The Student Hotel reageert op kritiek

28 december 2016 | Jorien Slager

Het concept van The Student Hotel waarbij studenten tijdelijk overnachten in speciale studentenhotels kreeg bergladingen kritiek. Ook wij schreven er afgelopen maand over. De partij Student & Starter maakte zich bijvoorbeeld zorgen over de hoge prijzen die starten bij 600 euro per maand. Zij vinden de bedrijfsvoering van The Student Hotel 'sluw' en menen dat The Student Hotel gebruik maakt van mazen in de wet. The Student Hotels reageert op de kritiek en legt uit waarom er volgens hen niks mis is het met het concept.

Hotelgast of woninghuurder?

“The Student Hotel is in alle opzichten een hotel: het biedt de mogelijkheid tot kort verblijf en veel meer faciliteiten dan reguliere huisvestingsvoorzieningen. The Student Hotel valt dan ook gewoon onder de wet- en regelgeving die geldt voor hotels”, vinden ze bij The Student Hotel.

Vrije keuze

“The Student Hotel vindt dat studenten altijd toegang moeten hebben tot betaalbare huisvesting, waarbij sprake is van volwaardige huur- en huurprijsbescherming. Hier zetten de woningbouwcorporaties en de partners van het Landelijk Platform Studentenhuisvesting zich ook voor in. Studenten zijn echter vrij in het maken van een keuze voor een studentenhotel als dit aansluit op hun wensen. The Student Hotel biedt ongesubsidieerde huisvesting met veel extra services en is bedoeld voor een beperkte verblijfsduur.”

Short stay

“The Student Hotel biedt internationale studenten, en andere gebruikers, een additionele mogelijkheid om te verblijven. De internationale studenten kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in een ander hotel te verblijven, of in een andere short stay accommodatie. Die keuze is aan hen. Studenten mogen maximaal een jaar in één van de hotels verblijven en tekenen ook een contract waarin dit is vastgelegd. De voorwaarden van het contract zijn ten aller tijde inzichtelijk op de website en tijdens het boekingsproces worden ze nog eens expliciet aan de toekomstige gast voorgelegd.”

Verblijfsduur

“Het gemiddelde aantal verblijfsdagen van een gast in The Student Hotel is 6,9 dagen, maar het is mogelijk om voor de duur van een semester (tot maximaal een jaar) in een studentenhotel te verblijven. The Student Hotel hanteert wel het beleid dat studenten in een periode van 24 maanden nooit langer dan 12 maanden achtereenvolgens op een locatie mogen verblijven in de accommodatie. Op deze manier voorkomt The Student Hotel dat studenten haar accommodatie als reguliere studentenhuisvesting gebruiken.”

Kamerprijzen

Hoe wordt de prijs voor een kamer bepaald? “De prijs die de studentenhotels vragen is een totaalbedrag voor een pakket aan diensten. Zo kunnen studenten in een studentenhotel voor dit geld ook gebruik maken van een eigen fiets, water, elektra en meubels, en kunnen de studenten gebruik maken van voorzieningen als internet, inpandig fitness centrum, gezamenlijke keukens met magnetrons, ovens, koelkasten en wekelijkse schoonmaak van die keukens.”

Tekort aan studentenwoningen

“Ondanks inspanningen van gemeenten is er vaak onvoldoende passend aanbod voor studenten in de studentensteden. Tegelijk neemt het aantal internationale studenten aanzienlijk toe, dat is belangrijk voor een kennisland als Nederland. Deze studenten nemen deel aan kortere programma’s zoals summer schools, uitwisselingsprogramma’s of een Master programma van 10 maanden.”

Aanbod

“Als ze in Nederland aankomen hebben ze vaak geen vrienden, familie of andere netwerken die kan helpen bij het vinden van een kamer, en hebben behoefte aan zekerheid, betrouwbaarheid, kwaliteit en service. Deze studenten hebben vaak geen recht op huursubsidie of andere sociale voorzieningen, betalen de studie uit eigen middelen maar hebben ook geen tijd noch behoefte aan wachtlijsten voor sociale woningbouw. Voor deze groep is The Student Hotel een oplossing. Zo zijn de kamers bijvoorbeeld volledig gemeubileerd, zijn er studeer-, sport en ontspanruimtes, hebben studenten een fiets tot hun beschikking en is er 24-uur personeel aanwezig.”

Verschil reguliere studentenwonignen

“Het aanbod van de studentenhotels verschilt van de traditionele Nederlandse sociale studentenhuisvesting door de flexibiliteit en het service aanbod. De vraag hiernaar is vooral ontstaan door de komst van internationale studenten. Het traditionele model van studentenhuisvesting past niet altijd bij hun wensen en hierdoor is het beschikbare aanbod al langer aan het differentiëren. Zo zijn er inmiddels ook sociale huisvesters die short stay kamers aanbieden met korte contracten, meubilair en aanvullende services. Hiermee spelen deze aanbieders, evenals de studenthotels, in op de groeiende vraag van (internationale) studenten en van de universiteiten en hogescholen die deze studenten aantrekken.

Doelgroep

“The Student Hotel is dan ook helemaal gericht op de internationale student. Het percentage internationale studenten verschilt per stad en schommelt afhankelijk van het seizoen. Maar meestal is ongeveer 75% van de gasten in het studentenhotel internationale student. De verblijfsduur van de internationale studenten verschilt ook per individuele gast. Sommigen verblijven voor de duur van een semester, sommige verblijven langer of korter. Dit is volledig afhankelijk van de verblijfswens van de gasten. Om te voldoen aan de vraag naar reguliere studentenhuisvesting, worden in Utrecht tot 2019 ruim 4.000 nieuwe eenheden gerealiseerd. Het huidige tekort van ongeveer 5.000 eenheden wordt hiermee al grotendeels teruggedrongen.”

Toekomst

“The Student Hotel pretendeert niet de oplossing te zijn voor het tekort aan huisvesting, al zorgen de hotels wel voor een vermindering van de druk op specifiek de vraag naar tijdelijke verblijfsmogelijkheden voor internationale studenten. The Student Hotel levert een compleet pakket aan diensten en services, specifiek gericht op de wensen van internationale studenten. De komende jaren zal ook in Utrecht de vraag naar (tijdelijke) verblijfsmogelijkheden voor internationale studenten toenemen, omdat er in de onderwijssector sterke internationalisering plaatsvindt. The Student Hotel is met de ruim 400 plekken voor internationale studenten een aanvulling.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Blog
Column Tanja Seegers: Ongedierte (en hoe Booking.com haar in de steek liet)

De telefoon rinkelt… Ik kijk op mijn horloge: 7.50 uur. Wie belt er in godsnaam tijdens de ontbijtservice. Ik haal snel de eitjes uit de pan en neem op. Een man begint een lang verhaal af te steken maar het enige wat ik opvang is bedwantsen. Bedwantsen??? Wat?? Omdat de ontbijtzaal nog vol...

Achtergronden Rotterdam
Roots en Rotterdam Pride organiseren uitbundige zondagbrunch

Van 22 tot en met 29 september 2019 vindt Rotterdam Pride plaats. Door middel van cultuur, kennis en entertainment wordt seksuele, sekse, culturele en genderdiversiteit op een positieve manier bespreekbaar en zichtbaar gemaakt. De stad bruist gedurende deze week van de evenementen en samen met Ro...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

OTA's Marriott
Marriott kiest voor Expedia als 'optimized distributor'

Met ingang van 15 oktober worden Marriott International’s b2b-tarieven, beschikbaarheid en content voor meerdere reisaanbieders exclusief gedistribueerd door Expedia Group, zo lezen we op zakenreisnieuws.nl. De partijen zijn in april dit jaar deze exclusieve overeenkomst overeengekomen. Fri...

Toerisme Opening
Landal Kaatsheuvel verwelkomt op 4 oktober de eerste gasten

Vanaf 4 oktober 2019 zijn de eerste gasten welkom op het gloednieuwe luxe vakantiepark Landal Kaatsheuvel, waar de eerste 24 vakantiewoningen gereed zijn. Voordat het zover is, kunnen huiseigenaren en relaties komen proefslapen in het weekend van 27 september. In datzelfde weekend vinden op 28 en 29...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: