Steden overleggen over Airbnb

3 mei 2016
Steden overleggen over Airbnb

Berlijners mogen alleen nog kamers verhuren, niet meer hun gehele appartement of huis. Ook in Nederland zijn de grote steden bezig
met het maken van regels voor particuliere vakantieverhuur.

*Opkomst Airbnb*
Hoewel Amsterdam met meer dan de helft van alle Nederlandse Airbnb accommodaties de grootste is, groeien ook Utrecht, Rotterdam en Den Haag flink. Utrecht is de grootste uitschieter, met afgelopen jaar een groei van 120 procent naar 2950 accommodaties in april 2016. Ook in Rotterdam (+61%) en Den Haag (+47%) verhuren steeds meer mensen een appartement of kamer aan toeristen.

*Regelgeving*
Deze drie steden zijn in overleg met het ministerie van Economische Zaken over regelgeving. Den Haag voert de gesprekken aan. De gemeente Utrecht ziet de particuliere verhuur in ieder geval 'als een welkome aanvulling op het aanbod van reguliere hotels'.

*Regels in Amsterdam*
Amsterdam paste de regelgeving in 2014 als eerste aan. De gemeente had genoeg van 'illegale hotels'in de stad. Een rechter had de verhuur zelfs verboden. Met de verscherpte regels werd het particulier verhuren van kamers en appartementen weer legaal. Bovendien int Airbnb nu namens de gemeente toeristenbelasting, inkomsten die Amsterdam voorheen misliep.

*Hotel blijft populairst*
Hoewel het aantal Airbnb-accommodaties in heel Nederland groeit, valt het aandeel overnachtingen nog mee. 93 procent van de overnachtingen vond in 2015 plaats in een hotel.

~Christel Tuin~

Overig nieuws