Twentse wijnondernemers maken allereerste Caribische wijn ooit

13 juli 2016 | Thijs Jacobs

Roelof en Ilse Visscher en Marc en Hermien Oldeman-Visscher uit Bentelo zijn er, ondanks alle problemen in geslaagd om, 13.000 kilo druiven te kunnen oogsten op Curaçao. De komende weken worden deze daadwerkelijk gebotteld tot de eerste Caribische wijn ooit. Internationale wijnexperts hebben op basis van tussentijdse smaaktesten hoge verwachtingen van deze wijn.

Enkele weken geleden dreigde de oogst en botteling van de Curaçao Winery nog verloren te gaan door de bureaucratie bij de Curaçao Airport Holding (CAH) en de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA). De oogst en botteling zijn op het laatste moment toch mogelijk geworden doordat er op korte termijn alsnog 15 investeerders in Nederland en op Curaçao zijn gevonden. De inzet van onafhankelijk parlementariër Omayra Leeflang, het ministerie van Economische Ontwikkeling en de steun van het Curaçao Development Institute (CDI) waren hierbij onmisbaar. 

Compensatie en Coöperatie
Of de kwalitatief hoogstaande wijnbouw ook in de toekomst op Curaçao kan blijven, is echter nog onzeker. Hiertoe moet er eerst een (financiële) oplossing komen voor de plotseling gedwongen verhuizing van de allereerste Curaçaose wijngaard ooit van deze omvang en voor de nieuwe opstart op een geschikte nieuwe plek met voldoende water. De wijnondernemers Roelof en Hermien Visscher hebben dit weekend zowel Leeflang als minister Rhuggenaath vriendelijk verzocht om zich ook in de toekomst hard te blijven maken voor het behoud van de wijnbouw op het eiland. De wijnondernemers hebben hierbij aangegeven dat ze desnoods bereid zijn om hun eigen Curaçao Winery op te laten gaan in een coöperatie met lokale boeren. Ze delen daarbij hun opgedane kennis, ervaring en de toekomstige opbrengsten. Plannen hiertoe zijn reeds tot in detail uitgewerkt in samenwerking met Saneleo Petronella, secretaris van de KOABA en voortrekker van de eventuele wijncoöperatie.

‘Jullie kunnen op mij rekenen’
Omayra Leeflang nam vrijdag 8 juli persoonlijk de petitie in ontvangst die in twee weken tijd door maar liefst 1055 mensen werd ondertekend met het verzoek om de Curaçao Winery op Curaçao te behouden. Leeflang: “Jullie kunnen op mij rekenen en ik ga hierover zeker met de minister in overleg. Dit mag eenvoudigweg niet verdwijnen. De wijn smaakt naar Dushi Korsow en is het keiharde bewijs dat Curaçao een heel mooi, vruchtbaar eiland is met vele waardevolle bronnen en goede grond. Ook kan de wijn voor de export van Curaçao van grote waarde zijn. Elke fles met wijn van Curaçaose bodem zal een krachtige ambassadeur voor het eiland zijn.”

‘Curaçao is het perfecte wijneiland’
Roelof Visscher, wijnondernemer Curaçao Winery: ”Wij zijn erg dankbaar dat we de eerste wijn nu kunnen gaan bottelen. Onze dank gaat uit naar de investeerders die dit mogelijk hebben gemaakt, naar het ministerie van Economische Ontwikkeling, mevrouw Leeflang en het CDI zonder wie wij de investeerders nooit zo snel hadden kunnen aantrekken. Toen wij bekend maakten dat we in de problemen zaten, heeft mevrouw Leeflang direct actie ondernomen en vragen gesteld in het parlement. De minister heeft vervolgens een geweldige rol achter de schermen gespeeld om de juiste partijen te activeren zodat wij de investeerders een goed voorstel konden doen. Echt geweldig. Maar nu is het zaak om te kijken of we de wijnbouw op Curaçao ook daadwerkelijk kunnen behouden en in een duurzame wijnsector kunnen omzetten. Als wijnboer zie ik in Curaçao echt het perfecte wijneiland.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Amsterdam Hotel Duurzaamheid
Duurzaamste hotelketen van Europa viert tiende verjaardag

Conscious Hotels opende 10 jaar geleden, in juli 2009, haar eerste hotel in Amsterdam. Dit was het eerste duurzame hotel van Nederland. Inmiddels is Conscious gegroeid tot 4 hotels, waar in totaal maar liefst 800.000 groene nachten geslapen zijn. Het nieuwste hotel opende een jaar geleden in het...

Amsterdam Culinair
Baby Shower Afternoon Tea in Waldorf Astoria Amsterdam

De Baby Shower Afternoon Tea is de jongste loot aan de stam van de befaamde Afternoon Tea thema’s in Waldorf Astoria Amsterdam. Chef Vipin Charly tovert verwachtingsvolle dromen om tot verbluffende patisserie. De hartige en zoete hapjes worden gepresenteerd in tot de verbeelding sprekende &lsq...

Hotelketens Internationaal
Icelandair Hotels heeft een koper gevonden

De Icelandair Group heeft in het Maleisische Berjaya Land Berhad een koper gevonden voor Icelandair Hotels. Via de Ierse dochter Berjaya Property Ireland Limited neemt het een meerderheidsaandeel in de hotelketen. Icelandair heeft op dit moment acht hotels op IJsland, met een negende hotel in ont...

Events Achtergronden
Mindervalidenhotel op Zwarte Cross

Het wordt dit jaar voor 20 tot 25 mindervaliden mogelijk om de Zwarte Cross maximaal te beleven. De 33-jarige Rick Brink uit Hardenberg is maandag 17 juni in het KRO-NCRV programma Minister van Gehandicaptenzaken verkozen tot de eerste minister van Gehandicaptenzaken van Nederland en zal MIVA Las Ve...

Accor Amsterdam
Vierde Accor-hotel klaar voor meetings en events farmaceuten

Ook Novotel Amsterdam City voldoet nu aan de eisen voor meetings en events in de gezondheidszorg / farmaceutische industrie. Het is het vierde als groen gecertificeerde Accor-hotel, na Mercure Amsterdam City, Movenpick Amsterdam City Centre en Novotel Amsterdam Schiphol Airport. De locatie in de omg...

Hilton Hotelketens
Hotelketen uitgelicht: Hilton

In deze rubriek presenteert Hospitality Management de bekendere hotelketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers. In 1919 opende Conrad Hilton het eerste Hilton Hotel in Cisco, Texas in de Verenigde Staten. In honderd jaar tijd groeide het bedrijf uit tot een van de bekendste en grootste...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: