Opperste concentratie tijdens halve finale

24 maart 2011 |
Opperste concentratie tijdens halve finale

De inspanning en concentratie is van de gezichten van de leerling-gastheren, -vrouwen en leerling-koks af te lezen tijdens de halve finale van het SVH Nationaal Kampioenschap Horeca op 24 maart bij de Skills Masters in Ahoy Rotterdam. De twintig deelnemers die als beste uit de voorrondes zijn gekomen vertonen hun kunsten in de dynamische omgeving van de Skills Masters waar diverse beroepen zich manifesteren.



Visitekaartje op tafel
Van tevoren hebben de leerling gastheren en -vrouwen in samenwerking met de leerling-koks besloten welke spijswijncombinatie er wordt gereserveerd tijdens de uitgebreide lunch waarbij hun 'skills' worden beoordeeld. Ook de tafels zijn helemaal gedekt door de leerlingen zelf en voorzien van een eigen signatuur. Zo heeft de een de tafel voorzien van een visitekaartje van zijn leerwerkbedrijf Restaurant de Bokkedoorns en kiest een ander voor een plateau met chocolaatjes en kaarsjes. Het thema 'fair trade' is ook doorgevoerd op de tafels in de vorm van verse groenten en fruit. De leerling-koks die aan de halve finales deelnemen konden zich voorbereiden op drie van de vier gangen. De tweede gang, het groentegerecht, wordt gemaakt op basis van improvisatie, dit resulteert in verrassende combinaties van 'vergeten groenten'.





Lastige oesters
Ondanks wat gezonde spanning is het goed toeven aan tafels van de leerling gastheren en -vrouwen. Broodjes worden netjes tussen vork en lepel opgepakt en op het bordje gelegd. Natuurlijk willen de broodjes net niet meewerken wanneer er een jurylid meekijkt, maar de motivatie en goede bedoelingen zijn van de gezichten van de gastheren en -vrouwen af te lezen. De gekozen gerechten vergen af en toe veel energie van de leerling gastheer -vrouw en het product. Zo duurt het even voor de oester zich van zijn schild laat bevrijden. Vervolgens wordt met mes en vork getracht de zoutkorst van de zeebaars af te bikken. Een jurylid tipt de leerling gastvrouw om een volgende keer een beiteltje mee te nemen. “Goeie tip!” antwoordt ze. “De communicatie tussen kok en gastvrouw had iets beter gekund op het gebied van de zeebaars.” merkt jurylid Eduard van der Toolen op. “De nervositeit valt mee vandaag,” vervolgt hij. “Meestal gaat er van alles mis bij zo'n eerste halve finale," merkt een ander jurylid op, “vandaag verliep alles over het algemeen heel soepel. De lunch liep natuurlijk wel wat uit, daar zullen we morgen meer op letten.”



Leerling-kasteleins
In het naastgelegen domein worden de leerling-kasteleins kort toegesproken voor de winnaars worden bekendgemaakt. “Als je iemand aanspreekt die je niet kent moet je niet te amicaal zijn." 'Out of the box denken' is een andere tip voor de leerlingen. Een jurylid merkt op:“Ik heb expres geen tipjes voor de theezakjes voor jullie klaargezet en ik heb maar een van jullie horen zeggen: 'Ik kan geen tipje vinden voor het theezakje maar ik heb wel een espresso schoteltje voor u.'" Een actieve open houding is goed en werd bij alle leerling-kasteleins gesignaleerd. “Probeer iets meer te ontspannen tijdens de finale,” geeft een jurylid de winnaar nog mee, die op dat moment nog niet bekend is.



De bekendmaking van de dagwinnaars
Iedereen wordt opgeroepen om naar het restaurant te komen het moment van tromgeroffel en applaus is aangebroken, de winnaars worden bekend gemaakt. Romana Brok van Café de Lollipop sleept de prijs voor dagwinnaars van de leerling-kasteleins in de wacht. Glunderend neemt ze van jurylid Marlika bloemen en een oorkonde in ontvangst. Dan is het de beurt aan de leerlingen gastheer en -vrouw, wie mogen er deelnemen aan de finale op zaterdag? De derde plek is voor Geert Lommen van De Aubergine, Henk Jan Molenaar staat op nummer twee en de dagwinnaar is gastheer Niek Groen van Restaurant de Bokkedoorns, die zijn gasten bediende met witte handschoentjes. Het niveau van de leerling-koks lag heel dicht bij elkaar, “dus het kan best zo zijn dat de nummers vier en vijf morgenmiddag nog worden gebeld om ook deel te nemen aan de finale, houd je telefoon goed in de gaten tussen 17:00uur en 18:00uur,” waarschuwt een jurykok. Leerling-kok Bas van Kranen van Restaurant Bretelli staat op drie, het zilver is voor Raymond Plat van De Lindenhof en Ollie Schuiling van Restaurant de Leest gaat er met de eerste prijs vandoor.



Goede voorbereiding is het halve werk
Had dagwinnaar leerling gastheer Niek Groen verwacht dat hij in de prijzen zou vallen? Niek: “Ik had mij heel goed voorbereid. De afgelopen maand heb ik veel verschillende wijnen geproefd bij mijn stagewerkplek de Bokkedoorns. Thuis had ik een grote augurk gemaakt die ik als decoratie bij de tafel had gelegd. Het service had ik vaak geoefend en het verliep soepel,” aldus een trotse dagwinnaar.

Morgen is het tijd voor de tweede halve finale, het blijft nog even ongewis wie er zaterdag met de eretitels vandoor gaan. Zaterdag berichten wij u wie er met de eretitels vandoor gaan, tot die tijd blijft het nog even spannend...




Eline Dragt

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Ondernemen Longread
Simuleer een bijna-doodervaring voor je hotel

De coronacrisis overvalt iedereen. De omvang en impact nemen dramatische proporties aan. Hadden we eerder en meer rekening moeten houden met de desastreuze effecten van corona? Misschien. Hiervoor is echter een paradigmashift nodig. Van optimisme naar paranoïde optimisme. We moeten de eindighei ...

Wet- en regelgeving Hotelketens Internationaal
Miljoenenboete Marriott voor datalek uit 2014

Marriott moet een boete van 18,4 miljoen pond (ruim 20 miljoen euro) betalen voor de datalek uit 2014. De boete wordt betaald aan de Britse privacyautoriteit. De Information Commissioner's Office (ICO) concludeert dat de hotelketen te weinig moeite heeft gedaan om de gegevens van de gasten te be ...

Columns
Column Tanja Seegers: Er zijn geen grenzen

Precies een jaar geleden zei mijn grote held Eliud Kipchoge letterlijk: “Ik wil mensen inspireren, er zijn geen grenzen!” De Keniaanse atleet liep op 12 oktober 2019 de marathon binnen 2 uur. Met maar liefst een snelheid van 21,1 km per uur behaalde hij een historisch record. Hij deed wa ...

Branded Content
Hotelmanagers welkom in de zorg: "Oprecht contact maakt voor mij het verschil"

Bart van der Ven, locatiemanager bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het woonzorgcentrum WZH Schoorwijck voor ouderen. Samen met zijn medewerkers zorgt hij dagelijks voor de verzorging, behandeling en begeleiding van de bewoners waarbij hij zelfstan ...

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Hotelketens Internationaal
Accor opent nieuw hotel Mercure Han-sur-Lesse

Accor, ’s werelds meest toonaangevende hotelgroep, opent vandaag het nieuwe hotel Mercure Han-sur-Lesse in de idyllische gelijknamige plaats Han-sur-Lesse, middenin de Belgische Ardennen. Deze opening is in samenwerking met Accor’s Franchise Partner Unibricks. Het viersterrenhotel telt 1 ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: