Tegenvallende resultaten hotelmarkt

30 augustus 2012
Tegenvallende resultaten hotelmarkt

Meer dan de helft van de hoteliers in Nederland heeft in het eerste halfjaar een lagere omzet gerealiseerd dan verwacht. Dit blijkt uit de Global Hotel Market Sentiment Survey van Horwath HTL.

*Nederland pessimistisch*
Voor de tweede helft van dit jaar houdt bijna 60 procent rekening met een omzetdaling ten opzichte van 2011. Hiermee behoort Nederland tot de meest pessimistische landen van Europa. In het eerste deel van het jaar behaalde 41 procent van de hoteliers een bezettingsgraad die slechter of veel slechter was dan begin dit jaar werd verwacht, terwijl 34 procent aangaf een betere bezettingsgraad te hebben behaald.

*Kamerprijs*
Op de gemiddelde kamerprijs werd echter nog minder goed gescoord: 52 procent van de hoteliers realiseerde een lagere kamerprijs dan verwacht, waar 20 procent een hogere kamerprijs dan verwacht realiseerde. Ook de totale omzet valt tegen: voor 52 procent was de omzet beneden verwachting, tegen 28 procent boven verwachting.

*Economische malaise*
De belangrijkste oorzaak voor de lagere resultaten lijkt de aanhoudende economische crisis te zijn. Voor 44 procent van de hoteliers waren de gevolgen van de crisis nog erger dan verwacht. Circa 36 procent gaf aan dat de gevolgen naar verwachting waren, en slechts 20 procent zei dat de gevolgen meevielen.

*Het onderzoek*
De Horwath HTL Global Hotel Market Sentiment Survey, dat elke zes maanden door hoteladviseur Horwath HTL wordt gehouden, geeft een up-to-date beeld van de wereldwijde marktverwachtingen onder hoteliers. Het onderzoek richt zich op de verwachtingen voor bezettingsgraad, kamerprijs en totale omzet. Daarnaast is de hoteliers gevraagd naar de resultaten in het eerste halfjaar, en naar de invloed van de wereldeconomie.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws