren en -vrouwen in samenwerking met de leerling-koks besloten welke spijswijncombinatie er wordt gereserveerd tijdens de uitgebreide lunch waarbij hun 'skills' worden beoordeeld. Ook de tafels zijn helemaal gedekt door de leerlingen zelf en voorzien van een eigen signatuur. Zo heeft de een de tafel voorzien van een visitekaartje van zijn leerwerkbedrijf Restaurant de Bokkedoorns en kiest een ander voor een plateau met chocolaatjes en kaarsjes. Het thema 'fair trade' is ook doorgevoerd op de tafels in de vorm van verse groenten en fruit. De leerling-koks die aan de halve finales deelnemen konden zich voorbereiden op drie van de vier gangen. De tweede gang, het groentegerecht, wordt gemaakt op basis van improvisatie, dit resulteert in verrassende combinaties van 'vergeten groenten'.





Lastige oesters
Ondanks wat gezonde spanning is het goed toeven aan tafels van de leerling gastheren en -vrouwen. Broodjes worden netjes tussen vork en lepel opgepakt en op het bordje gelegd. Natuurlijk willen de broodjes net niet meewerken wanneer er een jurylid meekijkt, maar de motivatie en goede bedoelingen zijn van de gezichten van de gastheren en -vrouwen af te lezen. De gekozen gerechten vergen af en toe veel energie van de leerling gastheer -vrouw en het product. Zo duurt het even voor de oester zich van zijn schild laat bevrijden. Vervolgens wordt met mes en vork getracht de zoutkorst van de zeebaars af te bikken. Een jurylid tipt de leerling gastvrouw om een volgende keer een beiteltje mee te nemen. “Goeie tip!” antwoordt ze. “De communicatie tussen kok en gastvrouw had iets beter gekund op het gebied van de zeebaars.” merkt jurylid Eduard van der Toolen op. “De nervositeit valt mee vandaag,” vervolgt hij. “Meestal gaat er van alles mis bij zo'n eerste halve finale," merkt een ander jurylid op, “vandaag verliep alles over het algemeen heel soepel. De lunch liep natuurlijk wel wat uit, daar zullen we morgen meer op letten.”



Leerling-kasteleins
In het naastgelegen domein worden de leerling-kasteleins kort toegesproken voor de winnaars worden bekendgemaakt. “Als je iemand aanspreekt die je niet kent moet je niet te amicaal zijn." 'Out of the box denken' is een andere tip voor de leerlingen. Een jurylid merkt op:“Ik heb expres geen tipjes voor de theezakjes voor jullie klaargezet en ik heb maar een van jullie horen zeggen: 'Ik kan geen tipje vinden voor het theezakje maar ik heb wel een espresso schoteltje voor u.'" Een actieve open houding is goed en werd bij alle leerling-kasteleins gesignaleerd. “Probeer iets meer te ontspannen tijdens de finale,” geeft een jurylid de winnaar nog mee, die op dat moment nog niet bekend is.



De bekendmaking van de dagwinnaars
Iedereen wordt opgeroepen om naar het restaurant te komen het moment van tromgeroffel en applaus is aangebroken, de winnaars worden bekend gemaakt. Romana Brok van Café de Lollipop sleept de prijs voor dagwinnaars van de leerling-kasteleins in de wacht. Glunderend neemt ze van jurylid Marlika bloemen en een oorkonde in ontvangst. Dan is het de beurt aan de leerlingen gastheer en -vrouw, wie mogen er deelnemen aan de finale op zaterdag? De derde plek is voor Geert Lommen van De Aubergine, Henk Jan Molenaar staat op nummer twee en de dagwinnaar is gastheer Niek Groen van Restaurant de Bokkedoorns, die zijn gasten bediende met witte handschoentjes. Het niveau van de leerling-koks lag heel dicht bij elkaar, “dus het kan best zo zijn dat de nummers vier en vijf morgenmiddag nog worden gebeld om ook deel te nemen aan de finale, houd je telefoon goed in de gaten tussen 17:00uur en 18:00uur,” waarschuwt een jurykok. Leerling-kok Bas van Kranen van Restaurant Bretelli staat op drie, het zilver is voor Raymond Plat van De Lindenhof en Ollie Schuiling van Restaurant de Leest gaat er met de eerste prijs vandoor.



Goede voorbereiding is het halve werk
Had dagwinnaar leerling gastheer Niek Groen verwacht dat hij in de prijzen zou vallen? Niek: “Ik had mij heel goed voorbereid. De afgelopen maand heb ik veel verschillende wijnen geproefd bij mijn stagewerkplek de Bokkedoorns. Thuis had ik een grote augurk gemaakt die ik als decoratie bij de tafel had gelegd. Het service had ik vaak geoefend en het verliep soepel,” aldus een trotse dagwinnaar.

Morgen is het tijd voor de tweede halve finale, het blijft nog even ongewis wie er zaterdag met de eretitels vandoor gaan. Zaterdag berichten wij u wie er met de eretitels vandoor gaan, tot die tijd blijft het nog even spannend...




Eline Dragt

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Awards Achtergronden
Award Familiehotel 2020 gaat naar Preston Palace  

Preston Palace is voor de zesde maal op rij uitgeroepen tot 'Familiehotel van het Jaar'. Maar liefst 83% van de stemmers stemde op het Twentse all-inclusive resort. Om haar dankbaarheid te benadrukken doneert Preston Palace aan een goed doel dat zich inzet voor families, krijgen alle medewer...

Booking.com OTA's
Booking.com introduceert een nieuw systeem voor kwaliteitsclassificaties

Booking.com introduceert een nieuw systeem voor kwaliteitsclassificaties voor appartementen, vakantiehuizen en villa's; het nieuwe systeem maakt het makkelijker voor reizigers om de kwaliteit van unieke verblijfsplekken te vergelijken. Reizigers hebben tegenwoordig meer keuze dan ooit als ze...

Personeel
De nieuwste technologische tools voor het koesteren van talent

Waar menselijk talent in de jaren ‘90 werd gezien als een verrijking om te managen onder het concept van talentmanagement, neemt het koesteren van talent een humanistisch standpunt in van de mensen van een organisatie van wie het doel in lijn is met het bedrijf dat talent ontwikkelt en koester...

Awards Cocktails
Super Lyan beste hotelbar van Amsterdam

Super Lyan is uitgekozen tot beste hotelbar van Amsterdam. De prijs werd zaterdag voor de zevende keer uitgereikt door de Belvedere Best Hotel Bar Awards tijdens de jaarlijkse Hotelnacht. De prijs werd in ontvangst genomen door Bar Manager Dan Garnell, Director of F&B Jos van Hunen en hoteldirec...

Achtergronden Internationaal
Relais & Châteaux verwelkomt negen nieuwe leden

Negen nieuwe leden van over de hele wereld komen de familie Relais & Châteaux verrijken. Dankzij hun uitzonderlijke locaties, de charme van hun architectuur, hun unieke geschiedenis en het talent van hun chef-koks, openen deze huizen nieuwe vensters naar de wereld voor reizigers. Chatha...

Columns
Column Hans van Spronsen: OK Boomer

Wellicht heeft u het de afgelopen weken of maanden online voorbij zien komen, de nieuwe online grap die graag wordt verspreid door millennials en de generaties die daarop volgen; ‘OK Boomer’. Kort gezegd is het een grapje met een serieuze kern, de term werd zelfs al gebruikt in het parle...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: