SVH lanceert nieuwe examens en leermiddelen

10 januari 2017 | Roy Spijker

Tijdens de Horecava zijn de nieuwe SVH branche-examens en leermiddelen Kok & Gastheer/-vrouw officieel gelanceerd. Bij de lancering waren auteurs, inhoudsdeskundigen, directie en docenten van de pilotscholen aanwezig.

De nieuwe examens en leermiddelen vormen de nieuwe standaard voor de Nederlandse horeca. Zowel het bedrijfsleven als het onderwijs zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van de examens en leermiddelen. “Op deze manier is de state of the art vanuit het bedrijfsleven vertaald naar de exameneisen en de inhoud van de leermiddelen. Dat is een garantie voor goede aansluiting van opleiding en bedrijfsleven”, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH. “De eisen die worden gesteld in de branche aan de koks en gastheren van nu, vormen de kapstok voor de inhoud, de kwalificatiedossiers van het mbo zijn de onderliggende basis.”

Op basis van meer dan 400 interviews in twee jaar tijd, is in kaart gebracht welke eisen aan functies worden gesteld in de horeca. Eshuis: “De nieuwe SVH-methodes bieden de theorie en praktijk op inspirerende wijze aan, door bijvoorbeeld jonge, succesvolle vakmensen aan het woord te laten en SVH Meesters hun kennis te laten delen. Van jonge aanstormende talenten zoals Tess Posthumus en Lotte Wolf tot verschillende toonaangevende SVH Meesters onder wie Jarno Eggen en Pasquinel Kolk.”

Eerste exemplaar

De eerste exemplaren van de nieuwe leermiddelen werden maandag overhandigd aan Wichard Rops, directeur van de horecaopleidingen van het Summa College Eindhoven, tevens voorzitter van de Werkgroep Directeuren Horeca van de MBO Raad. Het Summa College was net als het ROC van Amsterdam als pilotschool betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe leermiddelen en heeft de afgelopen maanden al met het nieuwe materiaal gewerkt. Rops: “De leermiddelen passen perfect in de vernieuwde ambachtelijke opleidingen van het Summa College. Ze dragen bij aan een optimale voorbereiding van studenten op het bedrijfsleven.”

Leermiddelenmix

De leermiddelen zijn geschikt voor mbo en particuliere opleidingen: het doel is steeds de performance op de werkvloer te verbeteren. Dat geldt voor starters, maar ook voor hobbykoks en volwassenen die zich willen laten bij- of omscholen. Elke methode bestaat uit theorieboeken, werkboeken en een online leeromgeving. De theorieboeken geven een helder overzicht van de vaktechnieken en bereiden de studenten voor op de (praktijk)lessen. De werkboeken bevatten opdrachten die in de praktijk moeten worden uitgevoerd en opdrachten die gericht zijn op de verwerking van de theorie. Naast de boeken Werken als kok en Werken als Gastheer/-vrouw zijn er nog andere boeken die de verdieping in gaan zoals Warenkennis, Drankenkennis en Bereidingstechnieken.

De online omgeving bestaat uit lessen, filmlessen en formatieve toetsen. Kok en Gastheer/-vrouw is in het voorjaar van 2017 beschikbaar voor pc/laptop, tablet en smartphone. Zo kunnen studenten ook op ‘verloren momenten’ met hun opleiding aan de slag. Docenten kunnen via het leermanagementsysteem (LMS) de studenten volgen en beoordelen, content toevoegen en eigen lessen samenstellen.

Opleidingen kunnen zowel de boeken als de online omgeving naast elkaar gebruiken, maar kunnen ook kiezen voor alleen de boeken of alleen digitaal. Deze hele leermiddelenmix is in samenwerking met Bespeak ingevuld. Dit bedrijf heeft een jarenlange bewezen expertise op het gebied van design van leermodellen en leermiddelen.

Overig nieuws

Amsterdam Airbnb
Airbnb roept op tot actie tegen gemeente Amsterdam

Airbnb roept gebruikers van de huizenverhuursite op om in actie te komen tegen de meldplicht die door de gemeente Amsterdam is voorgesteld. Verhuurders moeten, wanneer de meldplicht van kracht is, de gemeente op de hoogte stellen van de verhuur van de woning. Wanneer dat niet gebeurt, volgt er ...

Bezorgen
Eten bestellen via Facebook, een zegen voor restaurants?

In de Verenigde Staten test Facebook het bestellen van eten via het social media kanaal. Restaurants klagen al langer over de hoge kosten bij Thuisbezorgd, dus dit zou een 'game changer' kunnen zijn binnen de bezorgmarkt. Facebook rolt meer functionaliteiten uit, zoals het plaatsen van va...

Interieur Advertorial
Controle binnenklimaatsystemen bespaart horeca veel geld

Momenteel worden de controles op de regelgeving omtrent de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) door Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied sterk geïntensiveerd. De regelgeving voor eigenaren en beheerders van gebouwen met een opgeteld koelvermogen van 12KW of meer worden met name in ...

Hotelbouwplannen
Bilderberg presenteert gerenoveerde hotels

De twee hotels van de hotelgroep Bilderberg in het Veluwse Garderen, Résidence Groot Heideborgh en Hotel ‘t Speulderbos, hebben een metamorfose ondergaan. Alle hotelkamers van beide hotels zijn gerestyled en de conferentieruimtes in Résidence Groot Heideborgh zijn volledig vernie...

Achtergronden
Parkhotel Valkenburg neemt Hotel Dieteren over

Parkhotel Valkenburg neemt Hotel Dieteren per 1 juni over, zo lazen we op wijlimburg.nl. Hotel Dieteren heeft 21 appartementen en daarmee geschikt voor gasten die langer willen verblijven. De nieuwe naam wordt 'Appartementen Valkenburg'. Beide hotels liggen dicht bij elkaar en op een kor...

Hotelbouwplannen Video
Video: Met 10.000 foto's maak je een 3-D-model van een hotel

Een collectief uit Turkije maakt met behulp van foto's 3D-modellen van bestaande steden en gebouwen. In de video hieronder zie je de presentatie van een hotel in Istanbul. Met vrijwel iedere smartphone kun je inmiddels panoramafoto's maken, dus de panoramaview is bij ons allemaal wel bek...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: