SVH lanceert nieuwe examens en leermiddelen

10 januari 2017 | Roy Spijker
SVH lanceert nieuwe examens en leermiddelen<

Tijdens de Horecava zijn de nieuwe SVH branche-examens en leermiddelen Kok & Gastheer/-vrouw officieel gelanceerd. Bij de lancering waren auteurs, inhoudsdeskundigen, directie en docenten van de pilotscholen aanwezig.

De nieuwe examens en leermiddelen vormen de nieuwe standaard voor de Nederlandse horeca. Zowel het bedrijfsleven als het onderwijs zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van de examens en leermiddelen. “Op deze manier is de state of the art vanuit het bedrijfsleven vertaald naar de exameneisen en de inhoud van de leermiddelen. Dat is een garantie voor goede aansluiting van opleiding en bedrijfsleven”, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH. “De eisen die worden gesteld in de branche aan de koks en gastheren van nu, vormen de kapstok voor de inhoud, de kwalificatiedossiers van het mbo zijn de onderliggende basis.”

Op basis van meer dan 400 interviews in twee jaar tijd, is in kaart gebracht welke eisen aan functies worden gesteld in de horeca. Eshuis: “De nieuwe SVH-methodes bieden de theorie en praktijk op inspirerende wijze aan, door bijvoorbeeld jonge, succesvolle vakmensen aan het woord te laten en SVH Meesters hun kennis te laten delen. Van jonge aanstormende talenten zoals Tess Posthumus en Lotte Wolf tot verschillende toonaangevende SVH Meesters onder wie Jarno Eggen en Pasquinel Kolk.”

Eerste exemplaar

De eerste exemplaren van de nieuwe leermiddelen werden maandag overhandigd aan Wichard Rops, directeur van de horecaopleidingen van het Summa College Eindhoven, tevens voorzitter van de Werkgroep Directeuren Horeca van de MBO Raad. Het Summa College was net als het ROC van Amsterdam als pilotschool betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe leermiddelen en heeft de afgelopen maanden al met het nieuwe materiaal gewerkt. Rops: “De leermiddelen passen perfect in de vernieuwde ambachtelijke opleidingen van het Summa College. Ze dragen bij aan een optimale voorbereiding van studenten op het bedrijfsleven.”

Leermiddelenmix

De leermiddelen zijn geschikt voor mbo en particuliere opleidingen: het doel is steeds de performance op de werkvloer te verbeteren. Dat geldt voor starters, maar ook voor hobbykoks en volwassenen die zich willen laten bij- of omscholen. Elke methode bestaat uit theorieboeken, werkboeken en een online leeromgeving. De theorieboeken geven een helder overzicht van de vaktechnieken en bereiden de studenten voor op de (praktijk)lessen. De werkboeken bevatten opdrachten die in de praktijk moeten worden uitgevoerd en opdrachten die gericht zijn op de verwerking van de theorie. Naast de boeken Werken als kok en Werken als Gastheer/-vrouw zijn er nog andere boeken die de verdieping in gaan zoals Warenkennis, Drankenkennis en Bereidingstechnieken.

De online omgeving bestaat uit lessen, filmlessen en formatieve toetsen. Kok en Gastheer/-vrouw is in het voorjaar van 2017 beschikbaar voor pc/laptop, tablet en smartphone. Zo kunnen studenten ook op ‘verloren momenten’ met hun opleiding aan de slag. Docenten kunnen via het leermanagementsysteem (LMS) de studenten volgen en beoordelen, content toevoegen en eigen lessen samenstellen.

Opleidingen kunnen zowel de boeken als de online omgeving naast elkaar gebruiken, maar kunnen ook kiezen voor alleen de boeken of alleen digitaal. Deze hele leermiddelenmix is in samenwerking met Bespeak ingevuld. Dit bedrijf heeft een jarenlange bewezen expertise op het gebied van design van leermodellen en leermiddelen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Internationaal
CBS: passagiers nationale luchthavens 98% gedaald in april

In april 2020 reisden bijna 134 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde in deze periode met 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Vanweg...

Aannames, plannen en werkelijke reacties. Hoe we onze weg zoeken in de Covid-19 pandemie.

Sinds maart is Hotelschool The Hague een groot aantal onderzoeken gestart naar de Covid-crisis. Op welke termijn is een herstart van het toerisme te verwachten? Gaan we terug naar vroeger of zullen toeristen op dezelfde manier willen reizen? Gaan gasten hotels en andere accommodatie meer op criteria...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
"Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: